Connect with us

technokrata

Ez a cég törhette fel az FBI iPhone-ját

Kütyük

Ez a cég törhette fel az FBI iPhone-ját

Valószínűleg egy izraeli vállalkozás szerezte meg a készüléken lévő adatokat.

Egyre valószínűbb, hogy az San Bernandinó-i terrortámadás egyik terroristájának iPhone-ját a Cellebrite nevű cég törte fel. Erre utal az is, hogy az izraeli vállalat régóta kapcsolatban van az FBI-jal, a honlapjukon pedig kifejezetten kiemelik, hogy bármilyen készüléken tárolt adatot meg tudnak szerezni.

fbi-apple-FB

Emlékezetes, hogy az FBI a múlt héten szüntette meg a bírósági eljárást, mivel állításuk szerint sikerült bejutni az egyik elkövető telefonjába. Ez a lépés igencsak meglepő volt, még az Apple is érdeklődött, hogy vajon hogyan sikerült ezt elintéznie a Nemzetbiztonsági Hivatalnak. Mostanra már valószínű, hogy a hatóság a Cellebrite segítségét vette igénybe, a csapat pedig valószínűleg a telefon szétszedésével jutott hozzá az adatokhoz.

A szintén adatfeltöréssel foglalkozó Drivesavers szerint a szakemberek a titkosított adatokat tartalmazó chip kiszereléséhez folyamodtak. Miután eltávolították a szükséges alkatrészt, másolatot készítettek a rajta lévő adatokról majd a chipet egy iPhone-szimulátorba helyezték. Ezzel a megoldással úgy tudták kinyerni az információkat, hogy közben folyamatosan újraindították a próbálkozásokat mérő számlálót. Ennek a vége az lett, hogy a chip “megadta magát” és végül meglett az oly vágyott jelszó.

cellebriteiphone

Az biztos, hogy a Cellebrite jól járt az FBI-Apple botránnyal. Érdekesség, hogy az izraeli vállalkozás éppen azon a napon kötöttek egy 216 ezer dolláros szerződést a hivatallal, amikor az FBI bejelentette, hogy feltörték az iPhone-t, ebből pedig nem nehéz kitalálni, hogy valószínűleg ezt az összeget kapták a feladatért cserébe. Pletykák szerint ugyanakkor az összeg nemcsak egy ügyletre szólt, az FBI várhatóan a jövőben is alkalmazza majd a Cellebrite-ot a jövőbeni elkövetők telefonjának feltöréséhez.Szólj hozzá!

További Kütyük

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki Magazin