Connect with us

technokrata

AMD támogatás a Windows Longhornban

Laptop

AMD támogatás a Windows Longhornban

A PC-piac jelentős fellenülése várható az új Microsoft operációs rendszer bemutatkozásával.

Külföldi források AMD64 támogatásra utaló kódsorokat találtak a Windows Longhorn jelenleg ˝köztudatban˝ lévő, alpha.3683-as verziójában – adta hírül az Inquirer (akinek véleménye szerint egyébként a Widows Longhorn verziószáma – más források, köztük a mi véleményünkkel ellentétben – nem NT 6.0, hanem NT 5.1 lesz).

A referenciákat az NT Loader (NTLDR) modulban találták, amely voltaképpen bootolja az NT-alapú (Windows NT4/2k/XP/.NET/Longhorn/Blackcomb) operációs rendszereket. A pár soros kódrészlet –

[SourceDisksNames.amd64]
1 = %cdname%,%cdtagfilea%,,amd64
7 = %cdname%,%cdtagfilea%,,amd64lang
8 = %cdname%,%cdtagfilea%,,amd64lang
9 = %cdname%,%cdtagfilea%,,amd64lang
10 = %cdname%,%cdtagfilea%,,amd64lang
11 = %cdname%,%cdtagfilea%,,amd64
12 = %cdname%,%cdtagfilea%,,amd64
13 = %cdname%,%cdtagfilea%,,amd64
14 = %cdname%,%cdtagfilea%,,amd64
15 = %cdname%,%cdtagfilea%,,amd64

– messzemenő következtetésekre ad okot, ugyanis az általa világosan mutatott jelek szerint ez bizony speciális AMD Hammer támogatást jelent. Az Intel Itanium (IA64) támogatás sem marad ki – a Microsoft tervei szerint az új operációs rendszer mindkét gyártó 64 bites processzorát támogatni fogja.

Mint azt már korábban említettük, a Windows Longhorn nem (csak) ezért fogja felébreszteni az alvó PC-piacot. Új hardver lesz szükséges a Windows Longhornhoz, bár nem a megszokott értelemben. Az új operációs rendszer úgy készül, hogy a PCI Expressel, a jelenlegi PCI szabvány utódjával működjön majd. (A PCI Express nem csak a jelenlegihez képest nyolcszoros teljesítmény miatt, hanem a Microsoft Palladium elnevezésű megbízható számítástechnika irányvonalának kiszolgálása végett válik szükségessé.)

A nagyobb teljesítmény azonban újabb fejlesztési teret ad például a GPU-, illetve grafikuskártya-gyártóknak, és (talán) a PC-piac ismét mozgásba lendül majd.

Üröm az örömben, hogy minderre 2004-ig (a Microsoft szerint 2005-ig) várnunk kell – ekkorra tehető ugyanis a Windows Longhorn elkészülte, illetve megjelenése. De addig sem kell (nagyon) aggódnunk: az Nvidia GeForce FX és a folyamatban lévő fejlesztések ha nagyot nem is löknek rajta, de legalább mozgásban tartják a PC-piacot, és ez (talán) segít valamit az IT-szektor egészén is – reméljük…

Tovább
Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle