Connect with us

technokrata

Meglestük: Ezt tudja a Huawei új csúcsmodellje, a P9

Kütyük

Meglestük: Ezt tudja a Huawei új csúcsmodellje, a P9

A Veletech-en volt alkalmunk szemügyre venni a kínai gyártó újdonságát.

Már elmúlt az az időszak, amikor egy kamerás telefonra felkapta az ember a fejét, hiszen az elmúlt években a zsebünkben hordott készülékek alaposan felzárkóztak a képalkotás terén. Azonban a fejlődés így sem áll meg, ennek pedig az egyik legjobb példája az ezen a héten bemutatott Huawei P9. A Leica és a Huawei együttműködésének köszönhetően ugyanis nem egy és nem is kettő, hanem összesen három (!) kamera foglal helyet a telefonon, amelyből kettőt a hátoldalon helyeztek el. A hátlapi, 12 megapixeles dual-kamera rendszerrel ellátott telefon a Leica Summarit lencséit kapta meg, ezek  f/2,2-es rekeszértékűek. Mögöttük két szenzor található, ebből az egyik színes, a második pedig fekete fehér.  A Huawei szerint ez azért van így, mert amíg az RGB lencse az élénk színekért felel, addig a monokróm több fényt tud befogni,  ennek hatására pedig sokkal jobban lát a sötétben, azaz végső soron szinte mindig éles marad a kép.

IMG_4938

 

Az újdonságot (azaz a kisebbik kijelzős P9-et) most a Veletech kiállításon volt alkalmam rövid időre szemügyre venni, a találkozás pedig igencsak jól sikerült. Ugyan csak néhány percre tudtam a kezeim között tartani a készüléket (legalábbis egy olyat, ami nem volt egy infópulthoz rögzítve), az már most érzékelhető, hogy a mérnökök tényleg apait-anyait beleadtak a telefonba. Az alig 6,96 mm vékony újdonság tényleg kompakt méretekkel rendelkezik, gyakorlatilag alig nagyobb, mint a mindennapok során használt iPhone 6-osom. A minimális különbség annak fényében is igen pozitív, hogy az Apple mérnökei egy 4,7 colos képernyőt, míg a Huawei fejlesztői egy 5,2 colos megjelenítőt építettek be körülbelül ugyanakkora területre. További érdekesség, hogy a Leica logója mellett helyet foglaló kamerarendszer egyáltalán nem lóg ki a hátlapból, így az asztalra tett telefon egyáltalán nem fog billegni. Kézben tartani is jó érzés az ujjlenyomat-olvasóval és 3000 mAh-es akkumulátorral érkező P9-et, a 6000-es sorozatú alumínium hátlappal elláttot készülék enyhén ívelt oldalainak hála jól belesimul az ember tenyerébe.

IMG_4935

Ugyan nem volt időm belemenni a részletekbe, de nem túlságosan meglepő módon a telefon igencsak gyorsan teszi a dolgát. Mindez a nyolcmagos, a Huawei által fejlesztett Kirin 955-ös processzornak és 3 GB-nyi RAM-nak köszönhető.  Ez utóbbi egyébként a Plus verzió választása esetén 4 GB-ra nő. További különbség, hogy míg a kisebbik kiadás 5,2 colos, Full HD felbontású megjelenítője IPS-NEO technológiát  használ, addig az 5,5 colos Plus verzió Super AMOLED kijelzőt kapott, amely ráadásul nyomásérzékeny is. Az Android 6.0 és az EMUI felület párosa ezúttal is igen gördülékenyen működik, azaz a letisztult felületen gyorsan elérthetjük a várt funkciókat. Persze senki ne csodálkozzon azon, ha egy ilyen kamera árnyékában 10-ből 9 ember egyből a kamera alkalmazást indítja el.

IMG_4934

A néhány tesztfotó készítése során alapvetően nem tudtam belekötni a kamerába (de hiszen miért is tettem volna?), elsőre csak az volt feltűnő, hogy a telefon a kiállítás nem túlságosan ideális fényviszonyai között is jól lát. Nyomkodásom során például egyik pillanatban egy elzárt, sötét részre fókuszáltam, majd ezután a Huawei standhoz közel parkoló, vadonatúj, ennek megfelelően csillogó fényezésű Opel Astrát vettem célba. Mindkét esetben kristálytiszta képet kaptam, legalábbis a telefon kijelzőjén nem volt látható probléma. A fókuszálás a lézeres autófokusznak és a hibrid, mélység- és kontrasztalapú élesítésnek köszönhetően rendkívül gyors, a szoftver pedig széleskörű beállítási lehetőségekkel rendelkezik. Sokatmondó, hogy elsőre a manuális üzemmód indult el nekem, ahol a záridőtől kezdve az ISO-n át a fényerőig bármit beállíthattam.

IMG_4932

Jó hír, hogy az átlagfelhasználónak sem kell már sokat várnia a Huawei újdonságára, hiszen a P9 már április 27-én megkezdi hódító karrierjét itthon, hiszen ezen a napon indul a forgalmazás (előrendelni pedig április 11-étől lehet). Az árazás a kategóriához mérten baráti, hiszen a P9 már 179 990 forint ajánlott, bruttó fogyasztói áron elérhető lesz, míg a nagyobbik testvér, a P9 Plus 259 990 forintért lesz megvásárolható. A felhasználóknak a termék 2016. április 27-i piacra kerülését megelőzően előrendelésére is lehetőségük lesz a Telekomnál 2016. április 21-tól április 29-ig, illetve a Huawei kiskereskedelmi partnereinél (Bestbyte, Speedshop, Extreme Digital, Media Markt, Auchan, Euronics, Expert) a jövő héttől egészen a P9 forgalomba kerüléséig.  Az okostelefon a Telekom üzletekben május 2-től lesz elérhető. Igazán izgalmas, hogy a Huawei egy nem akármilyen garanciával dobja piacra a P9-et, hiszen a készülékre a hazai piacon egyedülálló módon 3 év teljes körű gyártói garanciát, 3 hónap képernyő garanciát és 3 hónap csere garanciát kínál. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy az első három hónapban még egy általunk okozott sérülés sem kerül pénzbe, utána pedig a műszaki hibákat oldja meg ingyenesen a gyártó. Ennyit tudtam meg a mai napon a Huawei újdonságáról, így remélem, hogy már nem kell sokat várnom a tesztkészülékre és hamarosan alaposabban is szemügyre vehetem a készüléket!

 

 Szólj hozzá!

További Kütyük

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki Magazin