Connect with us

technokrata

Káosz a Windows XP SP1 verziók között – melyik a végleges?

Laptop

Káosz a Windows XP SP1 verziók között – melyik a végleges?

Gőzerővel folyik a találgatás – mi lesz a különbség a 1105-ös és a végleges verzió között? Talán semmi…

Még a megjelenés eredetileg (másodszorra) tervezett, majd ismét módosított augusztus 28-ai szerdai napján elkezdődött a találgatás: vajon végülis melyik lesz a Windows XP SP1 hivatalosan (is) végleges verziója.

Az (eddigi?) utolsó RC1 verzió, a 1105-ös aznap jelent meg, és egyes szakértők tudni vélték, hogy igazából ez a végleges verzió, csak a Microsoft kénytelen azt visszatartani, aminek hátterében az Amerikai Igazságügyi Minisztérium (US Department of Justice – DOJ) és a szoftvercég közötti megállapodás van, amely időrendet határoz meg az antitröszt-intézkedések bevezetésére vonatkozóan – amelyek pedig az SP1-ben realizálódnak.

Aztán robbant a bomba: a 1105-ös verzió továbbra is ˝For testing purposes only.˝ – amiből pedig világosan látszik, hogy nem lehet végleges. Azonban kiderült, hogy a fent nevezett szakértők nem tévedtek túl nagyot, ugyanis készült egy 1105.1-es verzió is, amely csak annyiban különbözik elődjétől, hogy már nem jeleníti meg a tesztelési rendeltetésre vonatkozó feliratot.

Ma annyit tudunk, hogy e 1105.1-es verzió véglegesként szolgál bizonyos nyelvi változatokhoz, míg az angol változatból elkészült a 1106-os verzió – ami viszont csak belső használatú, vagyis letölthető formában nem is létezik.

Ezek után jogos a kérdés: melyik (lesz?) a hivatalos végleges verzió? Szakértők úgy vélik, hogy az ˝igazság˝ valahol 1106 és 1110 között van – valószínűleg a 1106 utáni legelső nem belső használatú verzióban köszönthetjük a hivatalos végleges SP1-et, amelynek szerdai helyett előbb csütörtöki-pénteki megjelenési időpontját később tíz napos intervallumra módosították. Mivel pontos kiadási időt ezútal nem jelöltek meg, az egész intervallumban várható a javítócsomag megjelenése.

Előzményként ismeretes egyébként, hogy az SP1 RC1 kód fejlesztésének eredetileg július 24-ére tervezett befejezése csak augusztus elejére történt meg, ezért az augusztus 14-ei eredeti végleges megjelenési időpont nem volt tartható többé. Ehelyett pontosan 2 héttel későbbre, augusztus 28-ára jelölte meg a Microsoft a Windows XP SP1 kiadásának időpontját – melyet most ismét megváltoztatott, ezúttal maximum tíz napos határozatlan idejű újabb csúszásról informálva.

Minthogy a Windows XP SP1 megjelenése mostantól szinte csak napok kérdése, igyekszünk folyamatosan követni az utolsó simításokról érkező híreket, illetve újabb és újabb információkat szolgáltatni az érkező javítócsomag egyéb tudnivalóiról.

Tovább
Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Face-en

Tesztek