Connect with us

technokrata

A Kék Halál eredete

Laptop

A Kék Halál eredete

Honnan ered a Windowsok lefagyásakor látható jelenség elnevezése? A válasz több mint meglepő…

Aki kicsit is beleásta magát a Windowsok (különösen a 9x/Me sorozat) lelkivilágába, az tudja: sokszor eljő a ˝Kék Halál˝ – a Windowsok végzetes lefagyását jelentő, kék hátterű hibaüzenet, amelyből csak a [Reset] gomb jelent kiutat. A Kék Halál a Windows 2k/XP-ben sem ismeretlen, bár előfordulása ritkább – ugyanakkor rendszerint igen súlyos hibát jelent. Bár a Kék Halál mindig rosszkor jön, mégis egy viszonylag (ha lehet ilyet mondani egy gépre) ˝humánus˝ lépés a megoldhatatlan hardveres vagy szoftveres probléma ˝megoldására˝. Ha ugyanis a számítógép úgy fagy le, hogy a grafikus kezelői felület utolsó állapota marad a képernyőn, akkor – ha a merevlemez éppen FAT-írási műveletet végzett – komoly esélye van egy jelentős adatvesztésnek, ami rossz esetben a merevlemez egész tartalmát érintheti. Az ilyen jellegű lefagyásnak a mozdulatlan egérmutató állít emléket. Ezzel szemben a Kék Halál esetében az operációs rendszer a végzetes hiba észlelésekor önmaga állít le mindenféle lemezaktivitást – így ezzel ˝csak˝ a memóriából és nem a merevlemezről vesznek el az adatok.

A BSOD mozaikszó a mai szóhasználatban a Blue Screen of Death – magyarul Kék Halál – kifejezés rövidítése. Ám ez csak a Windows 95 megjelenése óta van így (bár a Windows 3.1 is ˝tudta˝ ez a ˝funkciót˝, mégsem itt vált ismertté), ugyanis a rövidítés eredetileg nem ezt jelentette.

A BSOD eredeti jelentése Black Screen of Death, s bár a Fekete Halál kifejezés a magyar szóhasználat, illetve értelmezés szerint nem egészen ezt jelenti, mégis valójában erről volt szó. Mert a Windows 3.0 idején a mai Kék Halálhoz hasonló gyakorisággal fordult elő, hogy amikor a felhasználó DOS-alapú programot próbált futtatni a Windows shellben, az alkalmazás helyett csak a fekete képernyőt kapta, annak a bal felső sarkában fehéren villogó DOS-os kurzorral. Ez volt tehát a Black Screen, amely mai kék megfelelőjéhez hasonlóan végzetes, resetet kívánó hiba volt. A Blue Screen annyival ˝intelligensebb˝, hogy esetében legalább kiderül a hiba oka, már amit a Windows kiír a teljes leállás előtt (mint az adatok megkíméléséből, úgy ebből is látszik, hogy a Kék Halál bár idegesítő, mégsem haszontalan funkció). De ez még nem minden.

A Black Screen of Death kifejezés nem a Microsofttól származik (ahogyan a hasonlóan ismertté vált CTRL+ALT+DEL sem). A BSOD szülőatyja – kapaszkodjanak meg – a Coca-Cola. Az évszám 1991, a helyszín pedig a Coca-Cola Company, Atlanta, GA, USA. Az IT csoport épp a globális marketing csoport számára próbálta bevezetni a Windows 3.0-t, de a WordPerfect-indítás az esetek nagy részében előállította a BSOD-t. A kitaláló nevét feljegyezték: Ed Brown. A kifejezés tehát idén már 13 éves, és ˝népszerűsége˝ 1995 óta – bár nem teljesen az eredeti jelentésében – töretlen.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle