Connect with us

Hirdetés

technokrata

Intel: optikai processzorok az áttörés küszöbén

Laptop

Intel: optikai processzorok az áttörés küszöbén

Az Intel ”fénysebességű” processzorokat akar fejleszteni a közeljövőben, a hagyományos technológia leváltására.

Az Intel a fejlesztő laboratóriumaiban azt vizsgálja, hogyan lehetne az alumínium, és a réz helyett optikai úton adatot mozgatni a processzor belsejében. Az optikai kábel bevált a mindennapokban, és most azt szeretnék elérni, hogy a hagyományos vezetékeket a chip belsejében is felváltsa az optika.

A két fő szempont a teljesítmény és a sebesség. Manapság a tervezők, csökkentik a chipek méretét ugyanakkor egyre több tranzisztort zsúfolnak bele, hogy a teljesítmény növekedjen. A több tranzisztor több áramot igényel. Ha több áram folyik át egy kis chipen akkor az növeli a hőleadást és a meghibásodás valószínűségét.

Ezt a hátrányt ki tudná küszöbölni az optikai kábel, mert ebben az esetben nem elektromos impulzus halad át, hanem lézerfény. Ez a megoldás nem lesz olcsó vagy könnyű, de könnyen vezető alternatíva válhat belőle.

A feszültség csökkentésével csökken a hőleadás, de ennek is van egy alsó határa. A becslések szerint 0,5 V feszültséggel lehetne működtetni egymilliárd tranzisztort tartalmazó chipet jóval 10 GHz fölött.

Ráadásul az üvegszál gyorsabb a réznél. Egy rézkábel adatátviteli sebessége 10 Gbps. Ezt 20 Gbps-re lehetne növelni a következő évek alatt az Intel szerint, ami ugyan még ad időt a rézkábeleknek, de az optikai kapcsolat sebessége már most 30-60 Gbps között van.

Tovább
Hirdetés

Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés