Connect with us

technokrata

Az Elektronikus Kormányzat Központ – Microsoft együttműködési szerződés aláírása

Laptop

Az Elektronikus Kormányzat Központ – Microsoft együttműködési szerződés aláírása

Május 25-én az Elektronikus Kormányzat Központ (EKK) nevében Baja Ferenc kormánymegbízott, a Microsoft Magyarország részéről pedig Vityi Péter ügyvezető igazgató ünnepélyes keretek között aláírta az EKK-Microsoft együttműködési szerződést, mellyel hazánk hivatalosan csatlakozott a Microsoft Kormányzati Biztonsági Programjához.

A Microsoft tudatában van annak, hogy a nagy nemzetközi szervezeteknek és az egyes nemzetek kormányainak jóval több biztonságot fenyegető tényezővel kell szembenézniük, és magasabb szintű biztonsági elvárásaik vannak mint egy átlagos, informatikai felhasználónak. A kormányok biztonsággal kapcsolatos kezdeményezéseik támogatása érdekében a Microsoft a tavalyi év folyamán létrehozta Kormányzati Biztonsági Programját (Government Security Program – GSP), amelynek célja, hogy kielégítse a világ kormányainak és állami szerveinek sajátos biztonsági követelményeit.

A Program nagyobb betekintést nyújt a résztvevő szervezetek számára a Windows forráskódjába*, és ezzel együtt növelni kívánja bizalmukat mind termékei, mind pedig az informatikai iparág egészének nagyobb biztonsága iránt. A GSP keretében az államigazgatási szervek olyan erőforrásokhoz jutnak, amelyeknek köszönhetően a programban részt vevő államok több információ birtokában biztonságosabb számítástechnikai környezeteket tervezhetnek, készíthetnek, vezethetnek be és üzemeltethetnek. A GSP keretében a Microsoft megnyitja a Windows programjai forráskódját, valamint tudásbázisát a programban részt vevő országok kormányai számára.

A GSP keretében a kormányok és a nagy nemzetközi szervezetek
– hozzáférhetnek a Windows forráskódjához;
– közvetlen kapcsolatot kapnak a Microsoft termék fejlesztői csapatához;
– hozzáférhetnek a Microsoft Windows platform biztonságával kapcsolatos műszaki információkhoz.

A GSP-ben való részvétel révén az államigazgatási szervek jobban megérthetik a Microsoft termékeinek védelmi funkcióit, így nyugodtabban használhatják azokat. A Windows forráskódjának, a Microsoft fejlesztőinek, valamint a műszaki információknak az elérhetősége együttesen biztonságosabb államigazgatási informatikai rendszerek kialakítását teszi lehetővé, és biztosítja, hogy az állami szervek ajánlásokat tegyenek a magánszektor és az állami szektor rendszereinek biztonságosabbá tételére is. A kormányoknak mindemellett arra is lehetőségük nyílik, hogy segítsenek a Microsoftnak továbbfejleszteni otthoni és vállalati operációs rendszereinek védettségét; együttműködnek a Microsofttal a fenyegetések modellezése és a termékek felülvizsgálata terén. A GSP együttműködés eredményeképpen az állami szervek rövidebb idő alatt, kevesebb ráfordítással vezethetik be a Microsoft legújabb innovációs és biztonsági funkcióit, mert a termékek már „alapkiépítésben” is jobban megfelelnek a biztonsági igényeknek.

A szerződés aláírásának aktualitása, hogy hazánkban – a jogi és technikai feltételek megteremtése után – még ebben az évben megkezdődnek azok az e-kormányzati fejlesztések, amelyek révén lehetővé válik az állampolgárok számára az elektronikus úton történő ügyintézés a közigazgatási eljárásokban. Így egyebek mellett lehetőség nyílik az elektronikus úton történő aláírásra, valamint az illeték- és díjfizetésre is.

Az együttműködési szerződést a Magyar Köztársaság kormánya nevében eljáró Elektronikus Kormányzat Központ írta alá. A hivatal lesz az elsődleges kapcsolattartó a Microsoft felé, aki gondoskodik arról, hogy a szellemi tulajdonjogok védelmére és a kód hozzáférhetőségére vonatkozó megállapodást betartassa. Valójában ez az a kötelezettségvállalás, amit a szerződés megkövetel. Az Elektronikus Kormányzat Központ a Forráskódhoz való hozzáférést – a Microsofttal közösen rögzített feltételek mellett – további kormányzati intézmények részére is lehetővé tette, akik csatlakozási szándékukat az Elektronikus Kormányzat Központnál jelezhetik.

A szerződés aláírása, és ezzel a Microsoft Kormányzati Biztonsági Programjához történő csatlakozás a Magyar Kormány részéről semmiféle anyagi jellegű ellenszolgáltatást nem igényel.

Tovább
Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle