Connect with us

Hirdetés

technokrata

Illegális Windows XP-re is telepíthető az SP1 – a Microsoft, aki segít neked ebben

Laptop

Illegális Windows XP-re is telepíthető az SP1 – a Microsoft, aki segít neked ebben

˝Windows XP SP1 – újabb háború a kalózok ellen˝ – a ˝szokatlanul durva másolásvédelmi eljárás˝ nem riasztja vissza azokat, akik komolyan gondolják. Ráadásul ők eleve hátszéllel indulnak, ugyanis maga a Microsoft segít a ˝megoldásban˝…

Bár az ˝eljárás˝ már korábban is létezett, mégis csak szeptember 9-e, a javítócsomag hivatalos megjelenése (a beta/RC verziókat csak kevés felhasználó telepítette) után robbant a bomba: illegális Windows XP-re is telepíthető az SP1. A módszer adott, bárki számára érthető és elérhető. A ˝nyersanyagot˝ ugyan kicsit keresni kell, de a ˝kivitelezés˝ – eddig csak szűk körben ismert – módját maga a Microsoft szolgáltatja hivatalosan.

Ismeretes, hogy az SP1 telepítésekor ellenőrzi, hogy a használt Windows XP legális-e (vagyis hogy az aktiváláshoz használt kulcs nem corporate kulcs-e). Ha ugyanis nem találja ˝tisztának˝ az operációs rendszert, akkor megtagadja a telepítést – és ezzel egy időben az összes jövőbeni frissítés lehetőségét is letiltja. Legalábbis a Microsoft szándéka szerint.

Hátsó ajtó

Kis(?)kapu azonban – mint eddig mindig – ezúttal is létezik: ismeretes ugyanis az is, hogy az általunk egyszerűen antikalóz-intézkedésnek nevezett eljárás csak a legismertebb corporate kulcsokat tette feketelistára, a többi corporate kulcs, továbbá a KeyGen programok által generált kódok gond nélkül működnek továbbra is – illegálisan.

A pofátlanság egyébként itt sem ismer határokat: az Interneten hamar elterjedtek a még működő corporate kulcsok is – a már telepített Windowsban a feketelistás kulcsot megváltoztató eljárás leírásával együtt, ami utóbbihoz később célprogram is készült. Ezzel tehát a Microsoft újabb kísérlete is megbukott – az illegális Windowsok továbbra is működőképesek és frissíthetők.

A ˝jóságos˝ Microsoft

A dolog érdekessége azonban nem (csak) ez: a Microsoft Knowledge Base-ben ugyanis nemrég megjelent két cikk: az egyik a megtagadott SP1-telepítéssel foglalkozik, a másik bemutatja, hogyan kell a (feketelistás) kulcsot megváltoztatni legálisra. Vagy illegálisra – ugyanis az eljárás nem válogat. A kalózjelöltnek ezek után nincs más dolga, mint keresni egy (még) működő corporate kulcsot, és a bemutatott eljárás segítségével végrehajtani a cserét.

A szoftvergyártó nem mindennnapi humanizmusról tett tanúságot az eljárás közzétételével. Mert vajon miért is akarhat egy felhasználó ˝csak úgy˝ kulcsot cserélni az operációs rendszerben. Mert a korábbi legális változatot egy másik ugyanolyanra akarja licencelni? Nyilván nem: a Microsoft inkább lehetőséget ad ˝szegény˝ kalózoknak, hogy ˝megússzák˝ az újratelepítést.

Nagyvonalú tett. A kérdés csak az, hogy a pirate userek ennek hatására a boltba rohannak legális kópiát szerezni, hogy aztán annak kulcsára update-eljék illegális operációs rendszerüket, vagy lázasan kutakodni kezdenek az Interneten – (még) működő corporate kulcsok reményében…



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés