Connect with us

A Windows ˝Longhorn˝ DVD-n érkezik (?)

A Windows ˝NT˝ nem az, aminek gondoltuk…

A Windows ˝Longhorn˝ bizonyos technológiái elérhetők lesznek Windows XP-re és Server 2003-ra is

Laptop

A Windows ˝Longhorn˝ DVD-n érkezik (?)

A DVD mint a Windows ˝Longhorn˝ hordozómédiuma nagyon is beleillik a képbe – a lépés ráadásul precedensértékű lehet.

Egy Microsofthoz közeli forrásból származó információ szerint igen valószínű, hogy a legújabb, már működőképes alpha állapotban létező desktop Windows CD helyett már DVD-n jelenik majd meg. A kijelentés a Windows XP SP1 gigantikusnak számító, mintegy 600 MB-os mérete kapcsán hangzott el.

A Windows Longhorn kapcsán napvilágot látott egyéb hírek alapján a DVD mint a legújabb Microsoft desktop operációs rendszer hordozómédiuma nagyon is beleillik a képbe. A jelenleg fejlesztés alatt álló, úgynevezett Mount Rainier technológia segítségével ugyanis (amely végre natív operációs rendszer támogatást biztosít a floppy-hoz hasonló, írható/olvasható optikai tárolóeszközöknek is) lehetővé válik a DVD megkötések nélküli adatforgalmi kezelése, így a floppy első méltó és vélhetően sikeres utódja válik belőle.

A Microsoft egyébként a lehetőségek számbavételével a rendelkezésre álló DVD-szabványok közül a DVD-mínusszal versenyben álló DVD-plusz mellett döntött, mert pillanatnyilag ez a szabvány áll közelebb a Mount Rainier céljainak megvalósíthatóságához. A Windows Longhorn fejlesztésének előrehaladtával a Microsoft már tervezi a jövő hardvertechnológiáinak támogatását – jelen lépésével nyomást kíván gyakorolni a DVD-gyártókra, hogy a szabványok tekintetében végre konszenzusra jussanak, és megszűnjön e rohamosan növekvő piac frakcionálása.

Van azonban még egy nyomós indok Windows Longhorn DVD-n való kiadása mellett: az egylemezes megoldás. A Microsoftnak ugyanis az elmúlt években a Windows 98 óta (a Windows 95 még floppy-n is elérhető volt) minden operációs rendszerét sikerült egyetlen lemezen – CD-n – kiadnia, miközben más termékei (például Office vagy akár a Flight Simulator) rendre elkezdtek több CD-n terpeszkedni. A DVD-s megoldás révén azonban nem borulna e hagyomány – így a jócskán megnövekedett programkód továbbra is egyetlen adathordozón foglalhatna helyet.

Másrészről a Windows Longhorn DVD-n való kiadása, illetve az operációs rendszer natív DVD-támogatása komoly lökést adhatna a DVD mint adat- (szoftver)hordozó eddigi méltánytalanul kis részesedési arányához képest széles körű elterjedésének is.Szólj hozzá!

Laptop

A Windows ˝NT˝ nem az, aminek gondoltuk…

Megdöbbentő információk kerültek napvilágra a Windows idén 10 éves ˝NT˝ márkanevével kapcsolatban…

Windows NT, azaz New Technology – így vonult be a történelembe az 1991. októberében bejelentett, majd beta verzióban 1992. november 11-én, véglegesként 1993. július 27-én megjelent új, biztonságosabb és stabilabb operációs rendszer.

Az NT termékvonal, majd a ma 9x-ként ismert termékvonal közös elődjéről, majd a szétválás és az ismételt egyesülés körülményeiről, valamint a mai állapotról korábban írtunk – a cikkek megtalálhatók kapcsolódó anyagokként, elolvasásuk a mostani téma szempontjából igen érdekesnek bizonyul.

Hanem a hidegzuhanyt nem az ismert, bár kétségkívül érdekes és meglepő fordulatokkal (például hogy a Windows NT elődje a mára konkurenciává vált OS/2 volt) teli történelem eseményei jelentik, hanem hogy kiderült: a Windows ˝NT˝ márkaneve nem az, ami idestova tizenkét éve tudatunkban él – az NT nem New Technologyt jelent…

Az ˝igazság˝ Mark Lucovsky, a Windows NT egyik legkorábbi fejlesztője által derült ki, amikor elmondta, hogy az ˝NT˝ márkanév nem a később hivatalosként a Showstoppers és az Inside Windows NT könyvekben közreadott ˝New Technology˝-t jelenti, hanem ennél sokkal korábbi gyökerekre nyúlik vissza.

Elmondása szerint a Windows NT-t ugyanis az Intel i680 jelű RISC processzoron kezdték el fejleszteni. Illetve annak emulátorán, ugyanis az i860 a tervezetthez képest késett, miközben az operációs rendszer fejlesztése már folyt. Az emulátort N10-nek hívták…

Az N10 név N-Tenként is megállja a helyét, és már adódik is az NT rövidítés, amit végülis később megkapott az operációs rendszer. A ˝New Technology˝ tehát később ráaggatott ˝kényszernév˝, amely ugyancsak adódik a rövidítésből, és – akkor – jóval ˝tudományosabban˝ hangzott az N10-féle magyarázatnál. Mára azonban az akkori választás jelentőségét vesztette, és – bár az NT név fogalommá vált – az évtized múltán előkerült régi esemény érdekes adalékot nyújt a Windowsok fejlesztésének (számomra) amúgy is szép történetéhez.

Tovább
Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

Laptop

A Windows ˝Longhorn˝ bizonyos technológiái elérhetők lesznek Windows XP-re és Server 2003-ra is

A „Longhorn” rendszerhez kapcsolódó Windows WinFX fejlesztői platform fontosabb elemei a Windows XP és a Windows Server 2003 rendszeren belül is elérhetők lesznek.

A vállalat több száz kiemelt fejlesztőjének részvételével zajlott múlt heti megbeszélésen a Microsoft azt is bejelentette, hogy az „Avalon” kódnevű új megjelenítési alrendszert és az „Indigo” kódnevű új kommunikációs alrendszert tartalmazó Windows WinFX fejlesztői technológiák 2006-tól a Microsoft Windows XP és a Windows Server 2003 rendszeren belül is elérhetők lesznek. A WinFX technológiák hatókörének kiterjesztésével a fejlesztők olyan alkalmazásokat írhatnak, amelyek több száz millió PC-n futhatnak.

„Az Avalon és az Indigo révén hasznos alkalmazásokat készíthetünk a tervezéssel és az életciklus-kezeléssel foglalkozó ügyfeleinknek. Mivel az ‘Avalon’ és az ‘Indigo’ a Windows XP és a ‘Longhorn’ rendszeren is használható lesz, hamarabb elkezdhetünk gondolkodni azon, hogyan használhatjuk fel ezeket a technológiákat” – mondta Scott Borduin, az Autodesk Inc. technológiai igazgatója.
„Azáltal, hogy az új WinFX platform alapvető funkciói a Windows XP és a Windows 2003 rendszerben is használhatók lesznek, a WinFX alkalmazások sokkal szélesebb körben futtathatók majd, így a platform még vonzóbbá válik oktatási szoftvereink számára” – mondta Leslie House, a Vivendi Universal Games Knowledge Adventure stúdiójának az igazgatója.

Az „Avalon” olyan grafikai alrendszer, amelyre a fejlesztők forradalmian új megjelenítést nyújtó alkalmazásokat készíthetnek.

Az „Indigo” új megközelítést biztosít a webszolgáltatási architektúra köré épülő összekapcsolt rendszerek elkészítéséhez és futtatásához. Az „Indigo” fejlett webes szolgáltatásai révén biztonságosabb és megbízhatóbb, tranzakció alapú üzenetkezelés és jobb együttműködés valósítható meg.

Tovább
Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Laptop

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom