Connect with us

technokrata

Aki kitalálta a CTRL+ALT+DEL-t

Laptop

Aki kitalálta a CTRL+ALT+DEL-t

A PC-s világ egyik leggyakrabban használt, és egyben leghíresebbé (leghírhedtebbé?) vált billentyűkombinációjának ötlete egyetlen embertől származik.

Korábban valahányszor ˝lefagyott˝ a számítógépünk, újabban ha meg akarjuk nyitni a Task Managert a lefagyott taskok leállítására, illetve be akarunk jelentkezni vagy jelszót akarunk cserélni, kezünk automatikusan rááll a CTRL+ALT+DEL billentyűkombinációra. Amikor létét kitalálták, senki nem gondolta volna, hogy ez lesz a PC-s világ egyik leggyakrabban használt, és egyben leghíresebbé (leghírhedtebbé?) vált billentyűkombinációja.

David J. Bradley, az IBM munkatársaként 1980-81-ben vetette fel a ˝segítő˝ soft-reset, a kikapcsolás nélküli újraindítás ötletét, amelyet aztán egy olyan, létező periféria által közvetített funkcióként kellett megvalósítani, ami nem igényelt újabb hardveres fejlesztéseket az akkor vadonatúj IBM PC architektúrába. Kézenfekvő volt a billentyűzet (lévén más nem is nagyon volt) erre a célra, melyen egy olyan kombinációt kellett kitalálni, amit (produktív) funkcióhívásként vagy véletlenül (várhatóan) soha nem fog aktiválni a felhasználó.

A CTRL+ALT+DEL billenyűkombináció funkcióját később aztán a Microsoft fejlesztette tovább a Windowst magát is blokkoló lefagyott taskok (a Windows védelmének szemponjából) szabályos leállítására (a Task Manager aktiválására), illetve bejelentkezésre és jelszócserére. Egyébként itt érdemes elidőzni egy kicsit – az eredeti, resetelés funkció milyen nagyon ellentétes a később (Windows NT4) ráruházott bejelentkezés funkcióval… Mára odáig jutottunk, hogy sokszor csukott szemmel akkor is meg tudjuk nyomni a CTRL+ALT+DEL billentyűkombinációt, ha nem is tudunk vakon gépelni.

Bradley szerint pedig a CTRL+ALT+DEL mint fogalom léte nem egy olyan dolog volt, amit a fejlesztők nagyon meg akartak volna osztani a vásárlókkal – az egész csak a programfejlesztők munkájának megkönnyítésére szolgált.

S hogy miért pont CTRL+ALT+DEL? Bradley-nek mindkét SHIFT-re folyamatosan szüksége volt a munkához, miközben a CTRL-ra és az ALT-ra kevésbé, a DEL pedig elég távol volt e kettő billentyűtől.

Az IBM-es fejlesztő elmondása szerint egyébként az ötlet kipattanása nem maradt számára különösebben emlékezetes pillanat – nem úgy a mai felhasználók milliárdjainak, akik szinte nap mint nap (akár kényszerűségből) használják a ˝SzentHáromság˝-ot, amely a ˝Kék Halál˝-lal együtt vált fogalommá a digitális világban.

Tovább
Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle