Connect with us

technokrata

A Windows Longhorn más lesz

Laptop

A Windows Longhorn más lesz

Bár a Windows Longhorn jelenleg létező, a Microsofttól ˝kiszivárgott˝ alpha.3683-as verziója még csak egy fejlesztett Windows XP-nek tűnik, a végleges változat gyökeresen más lesz, mint amit eddig Windows néven megismertünk…

Nem sokkal azután, hogy a Windows Longhorn alpha.3683 ˝kiszivárgott˝ a Microsofttól, máris új, megrázó horderejű információkat adtak hírül külföldi források. Ezek alapján valószínűnek tűnik, hogy a Windows Longhorn végleges változata gyökeresen más lesz, mint amit eddig Windows néven megismertünk… Kicsit hasonlítható ez a Windows 95 1996 körül megjelent Nashwille kódnevű változatához, amely tartalmazott bizonyos – leginkább vizuális – újdonságokat, de fejlesztései végül a várakozásokkal ellentétben nem Windows 96 vagy 97, hanem Windows 98, majd Me, később XP néven valósultak meg (vannak olyan Nashwille-fejlesztések, amelyekkel később csak az XP-ben találkozhattunk először).

Ez persze nem jelenti feltétlenül azt, hogy a jelenleg alpha.3683 néven ismert változat teljesen halott ötlet lenne – ebből fognak kifejlődni a végleges változat funkciói. És az sem csoda, hogy a mostani Longhorn az XP-re hasonlít – valahol el kell kezdeni a fejlesztést, meg hát a Longhorn mégis csak az XP utódja (vagy mi?). A megszállottak emlékezhetnek: a Windows 2000 végleges változata és az első NT5 béták (!) között ég és föld volt a különbség – valami hasonló várható tehát a Longhorn esetében is.

Egy szó, mint száz – elemzők szerint a Windows Longhorn ez eddigi legnagyobb fejlesztés (funkcionális és szemléletbeli) lesz, amit Windowson valaha végrehajtottak. Talán ezért a 3 év – majd kiderül.

A ˝Minden, amit a Windows Longhorn/Blackcombról tudni lehet – a jövő Windowsai testközelből˝ című cikkünk bemutatta a jelent – de lássuk, mit tudunk most a jövőről.

Új file-rendszer

Sokaknak (nekem is) az egyik legnagyobb várakozás a FATxx-et véglegesen kiváltó és az NTFS-t leváltó Windows File System, amely radikálisan leegyszerűsíti a lemezkezelést és az adathordozón lévő file-ok és mappák (és még ki tudja mik) immár könnyedén, saját néven lesznek elérhetők bárhonnan, legyenek önállóan vagy beágyazva (dokumentumokban vagy e-mailekben stb.) tároltak.

A Windows File System az akár 1 TB-nál (1000 GB) nagyobb kapacitású adathordozón tárolt gigantikus adathalmazzal is hatékonyan (és gyorsan) megbírkózik majd. Fejlesztése jelenleg együtt folyik a Yukon kódnevű, SQL-adatbázisokhoz tervezett szerver file-rendszerrel – a két irányvonal csak a fejlesztés késői szakaszában válik majd el, ami nagyfokú kompatibilitásra, sőt hasonlóságra enged következtetni. Béta verziója 2003-ban várható.

Szövegszerkesztés-táblázatkezelés és e-mail egy helyen

A Microsoft szerint ezeknek az irodai tevékenységeknek nem külön alkalmazásokként, hanem integráltan egy helyen kell (kérdés, hogy ez mennyire a felhasználót és mennyire az üzleti célokat szolgáló irányvonal) történnie, így a következő generációs Windowsok és Office-ok már ennek szellemében készülnek majd.

Biztonság. Ezért új hardver…

…lesz szükséges a Windows Longhornhoz, bár nem a megszokott értelemben. Az új operációs rendszer úgy készül, hogy a PCI Expressel, a jelenlegi PCI szabvány utódjával működjön majd.

A PCI Express azonban nem csak a jelenlegihez képest nyolcszoros teljesítmény miatt, hanem a Microsoft Palladium elnevezésű megbízható számítástechnika irányvonalának kiszolgálása végett válik szükségessé.

Persze mindezekről egyelőre még mindig csak a jelenben beszélünk – nem kizárható tehát, hogy a jövő mást hoz majd. Mindenesetre megnyugtató, hogy a fejlesztés gyors ütemben folytatódik, ami mind a felhasználók, mint a mostanában válságokat átélő IT iparág szempontjából jó jelnek – tűnik.

Tovább
Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle