Connect with us

technokrata

Késik a Windows Longhorn

Laptop

Késik a Windows Longhorn

Alig egy két hónappal a Windows Longhorn megjelenési idejének bejelentése után nyilvánvalóvá vált: a Microsoft legújabb desktop operációs rendszere legalább egy évet késni fog.

˝Úton a Windows Longhorn˝ – alig két hónapja jelentette be a Microsoft, hogy a Windows Longhorn már működőképesen, alpha változatban létezik, és az első beta megjelenése június második felében várható, míg a végleges változat 2004-re készül el.

A Bill Gates, a Microsoft elnökének a szoftveróriás éves pénzügyi elemzői találkozóján adott tájékoztatása alapján azonban a megjelenés 2005-re vagy még későbbre tehető, ugyanis a Microsoft legújabb dektop operációs rendszerének fejlesztése nagyban függ több más technológia – így az Office, az Exchange Server, és az SQL Server ˝Yukon˝ – fejlesztésétől, amely utóbbi támogatja majd a Windows Longhorn új file-rendszerét.

Ezzel összefüggésben valószínűleg a Windows Longhorn rögtön a desktop után megjelenő szerverváltozata lesz a frissen RC1 állapotba került Windows .Net Server egyenesági utódja. Az időzítés alapján valószínűsíthető az is, hogy a Windows Longhorn kiadásának idejére már elkészül majd az Office 12-es verziója is.

A 2003. év ˝szülöttei˝ tehát a Windows .Net Server és az Office .Net 11 lesznek – ennek értelmében természetesen 2004-re biztosan nem várható új operációs rendszer a Microsofttól, a 2005-ös megjelenés sokkal jobban beleillik a képbe. Már csak azért is beleillik, mert így végre szinkronba kerülhet a desktop/workstation és a server operációs rendszerek megjelenési ideje, amely annak idején a desktop és a workstation (9x/Me és NT/2000) különbözősége, illetve a szerverváltozatok lassabb használati ciklusa miatt különböző volt, illetve részben még ma is az.

A Microsoftnak komoly céljai vannak az új operációs rendszerrel – mindenek előtt a már korábban említett odafigyeléssel a PC platform biztonságossá és megbízhatóvá tétele. Emellett a PC-t még könnyebben használhatóvá szeretnék tenni, tökéletesebb Plug and Playt, és egy OnNow nevű új technológiát építenek be – utóbbi a bootolás gyorsítását, illetve elmaradását jelenti a jelenlegi hibernate funkcióhoz hasonlóan. A PC-t továbbá a valós idejű (leginkább beszéd) kommunikáció és az otthoni szórakoztatás központjává kívánják tenni, miközben e funkciók mobilitását (Tablet PC) is szem előtt tartják.

Hasonlóan a két hónappal ezelőtti állapothoz, továbbra is kérdés maradt a Windows Longhorn verziószáma – ugyanis a korábban NT 5.2-es verziószámot ˝elviszi˝ a már RC1 változatban létező .Net Server, az NT 6.0 pedig a Blackcombnak van fenntartva. Anélkül, hogy különösebben találgatásokba bocsátkoznék, nem tartom kizártnak, hogy a jövőben az immár 2005-re ˝kiírt˝ Windows Longhorn és az eddig ugyancsak 2005-re jelzett utód, a Windows Blackcomb valójában egy termékben találkozik majd.

A csúszás figyelembe vételével hasonlóan érdekes kérdés lehet a Windows XP további sorsa – ˝Mégis lesz Windows XP Second Edition?˝…Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle