Connect with us

technokrata

Komoly veszélyt rejt a mobilok fele

android_virus

Kütyük

Komoly veszélyt rejt a mobilok fele

Egy új kutatás szerint világszerte a mobil készülékek fele magas kockázatot jelenthet a megfelelő védelem hiánya miatt.

Az európai Kiberbiztonsági Hónap keretében, az Europol ’Mobil Kártevő Tájékoztatás Kampány’ részeként ismertetett kutatás célja az volt, hogy megértesse a felhasználóval a tudatosság fontosságát és fel hívja a figyelmet az online jelenlétben rejlő kockázatokra.

Wifi_HU

A 21 országos, 12.000 válaszadóval készült kutatás szerin a megkérdezettek többsége telepített vírusírtót tabletjére, okostelefonok esetében ez az arány csupán a fele. Az emberek hajlamosabbak számítógépeiket védelemmel ellátni (88%), mint a mobiltelefonjaikat, holott  számos információt, köztük a legszemélyesebb adatokat legtöbb esetben mobilokon tárolunk.

Úgy tűnik, a felhasználók nincsenek tudatában, hogy a hordozható eszközöket is védeni kell: míg 54% gondolja úgy, hogy az asztali számítógépeken és laptopokon feltétlenül szükség van védelmi szoftverekre, addig csak 42% vallja ugyanezt telefonok és tabletek esetében. További tény, hogy a felhasználók ötöde (21%-a) nincs is tisztában a mobil kártevők veszélyeivel.

fishes_HU

Néhányan igyekeznek megvédeni mobiljaikat, de ez jellemzően a jelszavas védelemre korlátozódik: a válaszadók 81%-nak van a számítógépén és 82%-nak az okostelefonján jelszókérő. 

Ha kizárólag csak jelszavas védelmet használunk, ez azért aggasztó, mert egy jelszó nem nyújt védelmet a rosszindulatú vírus vagy adathalász támadások ellen.

bugs-behind-scene_HU

A fogyasztók mindössze 41% -a használ jelszót és szoftveres védelmet együttesen, ami azt jelenti, hogy a készülékek több mint a fele ki van szolgáltatva a bűnözésnek.

A legkézenfekvőbb fenyegetettség, amivel mi magunk is szembesülhetünk, az online aktivitásaink során (online vásárlás, vagy egyszerű adatmegosztás) közzétett adataink ellopása. 

INVADERS-FOR-GIF_HU

A kutatás megállapította, hogy a kibertámadások elszenvedőinek Android-os telefonja is fertőzött volt (21%-a), és 22%-uk az adatait is elvesztette.

Victor Yablokov, a Kaspersky Lab mobil üzletágának vezetője szerint: “A mobileszközök fontos részei életünknek. Nemcsak fontos információt tárolnak, hanem banki tranzakciót folytatunk, levelezünk, képmegosztó közösségi oldalakat használunk, tartjuk a kapcsolatot a külvilággal. Felelőtlenség védtelenül hagyni a számunkra fontos adatokat.

ransomware_HU

A kutatásból kiderült, hogy minden második telefon veszélynek van kitéve. Ahhoz, hogy ezt a tendenciát megváltoztassuk még rengeteg munka vár ránk. Tájékoztatni akarjuk az embereket a rájuk leselkedő veszélyekre, hogy minél otthonosabban és védetten mozogjanak az online térben.”Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle