Connect with us

Hirdetés

technokrata

Intel 2002: Internet és 3 GHz

Laptop

Intel 2002: Internet és 3 GHz

Az Intel Pentium 4-es processzorok órajele 2002-ben eléri a 3 GHz-et és a jövő Celeronjai is a P4-es architektúrájára épülnek. A félvezetőpiac válságából pedig az Intel elnök-vezérigazgatója, Craig Barrett szerint az Internet jelentheti a kilábalás lehetőségét.

Az a látszólag paradox helyzet volt az Intel féléves pénzügyi jelentésének központi témája, miszerint a csökkenő ipari bevételek ellenére a felhasználók száma tovább növekszik. A vezérkar egyöntetű véleménye szerint a piacokon általános visszaesés volt tapasztalható. Barrett szerint azoknak, akik ebben az üzletben már évtizedek óta érdekeltek, ez a legnagyobb lassulás, amit az ipar valaha is produkált, még az 1995-ös visszaesésen is túltesz. A vezérigazgató úgy vélekedik, hogy az Internet lehet az az eszköz, amivel ki lehet rángatni a szektort ebből az állapotból.

A chipgyártó óriás az újonnan felbukkant piacok meghódítására is nagy erőfeszítéseket tesz, többek között a nagy iramban fejlődő távol-keleti országok (Kína és India) hatalmas vásárlóerőt magában rejtő lehetőségeit is igyekszik kiaknázni. Ugyanakkor Latin-Amerika, Kelet-Európa és Oroszország is ugrásszerű növekedés előtt áll.

Nyilvánosság elé tárták a jövő évi termék-megjelenési rendet is.

Az asztali gépek terén 2002-ben célként jelölték meg a Pentium 4-es processzor órajelének 3 GHz-re növelését, valamint egy új, alacsony árú, integrált grafikai vezérlővel felvértezett P4-es chipsetet is terveznek piacra dobni.

2002 közepére a Celeron processzorok a NetBurst (Pentium 4-es) technológiára épülnek majd.

Az első negyedévben kijön a Perstonia névre keresztelt, szerverekbe szánt Pentium 4 architektúrára alapuló dualprocesszoros Xeon chip. A Gallatin (multiprocesszoros Xeon) a negyedik negyedévre várható.

Az év végén induló McKinley 2002 közepére kereskedelmi mennyiségben lesz jelen a piacokon.

Várhatóan 2002 első negyedévében jelenik majd meg az első mobil Pentium 4-es processzor, 2003-ban pedig egy új, kifejezetten a notebookokhoz fejlesztett processzor fog megjelenni, Banias névvel.

2002 végére már 6 Intel chipgyár fogja alkalmazni a 0,13 mikronos gyártási folyamatot és ezek közül kettő nagyobb (30 centiméter átmérőjű) chip-lemezzel fog dolgozni. Ennek köszönhetően tovább csökkennek a költségek, a 0,13 mikronos technológia pedig tovább növeli a processzorok sebességhatárát.

Tovább
Hirdetés

Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés