Connect with us

technokrata

A DirectX-telepítő beleír az alaplapi BIOS-ba?!

Laptop

A DirectX-telepítő beleír az alaplapi BIOS-ba?!

A jelek szerint igen – tesztelés közben ugyanis olyan jelekre bukkantunk, amelyek alapján egyértelmű, hogy a DirectX-telepítés során megváltozott az alaplapi BIOS Setup tartalma…

Az érdekes – és fölöttébb riasztó – megállapításra a DirectX 8.1b Windows XP-s tesztelése során jutottunk. Ismeretes, hogy a DirectX 8.1b hivatalosan a Windows 98/Me/2000 platformokra érhető el, így érdekes, hogy alapértelmezésben – bár teljesen kompatibilis vele – a DirectX 8.1b Windows XP-re magától nem települ, pedig az XP-ben régebbi változat található.

Mi természetesen azért megpróbáltuk ˝ráerőszakolni˝ a Windows XP-re is az új DirectX-et a DirectX 8.1b telepítése Windows XP-re [XP] című tippünk leírása alapján – a következő eredménnyel.

Az .inf kiterjesztésű file-okat az ABC fordított sorrendjében egymás után telepítettük. A dxntunp.inf file telepítése közben az egyik, a meglévő file-ok felülírásáról szóló kérdés után a telepítő kérte a Windows XP telepítő CD-t – azonban már a behelyezés előtt továbbengedtük a telepítőt a hátralévő file-ok felülírására, miközben a telepítő CD-t kérő ablak a Desktopon maradt. A dxntunp.inf file-lal végezve adtuk ki a parancsot a telepítő CD elérésének ismételt megkísérlésére…

…és ekkor a számítógép kérdés nélkül, magától hirtelen újraindult. A reset szokványosnak látszott – ilyesmi többször előfordul, ha az ember nem ˝egészen˝ szabályos műveleteket végez az operációs rendszeren. A probléma súlyosságára akkor derült fény, amikor a számítógép rendszeresen újraindult még a bejelentkezés előtt. Megpróbáltuk safe mode-ban újra a fenti módon elvégezni a telepítést – hátha sikeresen befejeződik és ismét működni kezd a rendszer. Nem sikerült – bár a telepítés immár befejeződött, normal mode-ban mégsem javult a helyzet. Próbálkoztunk a telepítő CD-ről indított repairrel – az eredmény mindig csak reset. Az operációs rendszer teljes újratelepítése mellett döntöttünk.

És itt jött a hidegzuhany: az azonos merevlemezre való telepítés előtt ugyanis – a tisztaság miatt – el szoktuk távolítani a régi Windows példányt. Ehhez viszont – az NTFS file-rendszer miatt – előbb bootolni kellett (volna) egy másik merevlemezről, amelyen szűz Windows XP található. Ez a merevlemez nem volt a gépben a DirectX telepítés(i kísérlet)e során, mégis a bootolás során a Kék Halállal találtuk szembe magunkat. Gondolván az esetleges logikai vagy fizikai hibára – újraparticionálás, teljes formázás e tartalék-merevlemezen, majd telepítés-indítás. Az eredmény ismét Kék Halál – és ez már komoly aggodalommal töltött el bennünket. Mert egy egyszerűnek látszó szoftveres művelet – a DirectX-telepítés – után egyik pillanatról a másikra lehetetlenné vált a Windows XP-t telepítése vagy futtatása a számítógépen.

Elgondolkodva a lehetőségeken az alaplapi BIOS jutott eszünkbe mint működés közben elsődlegesen megváltoztatható konfiguráció (elméletileg a számítógép belsejében lévő, saját BIOS-sal rendelkező eszközök konfigurációja is megváltoztatható). Ezért a BIOS Setupban betöltöttük a default értékeket, és így kezdtük meg a telepítést a tartalék-merevlemezre. És láss csodát – működött.

Kíváncsiságból megszakítottuk a telepítést, és behelyeztük az eredeti, az elvileg hibás Windows XP-t tartalmazó merevlemezt – és az is működött. Hibátlanul. A DirectX Diagnostics hiba nélkül futott le. Azóta is ezt a Windows XP-t használjuk – immár az új DirectX-szel.

Az éjszakai események tanulságait leszűrve arra a megállapításra jutottunk, hogy – bár egyelőre nem tudjuk, hogy a BIOS Setup mely beállításait érintették a DirectX-telepítés műveletei – egy ilyen esemény megtörténte elég riasztó jel, hiszen míg a DirectX telepítést laikusok is el tudják végezni, az alaplapi BIOS Setup beállításaira ez már nem igaz. Vagyis a felhasználóknak egy elrontott (ez előfordulhat) DirectX telepítést követően esetleg szervizbe kell vinni a számítógépet.

Megjegyzendő persze, hogy ezúttal nem ˝egészen˝ előírásszerűen telepítettük a DirectX-et. Azonban ez mit sem vesz el annak a jelentőségéből, hogy miért végez alacsony szintű hardverbeállításokat egy operációs rendszer szintű szoftver – ráadásul hibásan?!(…)Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle