Connect with us

technokrata

5 tipp, hogy mindig legyen hely a mobilodon

recordingvideo2

Kütyük

5 tipp, hogy mindig legyen hely a mobilodon

5 tipp, hogy mindig legyen hely a mobilodon

Manapság nem csak egyszerű telefonként tekintünk a zsebünkben hordott, egyébként kétségtelenül hívás indítására is alkalmas eszközre. Internetezünk, videózunk, zenét hallgatunk és sokszor még játszunk is vele. Bár az Androidot vagy épp iOS-t futtató mobilok többsége vígan megbirkózik ezekkel a kihívásokkal, gyakran szembesülnek azzal a felhasználók, hogy a nagy nyomkodásban a tárhely végére értek. Mostani cikkünkben ezért 5 olyan tippet adunk, amelyekkel helyet szabadíthatsz fel a készülékeden.

1. Töröld le a felesleges alkalmazásaid

Lehet, hogy egyszer poén volt letölteni egy jó autós játékot, de amennyiben nem játszol vele úgy töröld le a mobilodról. Igazság szerint ennek a cikknek az apropóját is egy ilyen cím adta, köszönhetően egy ismerősömnek. A srác ugyanis azzal fordult hozzám, hogy az istennek nem akaródzik helyet találni a 16 GB-os iPhone-ján, pedig csomó képet leszedett, több programot is letörölt, de mégis kifogy a szuflából a készülék. Gyorsan megnéztem és kiderült, hogy klderült, hogy bizony két olyan játék is rajta van a telefonon, amelyek bár ikonban csak két helyet foglalnak el a főképernyőn, a memóriát alaposan lefoglalják, azaz összesen 1,5 GB hiányzott kettőjüknek köszönhetően.

Jó hír, hogy egyszerűen meg tudod nézni, hogy mi és mekkora helyet foglal. Apple telefon esetén a Beállítások/Általános/Tárhely és iCloud használat menüpontban tudod megnézni az egyes programok és szolgáltatások által elfoglalt memóriát. Androidos készülék esetén is nagyon hasonló a helyzet, ott a Beállítások/Tárhely és USB menüpontban érdemes nézelődni. Utóbbi eszközöknél a gyártók egyedileg változtathatják az egyes menüpontok nevét, ezért elképzelhető, hogy a te mobilodnál máshogy hívják, de szinte biztos, hogy a tárhely részen tudsz utánanézni az egyes programok helyfoglalási szokásainak.

icloud

2. Mentsd el a képeid a felhőbe

A mai okostelefonok általában több megabájtos képeket készítenek, így elég egy néhány napos nyaralás, hogy búcsút inthessünk a tárhelyünknek. Természetesen nem is ez a fajta fotózás a legveszélyesebb, hiszen ilyenkor tisztában vagyunk azzal, hogy hova is lett a sok hely. Amennyiben viszont “csak fotózgatunk”, a nagy összevisszaságban gyorsan az “elfogyott a tárhely” felirattal találhatjuk szembe magunkat. Épp ezért érdemes vagy letörölni vagy a felhőbe menteni azokat a képeket, amelyekre nincs szükségünk a telefonon. A legjobb felhőszolgáltatásokról már írtunk egy külön cikket, azt ide kattintva tudod elolvasni. Bármelyiket is választod, jó ha tudod, hogy mindegyikhez van elérhető mobilalkalmazás, így út közben is rendezgetheted a fotóid, amennyiben a mobilneted is bírja a strapát.

3. Használj streaming-szolgáltatást

Havi 1500 forint körüli összegért már elérhető többek között a Deezer, a Spotify vagy épp az Apple Music szolgáltatása, ezek pedig külön-külön is milliós adatbázissal rendelkeznek, így gyakorlatilag feleslegessé teszi, hogy a telefonodon tárolgasd a zenéket. Különösen azért is jók ezek a szolgáltatások, mert folyamatosan új zenéket hallgathatsz meg, így nem unod meg az eddigi számaid. Természetesen hátrányuk, hogy internetre van szükség a használatukhoz (bár lehetőség van egyedileg lementeni egy-egy lejátszási listát vagy dalt, ha úgy hozza szükség), azaz csak akkor éri meg előfizetni rájuk, ha van legalább 3-5 GB-os havi kereted.

recordingvideo

4. Nem kell mindenből a legjobb minőséget választani

Amennyiben videózol vagy épp zenét hallgatsz, inkább érd be a kevésbé jó, de tárhely takarékosabb beállításokkal. Így nem biztos, hogy szükség van a 4K felbontású videózásra, még akkor sem, ha amúgy élvezed, hogy a telefonod már ilyet is tud. Hasonló a helyzet a tömörítetlen zenehallgatással, amely esetén nem szükséges audiofil igényeid pont az utazás közben érdemes kiélni. Ha ehelyett például 256 kbps bitrátájú MP3-ba tömörített fájlt töltesz a készülékre, szinte biztosan rengeteg hely marad szabadon.

5. Vegyél nagyobb memóriakártyát

Ez az a pont, amit sajnos az iPhone-osok hiába olvasnak, hiszen az Apple továbbra sem hajlandó memóriakártya foglalatot helyezni az általa gyártott készülékekbe. Akinek viszont olyan telefonja van, ami kompatibilis a régi, jól bevált microSD szabvánnyal, az örülhet, mert manapság egy 32 GB kártya sem több 6-7 ezer forintnál, így egy ilyen, jutányos befektetéssel pillantok alatt fellélegezhet a mobilunk.

További Kütyük

Technokrata a Face-en

Tesztek

kiemelt-kep
2018-volkswagen-arteon-photos-and-info-news-car-and-driver-photo-676567-s-original
SAN BERNARDINO, OCTOBER 29: Shipping orders go by on a conveyor belt at Amazon's San Bernardino Fulfillment Center October 29, 2013 in San Bernardino, California. Amazon's 1 million square-foot facility in the hard hit San Bernardino County has created more than 800 jobs at the center. Fulfillment centers are where products sold by other vendors on Amazon.com store their inventory. (Photo by Kevork Djansezian/Getty Images)
20170802_093113

Tesztek

Kipróbáltam a Kingston legújabb SD-kártya olvasóját

2017. augusztus 3. csütörtök
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC

Mobil tesztek

Teszt: Megvizsgáltuk, milyen az új Honor 8 (video)

2017. május 23. kedd
uobelqc8

Mobil tesztek

Teszt: Megnéztük magunknak a Huawei P10 Plus-t

2017. május 4. csütörtök
SAMSUNG CSC

Laptop tesztek

Teszt: Fujitsu Lifebook U747 – A pehelysúlyú bajnok

2017. április 14. péntek
SAMSUNG CSC

Audió Eszközök

TESZT: iFrogz – Coda Wireless család

2017. április 11. kedd
SAMSUNG CSC

Okosóra tesztek

Teszt: Casio Edifice EQB-600

2017. március 28. kedd