Connect with us

technokrata

Kék Halál – rendelésre…

Laptop

Kék Halál – rendelésre…

Beépített Windows-funkció!

Aki kicsit is beleásta magát a Windowsok (különösen a 9x/Me sorozat) lelkivilágába, az tudja: sokszor eljő a ˝Kék Halál˝ – a Windowsok végzetes lefagyását jelentő, kék hátterű hibaüzenet, amelyből csak a [Reset] gomb jelent kiutat. A Kék Halál a Windows 2k/XP-ben sem ismeretlen, bár előfordulása ritkább – ugyanakkor rendszerint igen súlyos hibát jelent.

Bár a Kék Halál mindig rosszkor jön, mégis egy viszonylag (ha lehet ilyet mondani egy gépre) ˝humánus˝ lépés a megoldhatatlan hardveres vagy szoftveres probléma ˝megoldására˝.

Ha ugyanis a számítógép úgy fagy le, hogy a grafikus kezelői felület utolsó állapota marad a képernyőn, akkor – ha a merevlemez éppen FAT-írási műveletet végzett – komoly esélye van egy jelentős adatvesztésnek, ami rossz esetben a merevlemez egész tartalmát érintheti. Az ilyen jellegű lefagyásnak a mozdulatlan egérmutató állít emléket.

Ezzel szemben a Kék Halál esetében az operációs rendszer a végzetes hiba észlelésekor önmaga állít le mindenféle lemezaktivitást – így ezzel ˝csak˝ a memóriából és nem a merevlemezről vesznek el az adatok.

Kevesen tudják, hogy a Windows 2000 és XP operációs rendszerekbe belekerült egy ˝funkció˝, amelynek segítségével a felhasználó előállíthatja a Kék Halál jelenséget.

Talán még ennél is kevesebben tudják, hogy a lehetőség rendkívül ˝hasznos˝ funkció, mégpedig arra az esetre, ha a felhasználó valamilyen okból (például végtelen ciklusba került rendszerprogram miatt) a [Reset] gomb megnyomására szánja el magát. Míg utóbbi az operációs rendszer igen drasztikus leállítását jelenti és gyakran adatvesztést von maga után, a Kék Halál előidézése az adatokat esetleg megmentheti a folyamatban lévő lemezaktivitás leállítása által.

A MANUALLY_INITIATED_CRASH (0xE2) funkció biztonsági okokból egyébként alaphelyzetben tiltva van, engedélyezésének és – csak saját felelősségre való (!) – előidézésének módja kapcsolódó hírként olvasható.

Tovább
Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Laptop

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom