Connect with us

technokrata

Sony robotkutya: nincs több ”agymosás”

Laptop

Sony robotkutya: nincs több ”agymosás”

A Sony eltávolíttatta készítőjének weboldaláról azokat a programokat, amelyekkel módosítani lehetett Aibo, a robotkutya viselkedését.

A New Scientist beszámolója szerint a kérdéses weboldalról számtalan olyan program volt letölthető, amellyel gyakorlatilag ”agymosást” lehetett végrehajtani a robotkutyán. Az egyik, ”Disco Aibo” nevű programot használva például rá lehetett venni Aibót arra, hogy zenére kezdjen táncolni.

Ugyanakkor a Sony közlése szerint az említett programok szabadalmazott és titkosított kódokat tartalmaztak, ezért követelték eltávolításukat a weblapról Aibo szoftveres védelmének leírásával egyetemben. (Bár az oldal tulajdonosa – egy programozó – állítólag sohasem tett közzé semmilyen információt.) Természetesen számos Aibo-fanatikus kipróbálta robotkutyáján a viselkedésmódosító programokat (amelyeket a robotba illesztendő Memory Stick kártyára kellett felmásolni), és sokan közülük nem értik, a Sonynak mi gondja volt velük.

Az Aibo robotkutya első változatát a Sony 1999-ben jelentette meg, azóta 45 ezer darab kelt el belőle. 2000 novemberében egy továbbfejlesztett, olcsóbb változat is a japán boltok polcaira került, ezeket pedig idén ősszel két új változat, a ”Latte” és ”Macaron” névre hallgató harmadik generációs modellek követték.

Tovább
Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák