Connect with us

technokrata

A Sanyo továbbfejlesztette a Burn-Proof technológiát

Laptop

A Sanyo továbbfejlesztette a Burn-Proof technológiát

Az egyre elterjedtebbé váló hordozható CD-írók újabb problémát vetnek fel a CD-írásban, melyre a Sanyo sikeres megoldást készített.

A nagy sebességű CD-írás legfontosabb problémája volt a puffer-kiürülésből származó hibák megszüntetése. Ezt annak idején a Sanyo a Burn-Proof technológia bevezetésével oldotta meg.

A hordozható CD-olvasók között már igen nagy számban lehet olyanokat vásárolni, amelyek “rázásálló” memóriát tartalmaznak. Ez tulajdonképpen azt jelenti, hogy a CD-olvasó fejegysége és a dekóder között egy köztes memóriát (puffert) helyeznek el, amely abban az esetben is folyamatos adatfolyamot biztosit a dekóder felé, ha a CD-olvasó valamilyen okból kifolyólag (például rázkódás miatt) nem képes szünetmentes olvasásra. Ez az eljárás tehát már régóta ismert és alkalmazott.

A CD-írásnál is fennáll a rázkódás miatt bekövetkező hibák veszélye, elsősorban a hordozható készülékek esetében. Erre ad megoldást a Sanyo új eljárása, melyet Shock-BP-nek neveztek el. A Shock-BP technológia használatával megelőzhető, hogy rázkódás vagy nagy amplitúdójú rezgés esetén az írás alatt álló CD hibás legyen. Az eljárás lényege: a CD fejszervó egysége folyamatosan figyeli a lézer helyét a lemezen. Ha a lézer túlságosan eltávolodik a kijelölt pályától és a szervó nem képes megfelelően gyors beavatkozásra (többnyire a fej relative nagy tömege gátolja ebben), akkor a Shock-BP leállítja az írást. Ha a rázkódás megszűnt és a szervónak sikerült visszatalálnia arra a pozícióra, ahol a hiba történt, akkor folytatható az írás. Az írás megállítása illetve folytatása a BURN-Proof technológiában rögzített módon történik.

Az új eljárás alkalmazásával tehát a hordozható készülékeknél is lehetőség lesz nagy sebességű, biztonságos írásra.

Tovább
Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Face-en

Tesztek