Connect with us

technokrata

A Microsoft megnyitotta új európai innovációs központját

Laptop

A Microsoft megnyitotta új európai innovációs központját

A Microsoft Európai Innovációs Központja közös magán- és állami kutatás-fejlesztési programokban vesz részt.

A Microsoft Corporation Aachenben hivatalosan megnyitotta a Microsoft Európai Innovációs Központját (European Microsoft Innovation Centre, EMIC). Az európai technológiai fejlődés egyik vezető térségében található új létesítmény lesz a Microsoft közös európai alkalmazott kutatási és fejlesztési erőfeszítéseinek centruma. A Microsoft EMIC-ben dolgozó tudósai és mérnökei – a tudományos élet és az iparág más szereplőivel közösen – olyan alkalmazott kutatási projektekben fognak részt venni, amelyeket az Európai Bizottság, az országos kutatási programok és az európai államok támogatnak.

Az EMIC létrehozására azért került sor, hogy a Microsoft ezáltal részt vállalhasson az európai kutatás-fejlesztési tevékenységben. Ez a Microsoft válasza az Európai Bizottság felhívására, mely szerint nagyobb magánberuházásokra van szükség a lisszaboni célkitűzés eléréséhez, azaz hogy 2010-re az Európai Unió váljon a világ legversenyképesebb tudás alapú gazdaságává.

„Az információtechnológia és az innováció elengedhetetlen az Európai Bizottság lisszaboni célkitűzéseinek eléréséhez. Örömmel ragadjuk meg az alkalmat az európai állami és magánszervezetekkel való együttműködésre, közös céljaink megvalósítása érdekében” – nyilatkozta Jean-Philippe Courtois, a Microsoft európai, közel-keleti és afrikai (EMEA) régiójának vezérigazgatója. „Az EMIC tanúsítja az innováció iránti elkötelezettségünket, valamint azt, hogy hozzá kívánunk járulni az Európa egésze – az államok kormányai és az önkormányzatok – által elsődlegesnek ítélt kutatási-fejlesztési célok eléréséhez.”

Az EMIC alkalmazott kutatásai három területre terjednek ki – a webszolgáltatásokra, a biztonsági és adatvédelmi technológiákra, valamint a vezeték nélküli technológiákra. Ezek három platformra összpontosulnak: a vállalati számítástechnikára, a beágyazott (embedded) eszközökre, valamint az otthoni felhasználásra. Az EMIC-ben végzett munka együttműködésen alapul, így a Microsoft megoszthatja másokkal technológiai ismereteit, illetve tanulhat is európai technológiai partnereitől, az egyetemektől és a kormányoktól.
Az EMIC már most is számos, az Európai Bizottság által társfinanszírozott projektben vesz részt. Ezek többek között az elektronikus egészségügyben használható webszolgáltatások, a biztonság és az adatvédelem, valamint a hálózati technológiák területét érintik. Az EMIC keresi a lehetőséget az országok kormányaival közösen folytatott kutatásoknak is. Jelenleg a következő projektek vannak folyamatban:
– a Cocoon az egészségügyi szakemberek mindennapi munkájában rejlő kockázatok csökkentésére irányul
– az European Learning Grid Infrastructure (E-LeGI) nagyratörő célt tűzött ki maga elé: a hatékony emberi tanulást segítő, webszolgáltatásokon alapuló korszerű szoftveres megoldásokat terveznek kifejleszteni
– a TrustCom célja egy gyümölcsöző szervezetközi infrastruktúra kialakítása, eredményeképpen szervezeti határokon átnyúló rendszerek esetében is ad hoc jellegű integrációra nyílik majd mód
– a FIDIS annak megismerésére törekszik, hogy miként járulhatnak hozzá az identitások ahhoz, hogy igazságosabb információs társadalom jöhessen létre Európában; eredményeképpen szabványokat és módszertani ajánlásokat alakítanak ki, amelyeket nyilvános architektúrákban, kutatásokban, a jog, illetve az információs és kommunikációs technológia területén fognak alkalmazni.
Ezekben a nagyszabású, multidiszciplináris projektekben a Microsofton kívül sok más európai szervezet vesz részt, többek között az Atos Origin., a BAE Systems, a BT Exact, az IBM Corp., az SAP AG, a Siemens AG és a Telecom Italia, valamint egyetemek illetve regionális önkormányzatok is. Közös erőfeszítéseik olyan termékeket fognak eredményezni, amelyek az európai polgárok és vállalkozások sürgető problémáira nyújtanak megoldást

„Mindenképpen szövetségre kell lépnünk a Microsofthoz hasonló globális cégekkel, ha lendületet szeretnénk adni a németországi innovációnak” – jelentette ki Willi Berchtold, a Német Informatikai, Távközlési és Tömegkommunikációs Társaság (BITKOM) elnöke. „Nagyon vonzó az EMIC koncepciója, miszerint európai kutatási partneri kapcsolatok keretében fejleszt jövőbe mutató technológiákat. Új lehetőségeket fog teremteni mind a nagy-, mind a kis- és középvállalatoknak.”

Az EMIC egyelőre 12 fős csapata hét európai országból származó kutatókból és mérnökökből áll. Vezetőjük Pierre-Yves Saintoyant, aki több mint 25 évre visszanyúló tapasztalatokkal rendelkezik a kutatás, az oktatás és a műszaki tanácsadás területén.

Az EMIC kiterjeszti a Microsoft kutatási és fejlesztési tevékenységeinek körét az állami szektorral együttműködve végzett alkalmazott kutatások területére. Az EMIC nem az első a Microsoft európai kutatási és fejlesztési központjai sorában: a Microsoft Research cambridge-i intézetében alapkutatás zajlik, a dániai Vedbaekben szoftverfejlesztés, a dublini Európai Termékfejlesztési Központban pedig szoftverhonosítás.

A Microsoft világviszonylatban – a szoftveriparban páratlan módon – árbevétele 20 százalékát fordítja kutatás-fejlesztésre, az előrejelzések szerint ez 2004-ben 6,8 milliárd dollárt tesz majd ki. A Microsoft hosszú távon gondolkodik, nemcsak a termékfejlesztésre áldoz, hanem a számítástudomány és a szoftverfejlesztés teljes spektrumát lefedő alapkutatásra és alkalmazott kutatásra is.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle