Connect with us

Hirdetés

technokrata

3D nyomtatással készült giga-menő bortárolót mutatott be az igus

3DPrint

3D nyomtatással készült giga-menő bortárolót mutatott be az igus

3D nyomtatással készült giga-menő bortárolót mutatott be az igus

A bútorkiállításon hamburgi faipari szakemberek bemutatták az igus karbantartásmentes alkatrészeivel felszerel Dolio tárolót

A tizenegy csarnokban, mintegy 141 000 négyzetméteres területen megrendezett kölni IMM bútoripari és lakberendezési vásár újra a világ legnagyobb bútorkiállítása volt.

 

Az iparág kreatív szakembereinek lehetősége nyílt újdonságaik bemutatására. Az újdonságok nemcsak a dizájnelemek, hanem a felhasznált anyagok terén is előrelépést jelentettek. A hamburgi Gsechs Egyetem faipari tanszékének 15 leendő faipari szakembere tíkfából, tölgyfából, paratölgyből és kőfurnérből rendkívül elegáns bortárolót készített a kiállításra. A bútor gyártása során az igus kenés- és karbantartásmentes csapágyait használták fel.

A kölni IMM vásárra idén január 15. és 21. között került sor. Számos cég és tervező mutatta be új termékét a nemzetközi közönségnek. A hamburgi Gsechs Egyetem leendő faipari szakemberei is a kiállítók között voltak. Az egyetem 15 hallgatója a latin dolium (hordó) szóból eredő Dolio névre keresztelt bortároló termékcsaláddal jelent meg a kiállításon.

A diákok a „Szokatlanul nyitott” című projektfelhívásra válaszul álltak elő a termékcsalád ötletével. Több prototípus elkészítését követően mindössze néhány hónap alatt megterveztek és legyártottak egy 20 darabból álló kisebb sorozatot. A Dolio egy függőleges elrendezésű bortároló szekrény, amelyben öt palack bor egy tálcán forog. A szekrényt egy 360 fokban elforduló, kőfurnérből készült, fémszerelvényekkel ellátott ajtó zárja. Ahhoz, hogy az ajtók a lehető legsimábban mozogjanak, az acél szerelvényekre iglidur B160-as tribo szálanyagból készült szalagot ragasztottak.

A szalagokat többek között kiváló kopásállósági paraméterek és alacsony súrlódási együttható jellemzi. Az ajtó zárásának megkönnyítéséhez a szakemberek saját maguk rugókat is készítettek.

„A tesztelés után arra a döntésre jutottunk, hogy a rugókat az igus cég iglidur I150-es szálanyagából nyomtatjuk ki”

– mondta Jorrit Burmeister.

„Annak dacára, hogy mennyire szívós és strapabíró, ez a műanyag nagyon könnyen megmunkálható, jól ellenáll a kopásnak, és jól bírja a Dolio rendszerben folyamatosan jelen lévő terhelést.”

További 3DPrint

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés