Connect with us

Hirdetés

technokrata

Jön a Windows XP SP1b

Laptop

Jön a Windows XP SP1b

A Windows XP SP1a megjelenése után ismét átalakul a javítócsomag.

Amint arról már beszámoltunk, öt hónappal a Windows XP SP1 angol és négy hónappal a magyar változat megjelenése után a Microsoft kiadta az első hivatalos, továbbfejlesztett verziót, a Windows XP SP1a-t. Az angol és magyar nyelven egyaránt megjelent Windows XP SP1a-nak azonban nem a post-SP1-es, illetve pre-SP2-es frissítések integrálása a feladata, hanem egészen más célja van…

Az ügy hátterében a Microsoft és a Sun közötti, régóta húzódó per áll, amellyel – nagyon leegyszerűsítve – a vállalatok azt kívánják eldönteni, hogy melyikük Java Virtual Machine (platformfüggetlen szoftverfuttató környezet) (a Sun ezt sajátjának vallja, így nem szeretné, ha a Microsoft által készített verzió lenne az alapértelmezett) programja legyen része az operációs rendszernek. Ugyanezen ügy fejleményeként került ki a Windows XP-ből, majd a Windows Update útján került be tavaly ismét a Java VM, bár akkor már nem a legújabb, hanem egy jóval korábbi, az akkori döntés hatályán kívül eső Microsoft verzió, amely jelenleg is fut a rendszeresen frissített Windows XP-ken, és Magyarországon olyan ismert internetes szolgáltatások használják, mint például az OTP Direct.

A Sun azonban pert nyert e régi Microsoft Java VM ellen is, így J. Frederick Motz amerikai bíró kötelezte a Microsoftot saját Java VM-jének lecserélésére a Sun azonos funkciójú termékére. Ennek első lépése a Windows XP SP1a, amely mindössze annyiban különbözik elődjétől, hogy teljesen kikerült belőle a Java VM. A Microsoft 120 napot kapott arra, hogy e hiányt pótolja a Sun verzióval – ez lesz a Windows XP SP1b, amely várhatóan a jelzett határidőn belül megjelenik majd.

Ismeretes, hogy a Windows XP SP1a nem tartalmaz extra javításokat elődjéhez képest, így a Windows XP SP1-et tartalmazó számítógépek részére nem feltétlenül szükséges a telepítése. Ugyanakkor új Windows XP telepítésekor már csak e ˝foghíjas˝ javítócsomag érhető el – hivatalosan. Telepítésével érdemes tehát megvárni a ˝b˝ verziót, lévén abban egy újabb Java VM, a Sun legfrissebb verziója kerül bele.

Tovább
Hirdetés

Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés