Connect with us

Hirdetés

technokrata

Néha mindenkinek jól jön egy kis áramszünet, kivéve a vállalatoknak

Kütyük

Néha mindenkinek jól jön egy kis áramszünet, kivéve a vállalatoknak

Kép: World Of Renewables

Néha mindenkinek jól jön egy kis áramszünet, kivéve a vállalatoknak

A lítiumionos szünetmentes tápegységekkel felkészülhet a nem várt helyzetekre

Számos különféle okból, akár egy rossz helyre került chipseszacskó vagy egy kíváncsi cica miatt is előfordulhat, hogy az energiaellátás hirtelen, minden előzetes jel nélkül megszűnik.

A vállalatoknak érdemes felkészülniük az ilyen váratlan áramkimaradásokra, amelyek komoly adatvesztéshez vezethetnek, és a működésben is jelentős kiesést, illetve anyagi károkat okozhatnak. A problémák leghatékonyabban szünetmentes tápegységekkel (UPS-ek) előzhetők meg, amelyek a technológiai fejlesztéseknek köszönhetően egyre kedvezőbb feltételekkel érhetők el a cégek számára. A modern, lítiumionos akkumulátorokat tartalmazó UPS-ek jóval kisebb helyet foglalnak és hosszabb az élettartamuk, mint hagyományos társaiknak. A Schneider Electric számításai szerint ráadásul 53 százalékkal alacsonyabb a teljes fenntartási költségük. A vállalat legújabb, Galaxy VS szünetmentes áramforrása ezeket az előnyöket egyesíti egy távolról is felügyelhető, rendkívül hosszú élettartamú termékben.

illusztracio_galaxy-vs_ups

Váratlan vészhelyzetek

Áramkimaradás számos különféle okból, meglepetésszerűen is történhet. Tavaly Nagy Britanniában például egy eldobott chipseszacskó keveredett a helyi áramszolgáltató egyik alállomásába, meghibásodást okozva a rendszerben, amelynek következében közel 2600 ügyfél maradt áram nélkül majdnem két órán keresztül. Mauin és New Orleans-ban szintén tavaly macskák okoztak hasonló zavart, több ezer embert érintő kimaradást idézve elő. A floridai Key West-en pedig 7600 ügyfél áramellátása szűnt meg tíz percre, amikor egy leguán bejutott az egyik alállomásba. A szemtanúk szerint az állatnak nem esett baja: elmenekült a helyszínről annak ellenére, hogy 69000 voltos áramütés érhette.

Ezek a példák is jól szemléltetik, hogy az áramellátás szinte bármikor megszűnhet különösebb komoly indok nélkül. Az áramszolgáltatók természetesen mindent megtesznek annak érdekében, hogy kiküszöböljék az ilyen eseteket, ugyanakkor a vállalatoknak érdemes felkészülniük a váratlan helyzetekre. Szünetmentes tápegységekkel áthidalhatják azt az időt, amíg helyreáll az áramellátás, így megfelelően gondoskodhatnak adataik védelméről és a folyamatos működésről.

A hosszú élet titka

A régóta alkalmazott ólomakkumulátorok (VRLA) helyett egyre szélesebb körben használnak lítiumionos akkumulátorokat a szünetmentes tápegységekben. Ezek ugyanis a technológia fejlődésével versenyképes alternatívává nőtték ki magukat, és több területen is előnyösebbnek bizonyulnak hagyományos társaiknál. A szervezetek így egyre több kedvező lehetőség közül választhatnak az UPS-ek terén.

A VRLA-akkumulátorok átlagosan 3-6 évig működnek megfelelően egy szünetmentes áramforrásban, mielőtt tönkremennének. Lítiumion esetében azonban ez a szám a tesztek alapján 10 év felett várható. A hosszabb élettartamnak köszönhetően a modern technológia alacsonyabb költségeket is kínál. A Schneider Electric számításai szerint egy lítiumionos akkumulátorral felszerelt UPS esetében a bekerülési költség ugyan 51 százalékkal magasabb egy VRLA-megoldással szemben, ez utóbbi akkumulátorát azonban tízéves időtartam alatt várhatóan kétszer kell cserélni, ami újabb befektetéseket és munkát igényel. Ennek megfelelően tízéves távlatra vetítve a lítiumonos szünetmentes tápegységek teljes birtoklási költsége 53 százalékkal alacsonyabb a hagyományos, ólomakkumulátoros termékekével szemben.

A lítiumionos akkumulátorok energiasűrűsége ráadásul nagyobb, ezért tömegük alacsonyabb, mint VRLA társaiké, ami miatt kevesebb helyet is foglalnak, és kezelésük is egyszerűbb a telepítés vagy egy csere során. Emellett a magasabb hőmérsékletet is jobban bírják, így hűtésigényük kisebb, pár fokos túlmelegedés pedig nem rontja le olyan mértékben az élettartamot, mint egy VRLA esetén.

Környezetbarátság extrákkal

A biztonság az egyik legfontosabb kérdés az informatikai rendszerek üzemeltetői körében. A nagyobb biztonság érdekében a lítiumionos UPS-ek beépített felügyeleti rendszert is tartalmaznak, amelyek folyamatosan ellenőrzik a rendszert a töltés és kisütés alatt, hogy megelőzzék a cellahőmérséklet túlzott megemelkedését.

A VRLA-alapú megoldásokban azonban ez nem tartozik az alapfelszereltséghez, így erről igény esetén a felhasználóknak külön kell gondoskodniuk, plusz költség fejében. Összességében véve a lítiumionos akkumulátorok ökológiai lábnyoma is kisebb a VRLA-modellekhez képest, hiszen hosszabb élettartamuknak köszönhetően egységnyi idő alatt kevesebbet használnak el belőlük.

Galaxy, az őrző

A Schneider Electric is egyre több UPS-ében alkalmaz lítiumionos akkumulátorokat. Legújabb, Galaxy VS szünetmentes áramforrása is támogatja a Li-Ion akkumulátorokat. Az informatikai, kereskedelmi vagy ipari létesítmények kritikus fontosságú áramellátásának kiszolgálására tervezett, háromfázisú UPS ítiumionos akkumulátoroknak köszönhető gyors visszatöltése az ismétlődő áramkimaradások alatt is biztonságos védelmet nyújt. A termék a hagyományos akkumulátorokhoz képest hosszabb élettartammal bír, a készülék teljes bekerülési költsége így rendkívül alacsony.

A kompakt és rugalmas kialakítású megoldás ideális a peremhálózati és kisméretű adatközpontok számára, ahol a maximális helykihasználtság és a könnyű telepíthetőség kulcsfontosságú. A Galaxy VS moduláris felépítésénél fogva gyorsan javítható, kompakt kialakításának köszönhetően pedig kisebb helyet igényel, mint a hagyományos UPS-ek, és a vállalat EcoStruxure platformjával együttműködve távolról, okostelefonos alkalmazással is felügyelhető, ezzel időt és pénzt takarít meg a felhasználók számára.

Használata az informatikai környezet igényeire szabható: kettős konverziós módban 97 százalékos, a Schneider Electric által szabadalmaztatott ECOnversion üzemmódban pedig akár 99 százalékos hatásfokot kínál. ECOnversion módban az UPS fenntartja az IEC62040-3 szabvány szerinti Class 1 szintű védelmet. A 10 és 100 kW közötti teljesítménytartományt lefedő eszköz működéshez nélkülözhetetlen elemei magas hibatűrésűek, ami hosszabb üzemeltetési időt és egyszerűbb karbantartást garantál.

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
hisense
apple
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés