Connect with us

Hirdetés

technokrata

Teszt: Samsung Galaxy J3 2016 – Csepp a tengerben

Kütyük

Teszt: Samsung Galaxy J3 2016 – Csepp a tengerben

Nem mondhatnánk, hogy a Samsung kínálata túlságosan kevés telefonból állna, a dél-koreai gyártó gyakorlatilag a fennállása óta egy igencsak széles palettával örvendezteti meg a vásárlókat. Legyen szó akár olcsó, fapados butamobilokról, középkategóriás okostelefonokról vagy épp csúcskategóriás eszközökről, a Samsungnál mindenki megtalálja a számára tetsző típust. A Galaxy J3-mal most az alsó-középkategóriában próbál szerencsét a Samsung. A telefon nem ígér sokat, de ez nem azt jelenti, hogy egy rossz ajánlatról lenne szó. Lássuk, hogyan szerepel az újdonság!

Csomagolás

Hozzám egy tesztelői kiadásban érkezett a J3, ezért a doboza sem sok szót érdemel, egy hófehér, jelöletlen dobozról van szó. Az emiatt nem túlságosan izgalmas csomagolás azért tartogatott néhány kiegészítőt, a Samsung újdonsága egy headsettel, egy microUSB kábellel és egy töltőfejjel együtt érkezik.

Külső

Aki látott már Samsung telefont a 2010-es évekből, az látta a Galaxy j3-at is. Ez tényleg nem túlzás, az újdonság már messziről is Samsung, minden részletet láttunk már máshol. Ez persze nem azt jelenti, hogy egy csúnyaságról van szó, de tény, hogy a nem sok egyediség szorult a telefonba. Ettől függetlenül, ha valaki egy régebbi, netán már a megjelenésekor is olcsó modellről vált, az biztosan örülni fog a jó összeszerelési minőségnek. Annak ellenére, hogy a hátlap leszedhető, a J3 egyáltalán nem nyikorog, a készülék igen masszív hatású, remélem, hogy a valóságban is hosszú ideig bírja majd a strapát! Az előlap leghangsúlyosabb része (főleg az általam is tesztelt fehér modellen, ahol jól elüt a borítás többi részétől) egyértelműen a megjelenítő. Az 5 colos, 1280 x 720 felbontású egység az AMOLED panelek olcsóbbá válása miatt már a Super AMOLED technológiát használja, ez mindenképpen örömteli.

FullSizeRender 7

Ennek hatására ugyanis élénkebb színekkel és jobb feketével találkozhatunk, legalábbis papíron. Számomra nem is teljesen hozta a technológiától elvártakat a panel, a végeredmény egy kissé fakó lett, érzésem szerint a színekkel van bajban a rendszer. Ugyan az utcai módban (ilyenkor 15 percig a maximumnál is feljebb csavarja a telefon a fényerőt) minden a helyére kerül, de általános felhasználás mellett nem a legjobb a végeredmény.  A képernyő alatt két érintő- és egy fizikai gomb található, ez utóbbi sajnos nem rejt ujjlenyomat-olvasót, ez a technológia a magasabb modellek privilégiuma. A konkrét példányunk előlapján (a tesztelt telefon a J320F modellszámot kapta) még egy 5 megapixeles, 720p felbontású videó készítésére alkalmas előlapi kamera is helyet kapott, illetve a közelség szenzor is itt helyezked el. Kissé érthetetlen, de fényérzékelő nincs, mindig nekünk kell beállítani a kívánt erősséget.

FullSizeRender 8

Oldalt egy fémhatású műanyagkeret fut végig, ennek a bal oldalán találjuk a hangerőállításhoz szükséges gombokat, míg a bekapcsolást a jobb oldalon végezhetjük el. A 3,5 mm-es jack csatlakozó  felül foglal helyet, szemben a microUSB porttal, amit alulra építettek be a mérnökök, a mikrofon mellé.

FullSizeRender 6

A matt, fehér színű műanyag hátlap sok érdekességet nem tartogat, a borítás síkját csak a 8 megapixeles kamera kidudorodó lencséje zavarja meg. Az egység mellett találjuk a hangszóró rácsozatát és a LED villanót is, ezen túl csak a Samsung feliratot helyezték ide a mérnökök. Minden más ugyanis a burkolat alatt található, így itt kell keresni a nanoSIM foglalatot, a microSD kártyahelyet (amire szükség is van a 8 GB memória fényében) és az akkumulátor cserélésére is ezen a helyen van lehetőség.

Használat

Amennyiben azonban egyben van a telefon, úgy azonnal neki is láthatunk a használatnak. A bekapcsolás és az azt követő néhány perces procedúra (fiókadatok megadása, feltételek elfogadása, miegymás) után ugyanis már működésre kész a J3. Az Android 5.1.1-et ezúttal is felturbózták a TouchWiz-zel, ami a korábbi kiadásoktól eltérően azért annyira már nem zabálja az erőforrásokat.

kepernyo1

Ez nem is baj, a Spreadtrum SC8830-as lapkakészlet (négy, 1,2 GHz-es Cortex-A7 mag és egy Mali-400-as GPU) nem túlságosan általános megoldás, ahogy manapság a 1,5 GB RAM-tól sincs elragadtatva az ember. Alapesetben azért nincs probléma, a J3 szépen teszi a dolgát, de ne gondoljunk olyasmire, hogy nagyobb méretű fájlok megnyitásával, több füles böngészéssel vagy épp alkalmazások tucatjainak a futtatásával terheljük a hardvert. Ez nem fog menni, lassulás, a háttérben való bezárás lesz a vége.

kepernyo2

Azért működni működik és a kategória szintjét is képes hozni, tehát ahogyan korábban is említettem, amennyiben valaki egy néhány éves, már újkorában is alsókategóriás eszközről vált, meglesz az újdonságérzet. Különösképp azért, mert a szoftverek tekintetében sem állunk rosszul, hiszen a kezdőcsomagban ott vannak a Google alkalmazásai mellett a Microsoft Office csomag tagjai is. Így Word, Excel és PowerPoint dokumentumok kezelése is megoldható, illetve a felhőbe is menthetjük a fájlokat a OneDrive segítségével.

kepernyo3

Ezen túl van még Intelligens Kezelő is, ez képes optimalizálni a memóriahasználatot, felügyelni az eszköz biztonságát, illetve megmutatni, hogy hány százalékon áll az akkumulátor. Természetesen az olyan alapvető programok is a telefon részét képezik, mint a fájlkezelő, a naptár, az ébresztőóra, vagy épp a hangrögzítő. A repertoár része ezen túl még egy témaválasztó is, amivel pillanatok alatt feldobhatjuk a J3 rendszerének kinézetét.

Multimédia

A Samsung az új modelljének hátoldalára egy 8 megapxieles, f/2,2 apertúrájú, LED villanóval felszerelt kamerát helyezett el. Az egység nappali fényviszonyok között jól teljesít, a részletek és a színhelyesség is rendben van. Este azért már nem ennyire rózsás a helyzet, sajnos hamar zajosodik a kép.

Screenshot_2016-05-22-16-05-34

Azért a LED villanó menti a menthetőt, tényleg szépet  villant, bár ez csak a közeli tárgyaknál ér valamit. Szoftveresen nem sok extrát kapunk, a dél-koreai gyártó hozta a kötelezőt. Van manuális üzemmód, de készíthetünk panoráma vagy épp sorozatfelvételeket is, csakúgy, ahogy HDR fotók mentésére is lehetőség van. A telefon természetesen videókat is tud rögzíteni, ezeket 720p felbontásban menti el a szoftver, ez elmarad a ma megszokott, Full HD szinttől.

20160522_160642

Az eredmények azért nem vészesek, de már ebben a kategóriában is van azért jobb. A felvételeket a Videó alkalmazásban nézhetjük vissza, a szoftver a ma használt formátumok többségével, így az MKV-val is elboldogul. A zene szerelmesei sem panaszkodhatnak, a J3-ban ugyanis a manapság egyre nagyobb ritkaságnak számító FM-rádió is megtalálható.

20160522_160513

Ha viszont a memóriába mentett zenékre bíznánk magunkat, jó hír, hogy a Play Zene áll az első indítás után a rendelkezésünkre. A Google által fejlesztett szoftver mindent tud, amire szükség van. A csomagolt headsettel is elégedett voltam, a néhány ezer forintos kategóriába eső tartozék jó szolgálatot tehet azoknak, akik nem akarnak agybadugós fülhallgatót használni.

Adatkommunikáció

Természetesen manapság már egy középkategóriás telefontól is elvárható, hogy széleskörű adatkommunikációs képességekkel rendelkezzen, így a J3 is jól boldogul az LTE hálózatokon, illetve akár az n-es WiFi routert is ki tudja használni. Ezen túl kapunk még Bluetooth 4.0 támogatást, NFC-t és A-GPS-t is.  Természetesen telefonként is működik a J3, a nálunk járt egy SIM-es kiadáson túl kétkártyás kivetelben is elérhető a modell, így mindenki megtalálhatja a számára leginkább megfelelőt. Akármelyiket is válasszuk, a burkolat egy 2600 mAh-es akkumulátort tartalmaz, amivel 1-1,5 napig bírja a készülék.

Végítélet

Nem mondanám, hogy rosszul sikerült volna a Galaxy J3, de kétségtelen tény, hogy a Samsung mérnökei nem erőltették meg magukat. Az 50 ezer forintos áron hazavihető mobil gyakorlatilag semmilyen különlegességet nem tartalmaz, hiszen sem a hardvere, sem a szoftvere nem olyan, amibe komolyabb fejlesztést öltek volna a fejlesztők. Épp ezért az a véleményem, hogy leginkább a szolgáltatók előfizetéses csomagjaiban számíthat nagy sikerre a készülék, egy nullás ajánlattal elhozva ugyanis az ember könnyen elnézi majd a hibáit.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Samsung Galaxy J3 2016

  Megjelenés éve: 2016
  Pro:  
  - Jó összeszerelési minőség
  - Megfelelő szoftverkínálat
  - Nem túl drága
 
  Kontra:  
  - Kevés RAM a konkurenciához képest
  - A kijelző egy kissé fakó alap üzemmódban
 
  Méretek:  
  • kijelző mérete: 5"
  • kijelző felbontása: 1280 x 720 pixel (HD)"
  • kijelző típusa: Super AMOLED"
  • eszköz mérete: 142.3 x 71 x 7.9 mm
  • tömeg: 138 gramm
 
  Hardver:  
  • processzor: Spreadtrum SC8830 (négymagos, 1.2 GHz Cortex-A7)
  • memória: 1536 MB
  • háttértár: 8 GB
  • bővíthetőség:  
  • kártya típusa: microSD
  • portok:
 
  Multimédia:  
  • kamera felbontás: 8 megapixeles hátoldali kamera, 5 megapixeles előlapi kamera
  • video chat:  
  • video felbontás: 720p
  • FM rádió:  
  • 3D:  
 
  Hálózati adatok:  
  • mobil: GSM/HSPA/LTE
  • WiFi: 802.11 b/g/n
  • Bluetooth: Bluetooth 4.0
  • GPS: A-GPS
  • NFC:  
 
  Szoftverek:  
  • op. rendszer: Android 5.1.1
  • spec. szoftverek:
 
  Akkumulátor:  
  • gyári adatok: 2600 mAh
  • tapasztalat: Átlagos felhasználással 1 nap
 
Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
hisense
apple
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés