Connect with us

technokrata

Ezt még biztos nem tudtad a Huawei újdonságáról

P9

Kütyük

Ezt még biztos nem tudtad a Huawei újdonságáról

Át lehet állítani a kijelző színhőmérsékletét, itt megtudhatod, hogy hogyan.

A színhőmérséklet segítségével megkülönböztetünk hideg és meleg okostelefon képernyőt. Az előbbi a kékesfehér és az élénk színeket emeli ki, míg az utóbbi sárgás-vöröses árnyalatú és a szemnek könnyebben érzékelhető színeket mutatja. A színhőmérsékleti preferencia egy meglehetősen személyes és individuális dolog. Ameddig kényelmesnek találja az ember az okostelefon képernyő figyelését, addig nem feltétlenül számít, hogy milyen színhőmérsékletű az. Amennyiben viszont nem komfortos a képernyő nézése, érdemes egyénre szabottan beállítani a telefonon a képernyő színhőmérsékletét. Ugyanis egyes kutatások szerint a hidegebb színű képernyők ronthatják a szemet, a melegebb színű képernyők nézése kellemesebb.

szinhomerseklet

Mi a színhőmérséklet?

A színhőmérséklettel mérjük a fényt összetevő színeket. A színhőmérséklet mértékegysége a kelvin, jele a K. Lord Kelvin angol fizikus alkotta meg a színhőmérséklet koncepcióját, amikor felfedezte, hogy a tárgyak különböző színű fényeket képesek kibocsátani, amikor változik a hőmérsékletük. Például amikor a vasat melegítik, a színe sötétvörösről narancssárgára változik. A fizikus felfedezte a kapcsolatot a hőmérséklet és a szín között hasonló megfigyelések útján. A Kelvin színhőmérsékleti skálát egy fekete tárgyra képezték le, amint azt melegítik. Amint felforrósodik, sötétvörös színű lesz. Amint a hőmérséklet emelkedik, a szín vörösről narancssárgára, majd fehérre és végül kékre változik. A skála alul mutatja a színeket különböző hőmérsékletek mellett. Mindezt abszolút hőmérséklet által mérték, amit Kelvinként ismerünk.

Különböző színhőmérsékletek különböző színvilágot és vizuális effekteket eredményeznek, ahogyan azt az ábra is mutatja:

 

Milyen a telefonképernyők színhőmérséklete?

A színhőmérséklet egy nagyon fontos paraméter, általában egy meghatározott fehér egyensúlyhoz igazítják. Két fő sztenderd létezik: 6500K és 9000K. Amikor a színhőmérséklet 5600K-s (ez majdnem a déli napfény színhőmérséklete), a tárgy színe inkább az eredeti színéhez fog hasonlítani. Sokak szerint kényelmesebb a képernyőt figyelni, amikor a színhőmérséklet 6500K, ezért ez az alapbeállítás számos telefonban. A nagyobb színhőmérséklet mellett hidegebbnek, alacsonyabb színhőmérséklet mellett pedig melegebbnek tűnhet a képernyő. Így az 5000K-en túli színhőmérséklet hidegnek számít, míg a 2700-3000K-es melegnek. Mindazonáltal néhányan, köztük számos ázsiai, sárgás tónust vél felfedezni a képernyőn 6500K-nél.

szinhomerseklet2

Kutatások megmutatták a kapcsolatot színhőmérsékleti preferencia és földrajzi hosszúság között. Például a világ alacsonyabb földrajzi hosszúságú területein a színhőmérséklet magasabb és a fehér szín magasabb színhőmérsékletű, így az ott élők inkább a hidegebb színhőmérsékletű képernyőket kedvelik (például a kínaiak, akik 9000K-es színhőmérsékletet értelmeznek fehér színként). Ezzel szemben a magas földrajzi hosszúságú területeken az emberek a melegebb színhőmérsékletű képernyőket részesítik előnyben (például az európaiak 6500K-nél fehér színt látnak). Az írisz színről ugyancsak kiderült, hogy nagy szerepe van a színérzékelésünkben.

A hidegebb színű képernyők károsíthatják a szemet

A LED egy mesterséges fény. Annak érdekében, hogy az fehérebb és tisztább legyen, erős kék fényösszetevőt tartalmaz. Ezért fordul elő, hogy néhány nagyon erős LED-fénynek kékes árnyalata van. A kutatók szerint ez a kék fény megrongálhatja a retinát és makuladegenerációt okozhat, hiszen közvetlenül behatol a szem makulapigmentjeibe, megrongálhatja a retinát és a szabadgyököket, illetve RPE sejthalálokat idézhet elő. A hidegebb színű képernyők több kék fényt bocsátanak ki, amely károsíthatja a szemet, így a melegebb képernyők nézése jobb lehet a szem egészségének.

szinhomerseklet3

Útmutató a HUAWEI P9 színhőmérsékletének beállításához

  1. Kattints ide: Beállítások > Megjelenés > Színhőmérséklet
  2. Válaszd a Meleg színeket vagy a Hideg színeket
  3. Ha nincs preferenciád, kattints és húzd a + jelet a beállításért
  4. Mozgasd a + jelet a szín felé, amelyiket ki szeretnéd választani (ha kékes képernyőt szeretnél, mozgasd a lenti kék területre).
  5. Ha megváltoztatnád a képernyő színét, húzd a + jelet más színre
  6. Kattints az OK-ra a beállítások mentéséért.Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Face-en

Tesztek

kiemelt-kep
2018-volkswagen-arteon-photos-and-info-news-car-and-driver-photo-676567-s-original
SAN BERNARDINO, OCTOBER 29: Shipping orders go by on a conveyor belt at Amazon's San Bernardino Fulfillment Center October 29, 2013 in San Bernardino, California. Amazon's 1 million square-foot facility in the hard hit San Bernardino County has created more than 800 jobs at the center. Fulfillment centers are where products sold by other vendors on Amazon.com store their inventory. (Photo by Kevork Djansezian/Getty Images)
20170802_093113

Tesztek

Kipróbáltam a Kingston legújabb SD-kártya olvasóját

2017. augusztus 3. csütörtök
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC

Mobil tesztek

Teszt: Megvizsgáltuk, milyen az új Honor 8 (video)

2017. május 23. kedd
uobelqc8

Mobil tesztek

Teszt: Megnéztük magunknak a Huawei P10 Plus-t

2017. május 4. csütörtök
SAMSUNG CSC

Laptop tesztek

Teszt: Fujitsu Lifebook U747 – A pehelysúlyú bajnok

2017. április 14. péntek
SAMSUNG CSC

Audió Eszközök

TESZT: iFrogz – Coda Wireless család

2017. április 11. kedd
SAMSUNG CSC

Okosóra tesztek

Teszt: Casio Edifice EQB-600

2017. március 28. kedd