Connect with us

Hirdetés

technokrata

Gyorsan terjed a HighMAT technológia

Laptop

Gyorsan terjed a HighMAT technológia

Vezető szórakoztatóelektronikai gyártók, lapkagyártók és szoftverfejlesztők jelentették be a CES 2004 kiállításon, hogy támogatják a HighMAT technológiát.

A Microsoft és a Matsushita Electric Industrial Co. Ltd. (Panasonic) bejelentette, hogy vezető szórakoztatóelektronikai gyártók, integráltáramkör-gyártók és szoftverfejlesztők olyan új termékeket dobnak piacra, amelyek támogatják a HighMAT (TM) technológiát. Az Apex Digital Inc., a Malata North America és a Panasonic bejelentette, hogy új DVD-lejátszóikban, DVD-felvevőikben, házimozi-rendszereikben és hordozható CD-lejátszóikban támogatja a HighMAT technológiát. Ezen kívül az ALi Corp., az Analog Devices Inc., az Equator Technologies Inc., a MediaTek Inc., a Sigma Designs Inc. és a Zoran Corp. is bejelentette, hogy támogatja a HighMAT technológiát azokban az integrált áramkörökben, amelyek a következő generációs DVD-lejátszók és házimozi-rendszerek technológiáját jelentik majd. Emellett a BHA Corp., a CyberLink Corp. és a Ulead Systems Inc. szoftverfejlesztő cég is bejelentette ma, hogy támogatja a HighMAT használatát termékeikben.

A HighMAT jelentése „High-performance Media Access Technology”, azaz nagy teljesítményű média-hozzáférési technológia, amelyet a Microsoft és a Panasonic tavaly közösen fejlesztett ki és vezetett be a piacra a fényképek, zenék és filmek személyi számítógépek és a népszerű szórakoztató elektronikai eszközök közötti, adathordozóval – például CD vagy DVD segítségével – megvalósított hordozhatósága érdekében. Eddig a tartalomkészítő szoftverek kiadóitól a szórakoztatóelektronikai eszközök és integrált áramkörök gyártóiig több mint 20 cég jelentette be, hogy termékeiben támogatni kívánja a HighMAT technológiát.

Gyártók a HighMAT mellett

A Panasonic, a 2003-as DVD-lejátszó termékcsaládba beépített HighMAT-támogatásra építve, a 2004-es Nemzetközi Szórakoztatóelektronikai Vásáron (CES) 14 digitális audiovizuális terméket mutatott be, többek között CD-lejátszókat, DVD-lejátszókat és házimozi-rendszereket, amelyek támogatják a HighMAT technológiát (hangot és képet). Ide tartozik a Panasonic DVD-S27, DVD-S47 és DVD-S97 DVD-lejátszó, a DVD-F86 és a DVD-F87 ötlemezes DVD-váltó, valamint az SC-HT670, SC-HT720, SC-HT820, SC-HT920, SC-PM29 és az SC-PM39 DVD/CD házimozi-rendszer.

Az Apex Digital szintén bejelentette a HighMAT technológia (hang és kép) támogatását 2004-es DVD-termékeiben. Az Apex az új modellek bevezetésével az összes DVD-lejátszójában támogatni fogja a HighMAT technológiát. Így a vásárlók digitális zene- és fényképgyűjteményük használatakor élvezhetik a HighMAT technológia által nyújtott egyszerű navigációt. A CES kiállításon bemutatott, HighMAT-kompatibilis Apex DVD-lejátszók többek közé tartozik az AD 1230, AD 1240 és AD 700 modell.

A Malata North America a CES 2004 kiállításon két új DVD-lejátszót/felvevőt mutatott be, amelyek támogatják a HighMAT technológiát (hangot, képet és videót). A Malata új eszközei a Windows Media Video 9 formátumú fájlok lejátszásán túl lehetővé teszik videofelvételek készítését is Windows Media Video 9 formátumban. E technológiával több órányi tévéműsort lehet rögzíteni CD-re és DVD-re, emellett a Windows Movie Maker 2 program használatával készített házi videofelvételeket is le lehet játszani. A DIVA-1 és a DIVA-2 (melynek fejlesztésében az Equator és az Aeon Digital is részt vett) az első olyan eszköz, amely a fénykép- és a zenei funkciók mellett a videoanyagokhoz is HighMAT-támogatást kínál.

Vezető integráltáramkör-gyártók bejelentették, hogy a következő generációs DVD-lejátszók és házimozi-rendszerek technológiáját jelentő új és meglévő lapkáikon támogatni fogják a HighMAT technológiát:
• Az ALi bejelentette, hogy a DVD-lejátszókban használható M3355 lapka támogatja a HighMAT technológiát (hangot).
• Az Analog Devices kijelentette, hogy új Blackfin processzoraiba beépíti a HighMAT technológiát (hang, kép és videó).
• Az Equator Technologies bejelentette, hogy a Malata DIVA DVD lejátszó-felvevőkhöz készített lapkája támogatja a HighMAT technológiát (hang, kép és videó).
• A MediaTek támogatni fogja a HighMAT technológiát (annak hangfunkcióit) a DVD-lejátszókban használható MT1389 lapkáján.
• A Sigma Designs bejelentette, hogy az EM8500, EM8550, EM8620L és EM8625L típusú integrált áramkörei támogatják a HighMAT technológiát (hang, kép és videó).
• A Zoran az OEM-ügyfeleinek készülő termékeihez a HighMAT technológiát (hang- és képi funkcióiban) megvalósító Vaddis DVD referenciaplatformot kínálja, amely a következő generációs DVD-lejátszók, multifunkciós készülékek és házimozi-rendszerek technológiáját jelenti majd.

A BHA, a CyberLink és a Ulead szoftverfejlesztők a CES 2004 kiállításon szintén bejelentették a HighMAT alapú készítőeszközök támogatását. A BHA bejelentette, hogy B´s Recorder GOLD7 Basic szoftvere, amely már támogatja a HighMAT technológiát, az egész világon, 12 nyelven elérhető. A CyberLink pedig elkötelezi magát amellett, hogy CyberLink PowerProducer, Power2Go, PowerDVD és PowerCinema szoftvereiben támogatja a HighMAT technológiát. A Ulead tervbe vette a HighMAT technológia támogatásának megvalósítását DVD MovieFactory fogyasztói DVD-készítő szoftverében még 2004 vége előtt.

A HighMAT melletti érvek

A digitális fényképezőgépek, videokamerák és a tömörített digitális zeneanyagok egyre nagyobb elterjedése vezetett a HighMAT technológia kifejlesztéséhez, amelynek célja a személyi számítógépek és a népszerű szórakoztatóelektronikai eszközök (CD-lejátszók, autóhifik és DVD-eszközök) közötti átjárhatóság javítása volt. A HighMAT nagymértékben megkönnyíti a személyes célú digitális fényképek, zene- és videogyűjtemények írható lemezen, például CD-RW lemezen vagy írható DVD adathordozón való tárolását, kezelését és lejátszását.
A HighMAT javítja az adatot tartalmazó CD-lemezek és más fizikai formátumok elérési idejét, valamint egységessé teszi és megkönnyíti a tájékozódást a sokféle különböző szórakoztatóelektronikai eszköz használata során. A HighMAT technológiával készített CD-k és DVD-k kompatibilisek maradnak az írható lemezek lejátszására használható meglévő eszközökkel, emellett a HighMAT megfelel az ISO 9660 Joliet fájlrendszer-szabványnak is. Eddig a következő cégek jelentették be, hogy termékeikben támogatni kívánják a HighMAT technológiát: Apex Digital, Aplix Corp., Creative Technology Ltd., Enterprise Corporation International (ECI), ESS Technology Inc., Fuji Photo Film Inc., Panasonic, Matsushita Kotobuki Electronics Industries Ltd., Microsoft; Pinnacle Systems Inc., Roxio Inc., Sonic Solutions és a Victor Company of Japan Ltd. (JVC).

Tovább
Hirdetés

Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés