Connect with us

technokrata

A Microsoft Kormányzati Biztonsági Programja

Laptop

A Microsoft Kormányzati Biztonsági Programja

A Microsoft a Windows forráskódjának hozzáférhetővé tételével segíti a világ kormányait biztonsági kezdeményezéseik megvalósításában.

Az állami szféra informatikai biztonsági szükségletei egyre erőteljesebbek, mivel egyre súlyosabb biztonsági fenyegetésekkel kell szembenéznie, amelyek nagy veszélyt jelentenek a kormányzatok számára. Az országok alapvető nemzeti érdeke, hogy megvédjék kormányzati infrastruktúrájukat. A Microsoft létrehozta Kormányzati Biztonsági Programját (Government Security Program – GSP), mellyel megoldást kíván nyújtani az államok informatikai biztonsági szükségleteire.

Mi a fenyegetés?

Az egyes országok kormányai számos igényt támasztanak a informatikai biztonsággal kapcsolatban:

– Garantálniuk kell a létfontosságú országos infrastrukturális rendszerek (a banki, a távközlési, az energiaszolgáltatási rendszer) biztonságát.

– Meg kell védeniük állampolgáraik személyes adatait és magánélethez való jogát.

– Meg kell akadályozniuk a kényes kommunikációs csatornák információinak illetéktelen kézbe kerülését.

– Meg kell akadályozniuk, hogy a hackerek működésképtelenné tegyék az informatikát használó helyi és nemzetközi vállalkozások rendszereit, ellopják vagy meghamisítsák kényes adataikat.

Mi az a Kormányzati Biztonsági Program?

A Kormányzati Biztonsági Program (GSP) a Microsoft kezdeményezése, amelynek célja, hogy kielégítse a világ kormányainak és állami szerveinek sajátos biztonsági követelményeit.
A GSP keretében a kormányok:
– hozzáférhetnek a Windows forráskódjához;
– közvetlen kapcsolatot kapnak a Microsoft termékfejlesztői csapatához;
– hozzáférhetnek a Microsoft Windows platform biztonságával kapcsolatos műszaki információkhoz.

Hogyan nyújt megoldást a GSP a fenyegetésre?
A GSP-ben való részvétel révén az államigazgatási szervek jobban megértik a Microsoft termékeinek biztonsági funkcióit, így nyugodtabban használhatják azokat. A Windows forráskódjának, a Microsoft fejlesztőinek, valamint a műszaki információknak az elérhetősége együttesen biztonságosabb államigazgatási informatikai rendszerek létrehozását teszik lehetővé, amely kialakítását az állami szervek javaslatai alapján tökéletesítik.

A kormányoknak arra is lehetőségük nyílik, hogy a fenyegetések modellezésével és a termékek folyamatos felülvizsgálatával segítsenek a Microsoftnak továbbfejleszteni otthoni és vállalati operációs rendszereinek védettségét. A GSP révén létrejött együttműködésnek köszönhetően az állami szervek rövidebb idő alatt, kevesebb ráfordítással vezethetik be a Microsoft legújabb innovációs és biztonsági funkcióit, mert a termékek már „alapfelszereltséggel” is jobban megfelelnek az igényeiknek.

Ki jogosult részt venni a GSP-ben?

Jelenleg több mint 60 ország és térség jogosult arra, hogy a Microsoft Kormányzati Biztonsági Programja keretében licencszerződést kössön, és a szükséges engedélyeket megkapja. . A Government Security Program tagjai között tudhatja a NATO-t, az EUROPOL-t, és – többek között – Norvégia, Svájc, Ausztrália, Kína, Oroszország, Tajvan és Ausztria és Anglia kormányait is.

A Microsoft jelenleg számos, a program iránt érdeklődő országgal, térséggel és szervezettel áll tárgyalásban a részvételük részleteivel kapcsolatban. A Microsoft tiszteletben tartja a résztvevők titoktartási kérését, ezért magukra az államokra bízza a GSP-ben való részvételük nyilvános bejelentését.

A GSP lényege a hozzáférés

A GSP átláthatóbbá teszi a rendszereket, mert a megbízható állami ügyfeleknek betekintést nyújt a Windows forráskódjába, fejlesztési folyamataiba és közvetlen kapcsolatot hoz létre a Microsoft fejlesztőcsapatával, lehetővé téve ezzel a konstruktív együttműködést. A Microsoft ellenőrizhetővé tette a biztonsági funkciók Microsoft platformokba való beépülését, és átláthatóbbá tette a platform integritását, lehetőséget biztosítva ezzel az államigazgatási szervek számára igazolhatóan biztonságosabb számítástechnikai infrastruktúra megtervezésére és elkészítésére.

– A Microsoft online, „chipkártyás” hozzáférést biztosít a Windows 2000, a Windows XP, a Windows Server 2003 és a Windows CE legújabb változatának, béta változatának és szervizcsomagjainak forráskódjához.

– Az Egyesült Államok kiviteli engedélyétől és más követelményektől függően a GSP résztvevői hozzáférést szerezhetnek a kriptográfiai programkódhoz és a fejlesztőeszközökhöz is.

– A forráskód-hozzáférésre az MSDN Code Center Premium nevű online webhely segítségével nyílik mód, amely lehetőséget nyújt a Microsoft szakembereivel való kommunikációra és együttműködésre.

A GSP lényege a bizalom

A GSP kölcsönös bizalmon alapul, motorja a folyamatos kommunikáció, együttműködés és információcsere.
A GSP kapcsolat egyedisége abban rejlik, hogy szűk létszámú ügyfél jogosult a programba való részvételre. Ebből fakadóan a GSP keretében beérkező vélemények különleges figyelemben részesülnek, ugyanakkor nagyszerű lehetőséget teremtenek a Microsoft számára, hogy megértse állami ügyfeleinek szükségleteit és problémáit.
A GSP-ügyfelek igényeknek megfelelő, sajátos, kölcsönös megállapodás tárgyát képező lehetőségekhez jutnak:

– A GSP módot ad az államoknak, hogy közvetlen visszajelzésekkel és véleménnyel hozzájáruljanak a termékek szolgáltatásairól, illetve jövőjéről hozott döntésekhez. Ennek eredményeképpen a Microsoft jobban megérti az állami szervek sajátos szükségleteit, a termékek pedig már alapkiépítésükben is biztonságosabbak lesznek, és korszerű biztonsági funkcióik is gyorsabban bevezethetővé válnak.

– A GSP révén az állami szervek többet tudhatnak meg a Microsoft termékeinek fejlesztéséről, így arról is, hogy miként formalizálja az informatikai biztonsági architektúrát, a tervezési folyamatokat (például a fenyegetésmodellezést), valamint további információhoz juthatnak a tervezési döntések mögött meghúzódó érvekről is. Így az állami szervek jobban megérthetik az őket fenyegető biztonsági kockázatokat, valamint hatékonyabb és biztonságosabb védelmi megoldásokat alakíthatnak ki a Microsoft termékeivel vagy azok nélkül.

– A GSP módot ad az állami szerveknek arra, hogy adott informatikai projektek biztonsági problémák kapcsán tanácskozást folytassanak a Microsoft biztonsági és fejlesztési szakértőivel.

– A GSP proaktív partnerré változtatja a Microsoftot, így köztük szorosabb, a visszajelzésekre és a problémákra gyorsabban és jobban reagáló, támogató munkakapcsolat alakulhat ki.

A GSP-ben való részvétellel ápolt bizalmi viszony szilárd alapjául szolgál a jövőbeli műszaki együttműködésnek az optimálisan védett állami számítástechnikai környezet megtervezése, kifejlesztése és bevezetése terén.

A Microsoft tudatában van, hogy a kormányoknak az informatika terén megfogalmazott követelményeik közül a biztonságot kell az első helyre sorolniuk. Az ügyfelek visszajelzései alapján kiderült, hogy enyhítené aggályaikat, ha jobban hozzáférhetnének a forráskódhoz, szélesebb körben együttműködhetnének a Microsoft fejlesztőivel, és műszaki információkhoz jutnának a Windows platformmal kapcsolatban.

A Kormányzati Biztonsági Program bizonyítékul szolgál a Microsoftnak arra a törekvésére, hogy több betekintést nyújtson ügyfeleinek a Windows forráskódjába, és növelje a bizalmukat mind a termékeiben, mind az informatikai iparág egészének biztonságosságában. A GSP keretében a fontos államigazgatási szervek olyan erőforrásokhoz jutnak, amelyeknek köszönhetően több információ birtokában biztonságosabb számítástechnikai környezeteket tervezhetnek, készíthetnek, vezethetnek be és üzemeltethetnek.

Tovább
Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle