Connect with us

technokrata

Sokat használod a Google keresőt? Most nézd meg, meg fogsz lepődni!

Senior businessman using smartphone

Kütyük

Sokat használod a Google keresőt? Most nézd meg, meg fogsz lepődni!

A Google élesítette AMP projektjét, melynek köszönhetően radikálisan gyorsulhat a mobilos böngészés. A változások ma léptek életbe.

Google AMP

A Google tavaly kezdte el fejleszteni nagy médiavállalatokkal összefogva AMP (Accelerated Mobile Pages) projektjét, amelynek az volt a célja, hogy radikálisan növeljék a mobilböngészés sebességét.  A változások ma élesedtek a Google találati listáján, és ennek eredményeként a Google által felkínált hírtartalmak között már találkozhatunk az AMP jelöléssel – írja az ite.hu.

A felhasználóknak a találati listán egy AMP felirat és egy zöld villám jelzi, hogy gyorsított weboldalról van szó. Az AMP projekt lényege, hogy a nagy médiaszolgáltatók weboldalait lebutítják, sok felesleges elemet kivesznek belőle, így radikálisan felgyorsul az oldalak betöltődése.  Természetesen ennek ára is van, így bizonyos tartalmakat nem látunk, ám a mobilos böngészés sokkal gyorsabbá válhat. Ez jó a Google-nak és jó a nagy médiaszolgáltatóknak is, és a felhasználóknak is.

Shopper using smartphone

Nyílt forráskódú program

A Google programja mellé olyan nagy médiavállalatok álltak, mint a BBC, a Time, vagy a Washington Post, és olyan nagy weboldalak, mint a Twitter, vagy a Pinterest. Ez utóbbi esetében például négyszer gyorsabbá vált az oldal betöltődése a mobil eszközökön az új technológiának köszönhetően. Az AMP ráadásul egy nyílt forráskódú keretrendszer, így az mások számra is hozzáférhető, szemben a két nagy konkurens hasonló szolgáltatásával a Facebook’s Instant Articles és az Apple News szolgáltatásokkal.

amp-angol

Villámgyors

A Google adatai szerint az AMP alapú weboldalak sebessége 15-85%-kal gyorsabb, mint a hagyományos mobil weboldalaké, és ez több másodperccel gyorsíthatja a weboldalak betöltődését. Nemzetközi felmérések szerint, ha egy felhasználónak három másodperccel többet kell várnia egy oldal betöltődésére, akkor 40%-uk elhagyja a weboldalt. Éppen ezért a hírportáloknak is alapvető jelentőségű a gyors betöltődés. Az AMP weboldalakat a Google egyelőre a hírtartalmaknál kínálja fel, de ha a projekt sikeres lesz más tartalmaknál is gyorsan elterjedhet.

Tovább
Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák