Connect with us

Hirdetés

technokrata

Kinyomtathatod a mobiloddal a fülhallgatód

3DPrint

Kinyomtathatod a mobiloddal a fülhallgatód

Új 3D nyomtatási megoldások a MakerBottól ipari és oktatási felhasználók igényei alapján fejlesztve.

A MakerBot, a világ piacvezető 3D nyomtató gyártója egy új, az ipari és intézményi felhasználók igényeire optimalizált 3D nyomtatási megoldáscsomagot mutatott be a nagyközönségnek. A MakerBot bízik benne, hogy a most bejelentett újdonságok egy gyorsabb és hatékonyabb munkafolyamatot biztosítanak a mérnökök és kreatív szakemberek ötleteinek megvalósításához, valamint a tökéletes megoldást jelentik az iskolák számára a kreativitás és problémamegoldó szemlélet ösztönzésében.

Az új MakerBot Print és Mobile applikációk fejlesztése a munkafolyamat megkönnyítésére és lerövidítésére koncentrált. Az új MakerBot Replicator+ és MakerBot Replicator Mini+ 3D nyomtatókat a jobb teljesítményt szem előtt tartva tervezték át és széleskörűen tesztelték, amelynek az eredménye mindkét gép esetében nagyobb nyomtatási térfogat, valamint gyorsabb, pontosabb, megbízhatóbb és halkabb működés lett. A szintén most bemutatott Tough PLA nyomtatószálcsomaggal a szakemberek nagyobb ütésállóságú és tartósabb prototípusokat és alkatrészeket készíthetnek. Végezetül a pedagógusok számára a MakerBot bemutatta a Thingiverse Education platformot, amely megkönnyíti a tanárok közötti információcserét és az oktatási anyagok megosztását.

„Az elmúlt évben egy szemléleti váltáson estünk át a MakerBotnál, amely során a felhasználók hangja és igényeik megértése a vállalati kultúra sarokköveivé váltak. Ennek eredményeképp alaposan megismertük a professzionális és oktatási felhasználók tágabb elképzeléseit, és ez a megszerzett tudás irányította a fejlesztéseinket is.” – mondta Jonathan Jaglom, a MakerBot CEO-ja. „Az ipari és iskolai felhasználók számára fejlesztett megoldásaink azon a visszacsatoláson alapulnak, hogy szükség van az iteráló design folyamatok és az oktatási tevékenység megkönnyítésére, hatékonyabbá tételére és gyorsítására.”

Replicator Mini plusz

MakerBot Print & Mobile

A 3D nyomtatás integrálása a munkafolyamatba eleinte kihívást jelentő és időrabló lehet, ezért fektet hangsúlyt a MakerBot a felhőalapú 3D nyomtatási megoldások fejlesztésébe. Első lépésként az új MakerBot Mobile lépésről lépésre végig vezeti a felhasználót a teljes 3D nyomtató beüzemelési folyamaton. Amikor a gép már üzemkész, a MakerBot Print program teszi zökkenőmentessé a 3D nyomtatás élményét.

A natív CAD fájlok támogatása lehetővé teszi a legelterjettebb CAD formátumok és több alkatrészből álló projektek importálását a szoftverbe. Ezáltal rengeteg időt spórolunk, mivel kiiktatásra került az .stl formátumba konvertálás időigényes és sokszor ismétlődő folyamata a mindennapi munkából. A felhasználók mostantól 3D fájlokat és több nyomtatótálcát is egy projekthez rendezhetnek és együtt kezelve, egy fájlként oszthatják meg munkatársaikkal őket. A különálló modellfájlok kezelése helyett így együtt tárolható az információ és teljes projektek, tálcaelrendezések és nyomtatási beállítások menthetők el egyben.

A MakerBot Print az előkészítési folyamatot is fejlesztette. Az új Auto Arrange (automata elrendezés) funkció például automatikusan elrendezi, ha kell, több nyomtatótálcára az importált 3D modelleket a későbbi párhuzamos vagy sorozatos nyomtatáshoz. A szintén új, dinamikus nyomtatási beállításokkal adott nyomtatótálcán akár egyesével adhatjuk meg a modellek kívánt felbontását vagy kitöltését, így elkerülve a különböző elvárások miatt előforduló többszöri nyomtatási feladatokat. A fejlesztett Print Preview-nak köszönhetően egyesével megvizsgálhatjuk a rétegeken belül a Smart Extruder+ nyomtatófej útját vagy egy videó szimulációban ellenőrizhetjük a kritikus részletek nyomtathatóságát.

A MakerBot Print és MakerBot Mobile szoftverek különleges irodai és iskolai alkalmazásokat támogatnak a távoli megfigyelés és nyomtatás lehetőségével. Az élő kameraképnek és a státusz üzeneteknek köszönhetően az egyedi felhasználók vagy szervezetek rugalmasan kezelhetnek több gépet is egyszerre akár az iroda vagy a bolygó másik oldaláról.

Replicator  plusz with Assembled Headphone Print

MakerBot Replicator+ és Replicator Mini+

Az új MakerBot Replicator+ és Replicator Mini+ 3D nyomtatók a tetőtől a talpakig át lettek tervezve és szigorúan tesztelve az egyenletes és kiváló teljesítmény érdekében. A fejlesztési folyamat gyorsabb, könnyebb és megbízhatóbb 3D nyomtatáshoz és nagyobb nyomtatási térfogathoz vezetett mindkét modell esetében. Megerősítették mindkét 3D nyomtató Z-tengelyét és kocsijait a precíz, állandó és egyenletes teljesítmény érdekében. A nyomtatók több mint 380 000 órányi tesztelésen estek át mielőtt a piacra kerültek. A folyamat során a MakerBot szorosan együtt dolgozott a Stratasys céggel és támaszkodott az anyavállalat bevált folyamataira, termék élettartam tesztjeire és az eredmények ellenőrzési módjaira.

Mind a Replicator+, mind a Mini+ gyorsabb és halkabb, valamint nagyobb nyomtatási térfogattal rendelkezik, mint az elődje. A MakerBot Replicator+ 3D nyomtató körülbelül 30%-kal előzi meg tempóban a Replicatort, 25%-kal nagyobb modellek nyomtatására képes és 27%-kal alacsonyabb zajszintet produkál működés közben. A MakerBot Replicator Mini+ kompakt 3D nyomtató 10%-kal gyorsabb, 28%-kal nagyobb az építési térfogata és 58%-kal halkabb, mint az ötödik generációs Replicator Mini. Mindkét modell a cserélhető MakerBot Smart Extruder+ nyomtatófejjel érkezik, amely önmagában is hosszabb élettartamot és szebb 3D nyomtatásokat ígér.

Replicator Mini plusz v2

A tervezők és mérnökök számára a megjósolhatóság, a megfogható és a digitális modell legtökéletesebb egyezése alapvető elvárás 3D nyomtatás során. Az új MakerBot gépek ezt precízebb nyomtatással, szebb felületekkel és a vetemedés lehetőségének minimalizálásával érik el. A jobb 3D nyomtatási minőséget a kifinomultabb firmware és szoftver megoldásokon túl a hardware fejlesztésével érték el, beleértve a Z tengelyt, a kocsikat, a nyomtatótálcát és az extruderegységet. A tárgyak tálcáról való eltávolítása is jelentősen könnyebb lett a rugalmas nyomtatótálcának köszönhetően. A különleges kialakítású felület pedig mindkét gép esetében biztosabb letapadást tesz lehetővé bluetape használata nélkül is. Az áttervezett raft és támasztékok pedig szebben és könnyebben távolíthatók el a kész modellről.

A Canary, rohamosan növekedő biztonságtechnikai startup már egy ideje alkalmazza a MakerBot gépeit a fejlesztéseihez, most pedig volt lehetősége kipróbálni a vállalat új, professzionális felhasználóknak szóló megoldásait. „A MakerBot asztali 3D nyomtatói által lehetővé tett gyors prototípusgyártás és dinamikus iteráció a tervezési ciklusban segített nekünk gyorsabban a piacra vinni a Canary Flexet.” – mondta James Krause, a formatervezési részleg vezetője. „ Nagy örömmel próbáltuk ki az új MakerBot Replicator+-t és azonnal szembetűnő volt a 3D nyomtatások minőségbeli javulása és a gyorsabbá, hatékonyabbá váló munkafolyamat.”

A MakerBot Replicator+ tervezett végfelhasználói ára nettó 2499 dollár, míg a Replicator Mini+-é nettó 1299 dollár. A leggyorsabbak viszont kihasználhatják a bevezető árkedvezményt és 1999, illetve 999 dollárért, azaz a FreeDee Printing Solutions, a márka hivatalos hazai forgalmazójának áraira lefordítva bruttó 762 000 és 400 000 Ft-ért csaphatnak le a gépekre október végéig.

 Tough-PLA-Render_1280x1280

Palaszürke Tough PLA filament csomag

A MakerBot egy új nyomtatószálat is bemutatott, amellyel tartósabb és ütésállóbb tárgyak 3D nyomtathatók. A mérnöki felhasználásra szánt nyomtatószálcsomag 3 tekercs MakerBot Tough PLA-t és egy, a speciális anyagra optimalizálrt Smat Extruder+ nyomtatófejet tartalmaz. Az új alapanyag a két legelterjedtebb FDM anyag, a PLA és az ABS pozitív tulajdonságait kombinálja.

„Az új MakerBot Tough PLA a funkcionális prototipizálás igáslova. Főképp terméktesztekhez gyártunk vele prototípusokat és jigeket.” – állítja Mac Mor, vezető terméktervező mérnök az OXO-nál, akinek volt alkalma az utóbbi pár hónapban tesztelni az új anyagot. „A rugalmasság kulcsfontosságú a törések elkerüléséhez. Olyan idomoknál is jók a tapasztalataink, amelyek más anyagból nyomtatva sérültek volna. A rétegek közötti tapadás nagyon erős, miközben a raft könnyen leválik a modellről.”

A mérnökök és designerek munkáját még egy fronton segítve, a MakerBot utómunkálati útmutatókat is közzé tesz, amelyek olyan technikákhoz adnak segítséget, mint a 3D nyomtatott tárgyak ragasztása, csiszolása, festése, a vákuumformázás, rézbetétek és szilikon formázás.

Thingiverse Education

A Thingiverse Education egy új, átfogó platfom a Thingiverse, 3D modellezői közösségi oldalon belül, amely az oktatókat szeretné támogatni a tudás megosztásában és a jógyakorlatok átvételében. Az oldal már több mint 100 óratervet kínál, amelyet a weboldal tanítással foglalkozó felhasználói osztottak meg. Az óravázlatok és 3D modellek tantárgy és korosztály szerint is szűrhetők. „Hiszünk benne, hogy a 3D nyomtatás iskolai alkalmazásának csak akkor lehet értelme, ha támogatja a tanárt a fejlesztési célok elérésében.” – osztja meg Drew Lentz, MakerBot Learning menedzser. „A Thingiverse egy új, oktatási anyagoknak szentelt szekciójával a pedagógusoknak szeretnénk megkönnyíteni egy élő közösségben a tudás megosztását és folyamatosan új, hatékony felhasználási ötletek felfedezését.”



Szólj hozzá!

További 3DPrint

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés