Connect with us

Hirdetés

technokrata

Élet az XP után: Windows ˝Longhorn˝ – képek és részletek

Laptop

Élet az XP után: Windows ˝Longhorn˝ – képek és részletek

Részletes információk és (valódi) képek láttak napvilágot a Microsoft készülő új operációs rendszeréről, a ˝Longhorn˝-ról, sőt annak későbbi utódjáról, a ˝Blackcomb˝-ról is. Mi a helyzet az új Windows-zal – mi igaz és mi nem?

Hogy a bevezetőben miért említjük, hogy ˝valódi˝ képek – az elmúlt időszakban annyi hamis (fake) screenshot jelent meg a Microsoft készülő új operációs rendszeréről, hogy már-már követhetetlenné vált, hogy melyik valódi közülük.

Másrészről e képek mindegyikén van valami durva hiba, ami elárulja hamisítvány voltát. Van olyan, ami egyszerű Windows XP a Stardock DesktopX-szel felturbózva, de van, amelyik ennél furfangosabban, grafikai programmal készült, és ˝szerzője˝ csak olyan – hozzáteszem: nevetséges – hiányosságon bukik el, hogy a felületen látható ablakokhoz elfelejtett a taskbarra gombot hamisítani…

Hasonló a helyzet a megjelent videókkal kapcsolatban is: hamisítvány mindegyik – a homályosan látható kezelői felületen olyan dolgok történnek (például teljes ablakok belehúzása a Recycle Binbe), amelyeknek erősen Mac-es beütésük van – márpedig a Microsoft nem venné át a konkurens operációs rendszer ilyen nyilvánvaló elemeit.

Nem igazak a híresztelések az új, 3D-s kezelői felületről (GUI) sem. Bár a Microsoft Research 3D UI projectje, a Task Gallery létezik, de azt nem implementálják a készülő operációs rendszerbe.

Ezzel szemben az igazság az, hogy a Windows XP GDI+ 1.0-ját fejlesztik tovább (2.0 vagy 1.x), és hogy a GUI tényleg igényel majd némi 3D-s rásegítést, aminek teljes kihasználásához valamilyen GPU-ra lesz szükség, bár lassabb software renderinggel is használható marad. Nagy figyelmet fordítanak a transparency (átlátszóság – például ablakok húzása) és az anti-aliasing (élsimítás – például ClearType betűk) fejlesztésére. A .NET Smart Client gyakorlatilag integrálja a Webet a Win32 API-ba.

Új file-rendszer mutatkozik be az új operációs rendszerrel – az eredetileg csak a Blackcomb idejére tervezett, ˝Storage+˝ kódnevű, Yukon SQL Server .NET-alapú file-rendszer már a Longhornban bemutatkozik.

Az XP-s CD-írási funkció kibővül DVD-írási képességekkel, amely kezelni fogja a DVD-movie, DVD-RAM, DVD-R, DVD-RW és DVD+RW szabványokat.

További újdonságot jelent a Windows Movie Maker és a Windows Media Player ˝Corona˝ továbbfejlesztése, egyéb apróbb (vagy még nem ismert) fejlesztések mellett.

Az ismertté vált fejlesztési irányvonal természetesen nem jelenti azt, hogy a Longhorn nyitott könyv lenne – vannak rejtélyes elemei továbbra is bőven. Ide tartozik, hogy a Microsoft folyamatban lévő perei (Internet Explorer stb.) erősen befolyásolhatják a végleges operációs rendszer által tartalmazott komponensek mivoltát.

Bár a Longhorn bétatesztelése már a Windows XP SP1 idei nyári-őszi megjelenése után megkezdődik, kiadása még 2004-ig nem várható – ez pedig még egy Windows XP frissítést sejtet, ami azonban a legutóbbi hírek szerint nem második kiadás (SE) lesz, akkor viszont javítócsomagnak, az SP2-nek kell lennie. Kellő mennyiségű SP-újdonsággal a Microsoft áthidal(hat)ja a ˝minden évben új Windows˝ hagyományának megszakadását, hiszen a 2002-es SP1-et követheti a 2003-as SP2, majd 2004-ben a Longhorn, 2005-ben pedig az új Blackcomb.

Egyes források 2003-as Longhornról és 2004-es Blackcombról beszélnek, mások szerint ha a Microsoft ígérete szerint odafigyel a biztonságra, akkor úgyis csúszik a megjelenés – tehát nyugodtan lehet ezzel számolni.

Rossz nyelvek szerint az XP (NT 5.1) SP2 (SE?) időt ad a Longhorn (NT 5.2) kifejlesztésére, míg ez utóbbi a vadonatúj Blackcomb (NT 6.0) javára húzza az időt.

Látható, hogy az NT 5.2-es Longhorn alapvetően 2000-es (NT 5.0), illetve XP-s (NT 5.1) alapokra épül, míg a Blackcomb (NT 6.0) valami egészen új operációs rendszer lesz. Aki pedig emlékszik az NT 4.x és a 9x 4.x utáni, NT 5.0-ás megváltásra, az valószínűleg üdvözölni fogja az NT 6.0 megjelenését, ami az addigra nyilván sok foltot kapott NT 5.x után várhatóan ismét egységes rendszert fog jelenteni…

Tovább
Hirdetés

Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés