Connect with us

A 3D nyomtatás új útjai

3d-print-ceramic-knitted

3DPrint

A 3D nyomtatás új útjai

A 3D nyomtatás új útjai

Rohamléptekben fejlődik korunk egyik legkreatívabb iparága, itt egy kis frissítés, milyen új irányokba mozdul el a 3D nyomtatás, illetve milyen területeken tud hatalmas segítséget nyújtani a technológia.

Szinte nem telik el úgy hét, hogy ne jelenne meg újabb hír a 3 dimenziós nyomtatás új fejlesztéseiről. Az innovációk szerteágazó irányokban futnak: ipari alkatrész-gyártás, emberi szövetek és szervek előállítása, sőt ma már házat is építhetünk 3D nyomtatási technológia segítségével. A legújabb fejlesztésekből szemelgettünk.

 

Prototípus- és alkatrészgyártás

A 3D-ben történő nyomtatás hallatán ma még a legtöbbünknek leginkább a drága és elérhetetlen szavak jutnak eszünkbe, holott ma már egyre elérhetőbbé válik szinte mindenki számára ez a technika. A terméktervezésben jelent igazán nagy előrelépést a technika alkalmazása, hiszen rendkívül gyors prototípusgyártást tesz lehetővé, amelyből igen gyors a visszacsatolás, emiatt a tervek javításának lehetősége. Emiatt a cégek fejlesztései sokkal gyorsabbá és biztonságosabbá válhatnak, amivel jelentős versenyelőnyre tehetnek szert, ez pedig elősegíti piacon maradásukat. A prototípusgyártásban alkalmazott 3D technikát eddig megnehezítette, hogy ezeket a nyomtatókat nem mindenki engedhette meg magának, ma már azonban léteznek a piacon kisebb és olcsóbb készülékek, amelyek így könnyedén bevonhatók a mintatermékek előállításába. Tudvalévő, hogy a fejlesztés a termékelőállítás legköltségesebb folyamata, ezzel a cégek költségei jelentős mértékben csökkenthetők és nem mellesleg sok időt is megtakaríthatunk vele – írja a dekortar.hu oldal.

Nem véletlen, hogy a 3D nyomtatásban rejlő előnyöket az autóipar is felfedezte, és egyre több autógyártó cég törekszik arra, hogy alkatrészeit ezzel a technológiával állítsa elő. Így például legutóbb a Peugeot jelentette be, hogy alvázait a jövőben 3D nyomtatók segítségével fogják előállítani. Emlékezetes, hogy 2015-ben már ezzel a technológiával egy teljes autót készített el a Divergent 3D, a Blade nevű modell után a cég már több autót és motorkerékpárt is „gyártott” ily módon. Az alvázak 3 dimenziós technikával való előállítása egy sokkal könnyebb alváz kialakítását teszi lehetővé, ami forradalmasíthatja az autóipart.

 

Gyógyítás 3D-vel

A fejlesztések egy merőben más iránya az emberi gyógyításban rejlik, ezen a területen is számos nagyszerű innováció valósulhat meg a jövőben. A legnagyobb lehetőség az emberi szervek pótlásában, ortopéd kiegészítőkben rejlik, számos kutatás indult e területen. Legújabban az amerikai veteránkórházak jeleskedtek abban, hogy veterán katonák számára készítettek ortopéd pótlásokat.

A napokban jelent meg az a hír is, hogy mára sikerült a 3D-ben kinyomtatott porcok beültetése. Igaz, még nem emberen próbálták a svéd kutatók, hanem egy egéren, de a kutatás azért jelent óriási előrelépést, mivel a beültetett szövet növekedni kezdett az állat testében, és két hónappal a beültetést követően már kezdett az emberi porcra hasonlítani. Az eredmények azért is jelent fontos mérföldkövet az ez irányú kutatásokban, mert így akár az is lehetővé válik a jövőben, hogy az arra rászorulók természetes protézist kapjanak.

 

Új ház egy nap alatt, olcsón

A helyszínen, mindössze csupán 24 óra alatt nyomtatott ki egy cég egy komplett házat 3 D nyomtatási technológiával, és mindezt extrém hideg körülmények között. Az adott nyomtató 132 négyzetméteres, több mint 3 méter magas házat képes építeni, ezt a nagyságot valamivel több, mint egy nap alatt képes legyártani. Némi utómunkálatok persze szükségesek voltak, ám mindez elhanyagolható, ha azt vesszük, hogy a ház előállítási költsége csupán 3 millió forintnak megfelelő összeg volt.

További 3DPrint

Technokrata a Face-en

Tesztek

2018-volkswagen-arteon-photos-and-info-news-car-and-driver-photo-676567-s-original
SAN BERNARDINO, OCTOBER 29: Shipping orders go by on a conveyor belt at Amazon's San Bernardino Fulfillment Center October 29, 2013 in San Bernardino, California. Amazon's 1 million square-foot facility in the hard hit San Bernardino County has created more than 800 jobs at the center. Fulfillment centers are where products sold by other vendors on Amazon.com store their inventory. (Photo by Kevork Djansezian/Getty Images)
20170802_093113

Tesztek

Kipróbáltam a Kingston legújabb SD-kártya olvasóját

2017. augusztus 3. csütörtök
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC

Mobil tesztek

Teszt: Megvizsgáltuk, milyen az új Honor 8 (video)

2017. május 23. kedd
uobelqc8

Mobil tesztek

Teszt: Megnéztük magunknak a Huawei P10 Plus-t

2017. május 4. csütörtök
SAMSUNG CSC

Laptop tesztek

Teszt: Fujitsu Lifebook U747 – A pehelysúlyú bajnok

2017. április 14. péntek
SAMSUNG CSC

Audió Eszközök

TESZT: iFrogz – Coda Wireless család

2017. április 11. kedd
SAMSUNG CSC

Okosóra tesztek

Teszt: Casio Edifice EQB-600

2017. március 28. kedd
the_english_surgeon_534448a

Alkalmazások, szoftverek

Idegesek leszünk, ha nem tölt fel elég gyorsan a selfie?

2017. február 27. hétfő