Connect with us

technokrata

Az Office 11 nem védett a Slammer vírus ellen

Laptop

Az Office 11 nem védett a Slammer vírus ellen

Bár a Microsoft a javítást már fél éve kiadta, az Office 11-be ez mégsem került bele…

Furcsa, hogy az SQL Slammer vírus által kihasznált biztonsági rést a Microsoft javítással már fél éve befoltozta, azonban ez nem érintette a jelenleg béta állapotú Office 11-et. Így a Microsoft legújabb irodai programcsomagja az MSDE 2000 által továbbra is veszélyeztetett az utóbbi idők legnagyobb károkat okozó vírusával szemben.

Megoldás azért van – el kell végezni Az Office 11 Slammer elleni védelme című kapcsolódó tippünkben leírt lépéseket. A művelet végeztével az Office 11 is védetté válik a Slammer vírussal szemben.

Ismeretes, hogy a londoni Mi2g piackutató cég szerint a féreg 5 napos terjedése közben megközelítőleg 950 millió és 1,2 milliárd dollár közötti kárt okozott a kiesett termelés okán. Ezzel a cég ranglistáján ˝csak˝ a kilencedik helyet tudta megszerezni – olyan kártevők előzték meg, mint a Code Red (2,6 milliárd dolláros károkozással), a LoveLetter vírus (8,8 milliárd dolláros kárral), vagy a Klez, mely az abszolút csúcstartónak számít a maga 9 milliárd dollárnyi károkozásával.

A vírus Dél-Koreában okozta a legtöbb rombolást, talán ennek is köszönhető, hogy a sértettek a Microsoft ellen is fel kívánnak lépni. Eddig körülbelül 3.000 felhasználó csatlakozott a felperesekhez. A vád szerint ugyan a Microsoft felhívta a figyelmet a féregre, azonban nem tett eleget a törvényekben megfogalmazott kötelezettségeinek. A Microsoft ugyanis rendelkezik az összes MS SQL ügyfél címével (e-mail címével), de nem küldött semmilyen személyre szóló figyelmeztetést. Kiderült, hogy a Microsoft saját szerverei sem (voltak) védettek az Interneten végigsöpört Slammer ellen…

Az utóbbi idők legkárosabb férge, a Slammer készítőjére életfogytiglan börtön is várhat – ha elkapják. Biztonsági szakértők szerint nagyon nehéz lesz – ha egyáltalán nem lehetetlen – nyomára akadni a Microsoft SQL szerverének hibáit kihasználó féreg készítőjére. Bizonyára volt annyi esze, hogy olyan számítógépről bocsátotta útjára, amely nem hozható könnyen kapcsolatba vele (tehát nem az otthoni PC-jéről vagy a munkahelyi komputeréről).

Tovább
Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák