Connect with us

technokrata

Jön a Windows XP SP1b

Laptop

Jön a Windows XP SP1b

A Windows XP SP1a megjelenése után ismét átalakul a javítócsomag.

Amint arról már beszámoltunk, öt hónappal a Windows XP SP1 angol és négy hónappal a magyar változat megjelenése után a Microsoft kiadta az első hivatalos, továbbfejlesztett verziót, a Windows XP SP1a-t. Az angol és magyar nyelven egyaránt megjelent Windows XP SP1a-nak azonban nem a post-SP1-es, illetve pre-SP2-es frissítések integrálása a feladata, hanem egészen más célja van…

Az ügy hátterében a Microsoft és a Sun közötti, régóta húzódó per áll, amellyel – nagyon leegyszerűsítve – a vállalatok azt kívánják eldönteni, hogy melyikük Java Virtual Machine (platformfüggetlen szoftverfuttató környezet) (a Sun ezt sajátjának vallja, így nem szeretné, ha a Microsoft által készített verzió lenne az alapértelmezett) programja legyen része az operációs rendszernek. Ugyanezen ügy fejleményeként került ki a Windows XP-ből, majd a Windows Update útján került be tavaly ismét a Java VM, bár akkor már nem a legújabb, hanem egy jóval korábbi, az akkori döntés hatályán kívül eső Microsoft verzió, amely jelenleg is fut a rendszeresen frissített Windows XP-ken, és Magyarországon olyan ismert internetes szolgáltatások használják, mint például az OTP Direct.

A Sun azonban pert nyert e régi Microsoft Java VM ellen is, így J. Frederick Motz amerikai bíró kötelezte a Microsoftot saját Java VM-jének lecserélésére a Sun azonos funkciójú termékére. Ennek első lépése a Windows XP SP1a, amely mindössze annyiban különbözik elődjétől, hogy teljesen kikerült belőle a Java VM. A Microsoft 120 napot kapott arra, hogy e hiányt pótolja a Sun verzióval – ez lesz a Windows XP SP1b, amely várhatóan a jelzett határidőn belül megjelenik majd.

Ismeretes, hogy a Windows XP SP1a nem tartalmaz extra javításokat elődjéhez képest, így a Windows XP SP1-et tartalmazó számítógépek részére nem feltétlenül szükséges a telepítése. Ugyanakkor új Windows XP telepítésekor már csak e ˝foghíjas˝ javítócsomag érhető el – hivatalosan. Telepítésével érdemes tehát megvárni a ˝b˝ verziót, lévén abban egy újabb Java VM, a Sun legfrissebb verziója kerül bele.

Tovább
Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle