Connect with us

Hirdetés

technokrata

Kék Halál a monitor védelmére

Laptop

Kék Halál a monitor védelmére

Mire nem jó a Kék Halál…: az alapértelmezés szerinti kritikus hibától a saját kezű előállíthatóságon keresztül jóságos változatban is megjelent.

Aki kicsit is beleásta magát a Windowsok (különösen a 9x/Me sorozat) lelkivilágába, az tudja: sokszor eljő a ˝Kék Halál˝ – a Windowsok végzetes lefagyását jelentő, kék hátterű hibaüzenet, amelyből csak a [Reset] gomb jelent kiutat. A Kék Halál a Windows 2k/XP-ben sem ismeretlen, bár előfordulása ritkább – ugyanakkor rendszerint igen súlyos hibát jelent.

Bár a Kék Halál mindig rosszkor jön, mégis egy viszonylag (ha lehet ilyet mondani egy gépre) ˝humánus˝ lépés a megoldhatatlan hardveres vagy szoftveres probléma ˝megoldására˝.

Ha ugyanis a számítógép úgy fagy le, hogy a grafikus kezelői felület utolsó állapota marad a képernyőn, akkor – ha a merevlemez éppen FAT-írási műveletet végzett – komoly esélye van egy jelentős adatvesztésnek, ami rossz esetben a merevlemez egész tartalmát érintheti. Az ilyen jellegű lefagyásnak a mozdulatlan egérmutató állít emléket.

Ezzel szemben a Kék Halál esetében az operációs rendszer a végzetes hiba észlelésekor önmaga állít le mindenféle lemezaktivitást – így ezzel ˝csak˝ a memóriából és nem a merevlemezről vesznek el az adatok.

A Sysinternals már korábban is készített olyan képernyővédőt, amely Kék Halált szimulált, de az a változat Windows XP-n nem működött tökéletesen. Az új verzió Windows NT4-en, 9x/Me-n, 2000-en és XP-n egyaránt jól működik, sőt mindegyiken sajátosan, a ˝helyi˝ viszonyoknak megfelelően működik:
Windows NT4-en a kék képernyő után elkezd chkdsk-et futtatni és talál is hibákat,
Windows 2000-en és 9x/Me-n a kék képernyő után elkezd Windows 2000-et bootolni, majd ismét elkékül,
Windows XP-n kék képernyő után elkezd Windows XP-t bootolni, majd ismét elkékül –
a ciklusból a szokásos egér- vagy billentyűzet-aktivitás nyit kiutat.

Külön érdekesség, hogy a hitelesség kedvéért az kijelzett NT buildszámot, processzorazonosítót, betöltött drivereket és memóriacímeket, lemezmeghajtó-adatokat, illetve a memória méretét az aktuális rendszerkonfigurációs adatok alapján jelzi ki.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés