Connect with us

technokrata

Jól vigyázz: Nem mindegy, milyen iPhone 6S-t veszel!

a9

Kütyük

Jól vigyázz: Nem mindegy, milyen iPhone 6S-t veszel!

Itt az újabb iPhone botrány.

Alig került került piacra az Apple idei zászlóshajója, máris botrány van. A probléma gyökere az óriási mennységben rejlik, hiszen az Apple-nek így két beszállítóra volt szüksége ahhoz, hogy elegendő mennyiségű telefont tudjon piacra dobni. Bár elviekben a Samsung és a TSMC is ugyanazt az A9 névre keresztelt processzort gyártja, a most napvilágra került adatok alapján mégis van eltérés a két alkatrész között.

samsung_tsmc_a9

Ugyan a teljesítményben nem mutatkozik lényegi eltérés, a két chip fogyasztása igen eltérő, ezért a Samsung által készített A9-es processzorral szerelt iPhone 6S-ek hamarabb lemerülnek a TSMC-s társaiknál. Ahogyan az lenni szokott, a botrány kirobbanása óta rengeteg teszt került nyilvánosságra a kétféle A9-es processzorról. A legdrámaibb mérések alapján akár 30%-os eltérés is mutatkozhat, azaz a Samsung processzoros iPhone-ok akár 1-1,5 órával hamarabb lemerülnek. Bár a felhasználók visszajelzései alapján a valós használat során nem ennyire drámai az eltérés, azt többen is elárulták, hogy van érezhető különbség a telefonok között.

a9

Az eltérést szinte biztosan a gyártástechnológiai különbségek okozzák, mivel a Samsung 14 nanométeres technológiája valószínűsíthetően nem annyira kiforrott, mint a TSMC 16 nanométeres csíkszélességű megoldása. Az Apple szerint ugyanakkor nincs ok az aggodalomra, az eltérés valós körülmények között nem lehet több 2-3%-nál, vagyis szerintük csak felfújták az esetet. Az viszont igen valószínű, hogy a kaliforniai gyártó nyomására a Samsung kénytelen lesz változtatni a saját A9-es processzorán, hogy az teljesen megegyezzen a TSMC egységével.Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák