Connect with us

Hirdetés

technokrata

DirectX 9 végleges verzió

Laptop

DirectX 9 végleges verzió

Holnap.

Hihetetlenül felgyorsultak az események a DirectX 9 körül. A májusban megjelent első bétát csak július végén követte a második és októberben a harmadik. Majd november elején jött az RC0, két hét múlva követte az RC1, újabb két hét múlva pedig az RC2. Ilyen tendenciával a végleges változat még decemberben – tehát ebben az évben – várható, de egyes források holnapi (!) megjelenésről számolnak be.

Akárhogy is lesz, a DirectX 9 megjelenése ATI győzelmet fog jelenteni, ugyanis a bár az ATI mellett már az Nvidia is rendelkezik DirectX 9 kompatibilis GPU-val – ez a Comdexen bemutatott Nvidia GeForce FX – mégis februárnál korábban nem várható a kereskedelmi forgalomba kerülése, miközben már kapható a nála jóval régebben létező ATI Radeon 9700 Pro.

Továbbra sem tudni, hogy mi lesz a korábban sok hírben szereplő, de egyelőre nyilvánosan nem létező DirectX 9.1 sorsa. Azt sejtettük (sejtjük) ugyanis, hogy nagy valószínűséggel a DirectX 9 nem lesz hosszú életű, ugyanis az Nvidia GeForce FX új funkcióinak támogatására valamikor kora tavasszal várható a DirectX 9.1.

A Microsoftnál korábban szeptember környékére ígérték a DirectX 9 megjelenését, ám ezt felülbírálta a redmondi cég, s legutóbb novemberben jelölte meg a 9-es verzió kiadását. Míg a megjelenést májusban még szeptemberre jelezték, az időpont június-júliusban már októberre módosult, az augusztusi bejelentés szerint pedig immár csak novemberben várhattuk – a legújabb DirectX megjelenése év végére (vagy jövő év elejére) húzódik.

A DirecX 9 végleges változata szükséges Windows-frissítés lesz, amely problémamentesen telepíthető bármely Windows 98/Me, illetve Windows 2000/XP rendszerre. A Windows 95-öt és NT4-et valószínűleg a 9-es verzió nem támogatja majd, e régebbi operációs rendszerekhez továbbra is az eddigi régebbi DirectX-ek használhatók. A DirectX 9 – az elődökhöz hasonlóan – nem uninstallálható, ugyanis a telepítés után már a Windows szerves alkotórészét képezi.

A DirectX 9 néhány nagyon merész változtatást tartalmaz, amelyeket a jövő játékainak programozói egész biztosan üdvözölni fognak. Például a Pixel Shader és a Vertex Shader a következő, 2-ik generációjába lépett, illetve a Matrox Displacement Mapping technológiájáját is támogatja – az új verzió továbbá könnyebb kezelhetőséget fog nyújtani a fejlesztőknek (is).

Tovább
Hirdetés

Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés