Connect with us

technokrata

Biztonság és stabilitás: ESCROW – hogyan tesztelik a Windows Server 2003-at?

Laptop

Biztonság és stabilitás: ESCROW – hogyan tesztelik a Windows Server 2003-at?

A Windows Server 2003-at, a kiadása előtti hetekben-hónapokban egyre többször vetik alá a szigorú tesztelési eljárásnak, melynek neve ESCROW.

Ahogy a Windows Server 2003 a megjelenés felé közeledik, a tesztelés is a végső fázisába érkezett. A szigorú biztonsági és stabilitási teszteljárás neve ESCROW, és egyre gyakrabban találkozhatunk vele, ahogy kijönnek az újabb és újabb buildek a készülő operációs rendszerből.

Az ESCROW szerepe akkor kezdődik, amikor a fejlesztőcsapat készen áll egy funkciónak vagy -csoportnak a nyilvánosság (bétatesztelők) elé tárására. Tudvalevő, hogy a fejlesztés során ez a béta, illetve RC-időszak, és bár viszonylag kevés nevesített verzió (beta.1, RC2 stb.) jelenik meg, egy-egy állomásig az utat buildek sokasága kövezi ki, melyek egy része csak a belső, más részük a külső tesztelők számítógépén ˝végzi˝.

Ezen, külön névvel nem illetett buildek azonban csak ˝elvileg˝ működnek úgy, ahogyan a fejlesztők elkészítették kódjukat – a gyakorlat sokszor mást mutat: hibák, melyeket a halandó észre sem vesz, mégis esetleg ˝élesben˝ gondot okozhat. A nyúzópróba az ESCROW, melynek sikere mindig egy újabb állomást jelent a fejlesztésben. Így történt ez a béta, majd a – mostanra késői – RC-időszakban is.

Amikor egy buildet jelölnek, hogy legyen hivatalos béta vagy RC-verzió, még nem mondhatja el magáról, hogy ő a kiválasztott. Jön ugyanis az ESCROW eljárás fenyegető réme, melynek során bizony sokan elhullanak. Az eljárás nem egyszerű – az egy 5-10 napos folyamat, amelyet egy időben végeznek a Microsoft fejlesztőlaboratóriumban és néhány kitüntetett bétatesztelőnél. Ennek értelmében az ˝újonnan˝ kiadott béta, illetve RC-verziók valójában 1-2 hetesek (mint a kismacskák), és ˝örülhetnek˝, hogy a buildek sokasága közül ők élték túl (először) az ESCROW eljárást, és lehettek nevesítettek a névtelenek között.

Érdekesség, hogy – amint azt az általunk egy-egy új build megjelenésekor oly sokszor ráakasztott pre-RC2 jelző is mutatja – a fejlesztés során az RC2 állapot elérése volt a legnehezebb: a 366x–től egészen a 369x buildig futtatták az ESCROW eljárást, mire az végülis sikeres lett. Megjegyzendő azonban, hogy a Microsoft Web már a korai RC1 állapot óta a Windows Server 2003-on fut, ami azt mutatja, hogy az ESCROW eljárás keményebb a mindennapi üzem megpróbáltatásainál.

További érdekesség, hogy ezekben a percekben is fut az ESCROW eljárás – a véglegesnek (RTM – released to manufacturing) jelölt buildeken, és az bármely pillanatban sikeresen befejeződhet, jelezve a világnak: megvan a végleges kód – a Windows Server 2003 ebben az állapotban fog a boltok polcaira kerülni.

Tovább
Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Laptop

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom