Connect with us

Az új Office nem megy régi Windowson

Laptop

Az új Office nem megy régi Windowson

Az Office .NET 11 használatának lehetőségéből a Microsoft eleve kizárja a Windows-felhasználók felét.

Az Office .NET 11 már nem támogatja a teljes Windows 9x (95, 98, Me) termékvonalat, és a Windows NT4-et sem, sőt a Windows 2000-et is csak az SP3 feltelepítése után. Így azok a felhasználók, akik az új irodai programcsomagot használni akarják, kénytelenek először legalább Windows 2000-re fejleszteni.

A Microsoft szerint erre a biztonság előtérbe helyezése miatt van szükség, ugyanis a mellőzött operációs rendszerek már nem elégítik ki az Office .NET 11 biztonsági normáit.

Az intézkedés árnyoldala azonban az, hogy a Microsoft így az irodai programcsomag használatából eleve kizárja a Windows-felhasználók mintegy 60%-át, miközben ez év végén csak a Windows 95 és a korábbi Microsoft operációs rendszerek életciklusa jár le – a Windows 98/SE-t 2004. június 30-ig, a Windows Me-t pedig 2005. december 31-ig még javában támogatja a gyártó.

Az Office .NET-ként is a köztudatba került új Office-ról korábban már megjelent egy Macromedia Flash prezentáció, amely jó néhányat bemutatott az irodai programcsomag és a .NET egyesítéséből született új lehetőségekből.

A Microsoft Office következő generációja teljes mértékben a .NET elképzelés köré épül, nagyban segítve felhasználóit munkavégzési szabadságuk kiterjesztésében, illetve munkájuk más felhasználókkal való megosztásában. Természetesen a programcsomag emellett az elődökhöz hasonlóan a helyi Desktopon is teljes funkcionalitásában használható marad az online szolgáltatások (MyOffice személyi portál, e-mail postafiók faxtámogatással, időbeosztás, riasztások, Meeting/Team Workspaces, support) nélkül is.

Heikki Kanerva, a Microsoft Office Program Management részlegének igazgatója korábban megerősítette, hogy a fejlett csoportmunka az új Office két nagy újításának egyike. Ami a másik újítást illeti, Kanerva talányosan jegyezte meg, hogy csapata azon igyekszik, hogy a felhasználók lokálisan vagy globálisan 1. könnyen megtalálják az őket érdeklő adatokat, 2. könnyen kapcsolódni tudjanak hozzájuk, 3. azok tartalmától függően olyan döntéseket tudjanak hozni, amelyeket aztán beillesztenek a (csoportos) munkarendbe, így téve gyorsabbá és/vagy hatékonyabbá a munkát. Kanerva nem nyilatkozott az Outlook vagy más Office-alkalmazások egyéb, speciális tulajdonságairól.

Ami még Kanerva nyilatkozatából kiderült, hogy az Office 11.0 az XML-re, a SharePoint Portal Serverre és a SharePoint Team Servicesre fókuszál, és a kommunikációt az e-mail mellett az instant messagingre, telefonokra, PDA-kra és Tablet PC-kre is kiterjeszti. Az új Office-t fejlesztő csapat továbbá elkötelezett az adatbiztonság (vonatkoztatva akár a biztonsági résekre, akár egyéb programhibákra) és az előd Office-ok hibáinak kiküszöbölése mellett.

A Visual Basic alkalmazások további támogatása ugyancsak része az új Office fejlesztési irányvonalának. Steven Sinofsky, a Microsoft Office részleg elnökhelyettesének szavaiból azonban kiderült az is, hogy – bár a Visual Basicet még legalább két Office-generáció biztosan támogatni fogja – a jövő Office-ai egy, az eredeti Visual Basictől kissé különböző, annak a .NET lehetőségeit teljes mértékben kihasználni tudó változatát (is) tartalmazni fogják.

Tovább
Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Laptop

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom