Connect with us

technokrata

A Windows szerver olcsóbb a Linuxnál

Laptop

A Windows szerver olcsóbb a Linuxnál

Az IDC jelentése szerint a Microsoft Windows szerverek üzemeltetése bizonyos körülmények között alacsonyabb költségű, mint a nyílt forráskódú megoldások.

Hétfőn – a Windows .NET Server 2003 RC1 megjelenése napján – publikálták azt a jelentést, amely szerint a Microsoft Windows 2000 szerverek üzemeltetése bizonyos körülmények között alacsonyabb költségű, mint a nyílt forráskódú megoldások.

Beszerzési helyett fenntartási költség

Az IDC – a Microsoft által szponzorált – elemzése azonban nem csak maga a szoftver kereskedelmi árának vizsgálatán (ebben nyilvánvalóan jobb a Linux), hanem főként az azt üzemeltető személyzet fenntartási költségének kimutatásán alapul. Al Gillen, az IDC kutatójának megjegyzése szerint a szerver operációs rendszerek beszerzési költségei helyett sokkal inkább az üzemeltetés (cost of ownership – COO) költségeit kellene a döntéshozóknak figyelembe venni.

Ennek értelmében a vizsgálat a hardveres és szoftveres összetevőkön kívül kiterjedt a kezelőszeményzetre, illetve annak költségére és a terméktámogatásra is.

Nem egyértelmű a Microsoft-fölény

Az összesen 104 észak-amerikai vállalat IT-menedzserének megkeresése azt az eredményt hozta, hogy – 100 felhasználó és 5 év kiszolgálásához (hálózati funkciók – file-megosztás, nyomtatás stb.) – a Linux megoldás COO-ja 13.263 dollár, ami magasabb, mint a Microsoft megoldás (Windows 2000 Server) 11.787 dolláros költsége.

A webkiszolgálói funkciókat vizsgálva azonban a helyzet megfordul, ugyanis – azonos időszakot figyelembe véve – a Linux 30.600 dolláros eredménnyel itt olcsóbbnak bizonyult a Windows 32.305 dolláros költségigényével szemben.

Ide tartozik még…

…hogy tudomásul véve a kapott eredményeket, Michael Cherry, az operációs rendszerek független kutatója hozzáfűzte, hogy a Linux-környezet változatossága miatt nehéz összehasonlítani a Linux- és a Windows 2000 alapú szervermegoldásokat, mivel azok végülis igazából nem összevethetők.

…továbbá, hogy a Microsoft – magasan vezetve a desktop operációs rendszerek piacát – aggresszíven harcol a nyílt forráskódú szervermegoldások ellen, saját Windows NT4, illetve ma már Windows 2000, és egyre inkább Windows .NET Server 2003 megoldása mellett. A Microsofttól – meg nem nevezett források szerint – ˝kiszivárgott˝ információk alapján az IDC-elemzés pedig éppen a sportszerű magatartásra való törekvés jegyében készült, miszerint a Microsoft hagyjon fel a konkurencia támadásával, és helyette inkább éltesse saját megoldását.

Tovább
Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle