Connect with us

technokrata

Linux-alapú robot debütál november végén

Laptop

Linux-alapú robot debütál november végén

A japán JSK Laboratories kutatói a jövő hónap végén, a milánói Embedded Linux Expón egy olyan humanoid robotot fognak bemutatni, amelynek lelke egy nyílt forráskódú operációs rendszer.

A két lábon járó H7-es robot körülbelül 1,4 méter magas, súlya pedig 55 kilogramm. A robot testén összesen 36 darab csukló, azaz “ízület” található meg, ezek segítségével a gépember képes egész testének mozgatására. A benne lévő számítógépben két darab 750MHz-es Pentium III processzor található és az RT-Linux operációs rendszer fut rajta. A robot saját akkumulátorairól üzemel és drótnélküli Ethernet kapcsolaton keresztül számítógépes hálózatokkal is képes kommunikálni.

Európába a H7-es elsőként november 26-án fog ellátogatni. A robot összesen három napot fog eltölteni Milánóban, az Embedded Linux Expón. A JSK Laboratories-en kívül egyébként a Fujitsu is bemutatott nemrég egy RT-Linuxon alapuló robotot, amelyet Hoap-1-esnek kereszteltek. A Fujitsu ráadásul a robot teljes belső architektúráját nyilvánossá tette, hogy segítse a robottechnikával foglalkozó kutatók munkáját, illetve a különböző alkalmazások fejlesztését.

Tovább
Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Face-en

Tesztek