Connect with us

technokrata

A Microsoft bejelentette a Tablet PC operációs rendszer legújabb változatát

Laptop

A Microsoft bejelentette a Tablet PC operációs rendszer legújabb változatát

A kibocsátás első évfordulójára új hardverek és szoftverek jelentek meg, egyre népszerűbb a rendszer.

A Microsoft még a Las Vegas-i Comdex 2003 konferencia keretében bejelentette a Windows XP Tablet PC Edition 2004-et, a táblaszámítógépekre írt operációs rendszerének legújabb változatát. Az új változatba mélyen beépülnek a toll kezeléséhez szükséges funkciók, így a Windows minden részében, illetve az ismerős Windows-alkalmazásokban is egyszerűbbé válik a szövegbevitel. A közelmúltban bejelentett Tablet PC SDK tollal vezérelhető weblapok megírására ad módot a programozóknak, de az új operációs rendszer is számtalan, eddig ismeretlen lehetőséget teremt számukra, hogy innovatív programokat írhassanak a Tablet PC platformra.

A Tablet PC Edition 2004 sikeres lezárását jelenti a Tablet PC első évének, amelyet a platformot támogató hardvergyártók (OEM) és független szoftvergyártók (ISV) számának folyamatos növekedése jellemzett, és amelyben egyre több vásárlónál került sor próbabevezetésre, de túl vagyunk már a táblaszámítógépek első vállalati szintű bevezetésén is, elérkezett tehát a hordozható személyi számítógépek új korszaka.

Bill Gates, a Microsoft elnöke és vezető szoftvertervezője, a Comdex egyik nyitóelőadásának részeként jelentette be a Windows XP Tablet PC Edition 2004-et. Ennek során arra is kitért, hogy a táblaszámítógép a PC-iparág minden szegmenséből egyre erősödő támogatást élvez.

„Világviszonylatban negyven vállalat tervez és gyárt Tablet PC-t, és több mint 120 cég fejleszt olyan szoftvereket, amelyek kiaknázzák a Windows XP Tablet PC Edition tollkezelési képességét” – jelentette ki Gates. Bemutatott egy, a Nationwide Insurance and Financial Services által készített üzleti alkalmazást is, amelynek köszönhetően a Tablet PC a hordozható számítógépet igénylő dolgozók szabványos, támogatott mobilszámítógép-platformjává válik. „Az egészségügyben, a pénzügyi szolgáltató szektorban, az oktatásban és még számos jelentős vertikális piacon egyre több Tablet PC fogy el, és egyre többen alkalmaznak ilyen készüléket” – mondta Gates.

A Windows XP Tablet PC Edition 2004 legfontosabb jellemzői

Továbbfejlődött a kézírásfelismerés a Windows egészén belül, illetve minden Windows-alkalmazásban, a toll bekerül a mindenhol használható, elterjedt beviteli eszközök sorába. Az új Tablet PC beviteli panel (TIP) segítségével egyszerűbbé válik a szöveg beillesztése, javult a szavak felismerése, illetve a kis- és a nagybetűk megkülönböztetése. Sőt, a fejlesztők és a felhasználók „szabályok” segítségével elő is írhatják, hogy az egyes szövegmezőkben (például e-mailekben, címekben, URL-ekben) hogyan kell felismerni a kézírást.

A Microsoft Office 2003- és az Office OneNote 2003-integráció hatékonyságnövelést eredményez, mivel a felhasználók mindenhol jegyzetelhetnek a Microsoft Office Word, az Excel és a PowerPoint 2003 programon belül, sőt, az Outlook 2003 segítségével kézírásos levelet is küldhetnek. A Tablet PC-n futó OneNote (TM) révén egyetlen programon belül kezelhető a kézírás, a szöveg, illetve a webes tartalom.

Az új lehetőségekre építkezve a fejlesztők nagyszerű hatékonyságnövelő alkalmazásokat készíthetnek, mostantól tollal és kézírással vezérelhető funkciókkal egészíthetik ki a webes üzleti alkalmazásokat. Már több vállalat (például az SAP AG, a FranklinCovey Co. és a Corel Corp.) dolgozik azon, hogy szervesen integrálja a tollat és a kézírást alkalmazásai működésébe. Ennek a szélesedő támogatásnak köszönhetően a kézírás a gépíráshoz és az összes egyéb eszközhöz hasonlóan, természetesen használhatóvá válik.

„A Tablet PC operációs rendszerének ezek az újdonságai jól illusztrálják, hogy a táblaszámítógép valóban továbbfejlődést jelent a laptophoz képest” – vélekedett Bill Mitchell, a Microsoft Tablet PC divíziójának alelnöke – „A Windows és az Office egészét átfogó, bővülő hatókörű kézíráskezelés, továbbá a rendszert támogató hardver- és szoftvergyártók egyre növekvő száma még több választási lehetőséget kínál a vásárlóknak az olyan hardveres és szoftveres megoldások közül, amelyekkel a tollas számítógép-vezérlés kiterjeszthető a horizontális és vertikális, iparágspecifikus alkalmazások széles skálájára.”

Mitchell azt is hozzátette, hogy a Tablet PC SDK szoftverfejlesztési készlet nemrégiben bejelentett 1.7-es verziója segítségével a webalkalmazások kibővíthetők, és kezelni tudják a digitális kézírást. Ezáltal a Tablet PC még többek számára válik alkalmassá, mivel a hordozható számítógépen nap mint nap végzett műveletek szélesebb köre lesz tollal végrehajtható. „Új eszközöket adunk a fejlesztőknek, amelyek segítségével a digitális kézírást és szabadkézi rajzot szervesebben integrálhatják a személyi számítógépes alkalmazások lehető legszélesebb körébe” – mondta Mitchell.

A Microsoft Windows XP Tablet PC Edition 2004 várhatóan 2004 közepe táján lesz elérhető, a régi vásárlók ingyenes frissítésként kapják, illetve ez a változat lesz előtelepítve az új Tablet PC hardverrendszerekre.

Tovább
Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák