Connect with us

technokrata

A Microsoft hivatalosan (is) elismerte a jobbklikkes hiba létezését

Laptop

A Microsoft hivatalosan (is) elismerte a jobbklikkes hiba létezését

A ˝javítás˝ egyelőre csak a ˝megelőzés˝.

A Microsoft hivatalosan is elismerte annak a hibának a létezését, amely szerint a ˝A jobb klikk vészesen elviszi a processzoridőt a Windows XP-n˝.

Mint ismeretes, alig két hete végre a Microsoft is reagált (igaz, akkor még nem hivatalosan) arra a – figyelmesebb felhasználók számára nagyon is ismerős – jelenségre (hibára), amely akkor mutatkozik, amikor Windows XP alatt egy file-ra úgy kattintunk az egér jobb gombjával (context menü előhívás), hogy előtte azt nem jelöltük ki normál, bal gombos kattintással.

Ekkor ugyanis – gépteljesítménytől és aktuális processzorfoglaltságtól függően – akár másodpercekre is 100%-ra ugrik az Explorer process processzorhasználata, sőt esetenként az egérkurzor-homokóra is jelzi a felhasználói beavatkozás lehetetlenségét, illetve a processzoridő-tartalék vészes (0-ra) visszaesését.

A Microsoft korábbi nem hivatalos álláspontja szerint a javítás túl komoly változtatásokat igényelne a kódban – ez a valószínűség szerint gyakorlatilag azt is jelent(h)ette, hogy nem foglalkozik, tehát a soron következő javítócsomagban, az SP2-ben sem találkozhatunk vele. Most azonban megtörtént a hivatalos reagálás, sőt KB (Knowledge Base) cikk is született a probléma ˝megoldására˝.

A Q819101-es KB cikkből kiderül, hogy amikor a Windows Explorerben jobb egérgombbal kattintunk egy file-ra vagy mappára, a lemezműveletek, a hálózati műveletek és minden egyéb I/O (input/output – be-/kimeneti) művelet (például médialejátszás) jelentősen lelassul, mivel a processzorterhelés hosszabb-rövidebb időre 100%-ra szökik.

˝Megoldásként˝ azonban egyelőre csak a képernyőeffektek minimalizálását (Control Panel / Display / Appearance / Effects), illetve a ˝megelőzést˝ javasolja – utóbbi érdekessége, hogy másfél héttel ezelőtti cikkünkben mi is pontosan ugyanezt javasoltuk, hogy betartjuk a ˝hivatali utat˝, és először szépen kijelöljük a file-t, majd csak utána hívjuk elő a context menüt.

Ismeretes az is, hogy a jelenséget csak Pentium III és Pentium 4, illetve AMD Athlon processzorral (Windows XP-t ilyen PC-k futtatnak a legtöbben) ellátott PC-ken sikerült előállítani.

Tovább
Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle