Connect with us

technokrata

A Microsoft részleteket hozott nyilvánosságra a Titanium kódnéven megismert Exchange 2003-ról

Laptop

A Microsoft részleteket hozott nyilvánosságra a Titanium kódnéven megismert Exchange 2003-ról

Növekvő termelékenységet, továbbá javuló megbízhatóságot és biztonságot ígér a Microsoft a jelenleg beta.2 állapotban létező, korábban Titanium kódnevű Exchange 2003-ra, amelyről korábban kiderült, hogy egyedüli verzióként kompatibilis a Windows Server 2003-mal.

[sajtóközlemény] A Microsoft Corporation bejelentette a Microsoft Exchange Server üzenetközvetítő és személyi információkezelő szoftvere következő kiadásának, a ˝Titanium˝ beta.2 verziónak a közvetlen elérhetőségét, és felfedte a termék hivatalos nevét: Exchange Server 2003.

Az ügyfelek a tesztkódot letölthetik és egyúttal a CD-készletet is megrendelhetik.

A beta.2 azután került a nagyközönség elé, hogy azt az Exchange Közös Fejlesztői Programban (Exchange Joint Development Program – JDP) részt vevő kulcsügyfelek és kulcspartnerek már szigorúan tesztelték és értékelték, valamint miután a ˝Titanium˝-ot a Microsoft-alkalmazottak már több mint a felénél a csatasorba állították.

Az Exchange Server 2003 és az Outlook 11 piacra dobását 2003 közepére tervezik a Windows .NET Server 2003 tervezett tavaszi megjelenését követően.

Növekvő termelékenység

Az IDC előrejelzései szerint a naponta elküldött e-mail üzenetek száma 2003-ban világméretekben meg fogja közelíteni a 40 milliárdot. Ez az e-mail mennyiség a cégek által használt azonnali üzenetek számának a növekedésével együtt a termelékenységet fenyegeti, mivel az informatikai dolgozóknak és a rendszergazdáknak egyre nagyobb küzdelmébe kerül ezen hatalmas üzenetmennyiség kezelése.

Az Exchange Server 2003-ra és az Outlook 11-re történő áttérés az Exchange 5.5 és Exchange 2000 felhasználók számára nagyobb rugalmasságot és jelentős fejlesztéseket fog hozni, amelyek időt takarítanak meg, és megkönnyítik az informatikai dolgozók és IT-szakemberek számára a kezelést.

Az Exchange Server 2003-ban és az Outlook 11-ben lévő fejlesztések a termelékenységre és a felhasználói tapasztalatok növelésére összpontosítanak az informatikai dolgozók számára. A gyorsítótárat használó új működési mód időt takarít meg azáltal, hogy világosan és konzisztensen szinkronizálja a felhasználói adatokat a háttérben, és lehetővé teszi a felhasználók számára azt, hogy postaládájuknak mindig a legfrissebb lokális másolatával dolgozzanak, függetlenül a hálózati összeköttetéstől, illetve annak minőségétől. Az Outlook 11 továbbfejlesztett felhasználói kezelőfelülete a keresőmappákkal és a tökéletesített olvasó ablaktáblával 40%-kal több információt biztosít a képernyőn, mint az Outlook korábbi verzióiban a ˝nézőke˝ (preview) ablaktábla, és lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy a személyes adataikat hatékonyabban kezeljék.

Az Outlook és az Exchange között használt belső protokoll, a MAPI szintén továbbfejlesztésre került. A felhasználóknak azonnal fel fog tűnni a levélforgalommal kapcsolatos jelentős javulás, ami az ügyfélgép és a kiszolgáló közötti kisebb hálózati forgalom és a vezetéken történő adattömörítésnek köszönhető. És mivel a MAPI segítségével biztonságos HTTP-n keresztül közvetlenül tudnak az Exchange kiszolgálóhoz csatlakozni, a felhasználóknak a távoli gépen végzett munka során a továbbiakban nem kell a vállalati hálózathoz történő VPN-csatlakozás bonyolultságával és költségével foglalkozni.

Az Exchange Server 2003 a végfelhasználók számára az ügyfélgépek széles körében egységességet biztosít, mivel a mobilitást jobban és integráltabb módon támogatja. A továbbfejlesztett Outlook Web Access funkciók a felhasználók számára a böngészőből egy teljes asztali ügyfélgép lehetőségeinek a többségét biztosítják egy olyan modern felhasználói kezelőfelülettel együtt, amely az Outlook 11-ben található továbbfejlesztések többségével összeegyeztethető. Az Exchange új verziója az Outlook Mobile Access segítségével a vezeték nélküli hozzáféréshez beépített támogatást tartalmaz, valamint támogatja az iMode, a cHTML és a WAP 2.0 mikroböngészőket használó mobileszközöket, valamint a Windows-t használó zsebszámítógépeket és a SmartPhone eszközöket.

Javuló megbízhatóság

Az Exchange Server és a Windows Server 2003 nagyfokú integrálása több olyan képességet biztosít, amely növeli az informatikai környezet megbízhatóságát. A Windows Server 2003 Volume Shadow Copy szolgáltatásaival történő integráció az Exchange kiszolgálók gyakorlatilag azonnali mentését és visszaállítását teszi lehetővé, ily módon az Exchange-adminisztrátorok egyetlen kiszolgálóval nagyobb számú felhasználót tudnak támogatni. A Windows Server 2003-nak egészen nyolc csomópontos terminálcsoportokig történő támogatása lehetővé teszi az Exchange-adminisztrátorok számára, hogy a felhasználók részére jól hozzáférhető üzenetküldő környezetet biztosítsanak. A rendszer összteljesítménye is javul az Outlook 11 és az Exchange Server 2003 esetében a MAPI-ban végrehajtott fejlesztések révén. Összességében e jellemzők lehetővé teszik azt, hogy a kiszolgálókat regionális adatközponttá alakítsák, és a távoli irodákban több felhasználót támogassanak anélkül, hogy erre a célra a helyszínen külön kiszolgálót kellene beállítani.

A rendszergazdák az Exchange Server 2003 és a Windows Server 2003 használata során a könnyebb alkalmazhatóság és kezelhetőség révén nagyobb termelékenységet fognak elérni. Az Active Directory katalógusszolgáltatás és az Active Directory Connector Wizard (Active Directory csatlakoztató varázsló) alkalmazásérvényesítési eszközeivel az Exchange-ügyfelek elemezhetik meglévő infrastruktúrájukat és automatikusan felkészíthetik környezetüket az Exchange Server 2003-ra történő áttéréshez. A Microsoft Operations Managerbe bekerülő Exchange Management Pack automatizálja a rendszermegfigyelést, és több mint 1700 szabályt biztosít az adminisztrátoroknak ahhoz, hogy a kommunikációs infrastruktúra felett aprólékosabb ellenőrzést gyakorolhassanak. Az Exchange Server 2003 megkönnyíti, hogy az Outlook, az Outlook Web Access és az Outlook Mobile Access egyetlen adminisztrációs ponttal dolgozzon. Ezen erős eszközök lehetővé teszik az adminisztrátorok számára, hogy a környezetüket sokkal gyorsabban frissítsék, korlátozva a frissítés közbeni állásidőt, és minimalizálva a felhasználók felé a fennakadást.

Jerry Cochran, a Microsoft Működési és Technológiai Csoportjának projektmenedzsere egyike azoknak, akik a Microsoftnál a vállalatnak az Exchange Server 2003-ra történő átállásért felelősek. Az általa elmondottak szerint az átállás eddig simán zajlott.

Javuló biztonság

A Microsoft Exchange Server 2003 és a Windows Server 2003 a Microsoft Trustworthy Computing (megbízható számítástechnika) kezdeményezésén alapul, architektúrájukat olyanra tervezték, hogy az biztonságos legyen mind tervezésileg, mind alkalmazásilag, mind a használat során. Ez a megnövekedett biztonság felszabadítja az adminisztrátorokat a rendszereik adatvédelmével kapcsolatos gondok alól, és lehetővé teszi számukra, hogy csak azon szolgáltatásokat telepítsék és futtassák, amelyekre a saját környezetükben szükségük van.

Ezen felül az Outlook Web Access most már támogatja az üzenetek aláírására és titkosítására szolgáló S/MIME biztonsági protokollt, és lehetővé teszi az adminisztrátorok számára, hogy a kapcsolatokra időtúllépést alkalmazzanak, ami a felügyelet nélkül hagyott böngészők esetében nagyban növeli a biztonságot.

Az Exchange Server 2003 a ˝junk-mail˝-ek (kéretlen üzenetek) ellen új védelmi lehetőségeket tartalmaz, például valós idejű fekete-lyuk listákon és kapcsolt vonali felhasználói listákon alapuló kapcsolatszűrés támogatása, befelé irányuló fogadó szűrés, és a Spam Beacon Blocking (kéretlen üzenetek letiltása). A VSAPI, az Exchange Serveren lévő vírusellenőrző API fejlesztése lehetővé teszi külső vírusölő termékek számára azt, hogy olyan Exchange-kiszolgálókon fussanak, amelyeken nincsenek rezidens postaládák (mint például az átjáró kiszolgálók vagy a híd kiszolgálók). Ez lehetővé teszi a bejövő üzeneteknek a potenciálisan ártalmas kódok vonatkozásában történő ellenőrzését, abban a pillanatban, ahogy azok az ügyfélkörnyezetbe belépnek, és csökkenti az Exchange postaláda-kiszolgálók működésére gyakorolt hatást.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle