Connect with us

Hirdetés

technokrata

A Microsoft új, szabványos vezeték nélküli megoldást bocsát ki, amellyel javítható a Windows XP-felh

Laptop

A Microsoft új, szabványos vezeték nélküli megoldást bocsát ki, amellyel javítható a Windows XP-felh

A ˝Védett Wi-Fi hozzáférés˝ választ ad a Wi-Fi szabványú, vezeték nélküli hálózatot használó és kipróbáló ügyfelek biztonsági aggályaira.

[sajtóközlemény] A Microsoft bejelentette, hogy ingyenesen letölthető a Windows XP egy frissítése, amely védett Wi-Fi hozzáférést (Wi-Fi Protected Access, WPA) tesz lehetővé. Ez a Wi-Fi Alliance új, szabványos biztonsági megoldása vezeték nélküli hálózatokhoz, amely a vezetékessel egyenértékű adatvédelmi (Wired Equivalent Privacy – WEP) szabványt váltja fel, robusztusabb adattitkosítási és hálózati hitelesítési módszereket biztosítva annál. Ennek eredményeképpen a korábbinál magasabb szintű védettséget érhetnek el azok, akik a Windows XP vezeték nélküli szolgáltatásait használják.

A Védett Wi-Fi hozzáférés két fronton veszi fel a küzdelmet a veszélyekkel: az adattitkosítás és a felhasználóhitelesítés terén. A Védett Wi-Fi hozzáférés azáltal javítja az adatok titkosítását, hogy megoldást nyújt a vezetékes hálózatok korábbi kriptográfiai gyengeségeire, és új metódussal, automatikusan generálja és továbbítja a titkosítási kulcsokat. Mostantól az adatok a legutolsó bitig egyedi titkosítási kulccsal lesznek titkosítva, aminek köszönhetően nagymértékben javul a biztonság. A megoldás az adatok integritását is ellenőrzi, vagyis a támadók nem tudják módosítani a kommunikáció során továbbított adatcsomagokat. A Védett Wi-Fi hozzáférés a vállalati szintű felhasználóhitelesítés terén is előrelépést ér el: a hálózat minden felhasználóját hitelesíti, de az idegen hálózatokról csatlakozókat távol tartja.

A Windows XP rendszer azért bővülhetett a Védett Wi-Fi hozzáféréssel, mert a Microsoft már eddig is komoly erőfeszítéseket tett a vezeték nélküli hálózat használhatóságának növelésére. A biztonságot érintő új továbbfejlesztéseknek köszönhetően bővül a Windows XP rendszerbe épített Wi-Fi szolgáltatások köre, megvalósítva ezzel az operációs rendszer tervezésekor kitűzött egyik fő célt, hogy a Wi-Fi összekötetés használata a lehető legegyszerűbb legyen. A Windows XP automatikus konfigurációt tesz lehetővé, ami azt jelenti, hogy a felhasználók egyetlen kattintással csatlakozhatnak a Wi-Fi hálózatokhoz, és ez nagy előrelépést jelent a Windows korábbi verzióihoz képest.

A Védett Wi-Fi hozzáférés a 802.11i szabvány irányában is tovább lép, amelynek a definiálása jelenleg folyik az IEEE (Institute of Electrical and Electronics Engineers Inc.) vezeték nélküli helyi hálózati szabványosítási munkacsoportjában. A Microsoft a Wi-Fi Alliance számos tagjával működik együtt azért, hogy a Windows XP felhasználók használhassák a Védett Wi-Fi hozzáférést, így most a tökéletesebb biztonság előnyeit élvezhessék, később pedig problémamentesen átállhassanak a 802.11i szabvány szerinti összeköttetésre. Partnerei közül – a teljesség igény nélkül – említendő az Agere Systems Inc., a Broadcom Corp., az Intel Corp., az Intersil Corp., a Linksys Group Inc., a Proxim Corp. és a Texas Instruments Inc.

A Gartner Dataquest előrejelzése szerint el fog terjedni a vezeték nélküli helyi hálózat (WLAN) az üzleti hordozható PC-k körében: 2000-ben mindössze 9 százalékos volt a jelenlét, 2003 végére el fogja érni az 50 százalékot, 2007 végére pedig várhatóan a 90 százalékot is meg fogja haladni. A Gartner azt tanácsolja a már WLAN-termékeket használó vállalatoknak, hogy amint elérhetővé válik ugyanazon termékeknek a Védett Wi-Fi hozzáféréssel ellátott verziója, térjenek át arra.

A Védett Wi-Fi hozzáférés működőképes a napjainkban forgalomban lévő termékekkel, így a vállalatok azonnali előnyhöz juthatnak, ha elkezdik használni.

Tovább
Hirdetés

Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés