Connect with us

Még két évig kell fizetni a roamingért!

roaming_eu

Kütyük

Még két évig kell fizetni a roamingért!

A roaming díjak végre megszűnnek, de azért vannak csavarok is a történetben.

Hosszú ideje várunk már arra a pillanatra, amikor eltörlik a roaming díjakat az Európai Unióban. Az Európa Parlament korábbi döntése alapján már eddig is évente fokozatosan csökkentek a beszélgetés, SMS és mobilinternet díjak. Elvben már akár meg is szűnhettek volna teljesen a roaming költségek, viszont az Európai Bizottság engedett a lobbistáknak, akik elérték, hogy későbbre tolják a teljes megszüntetés dátumát. Most viszont végre megszületett a döntés, a roaming díjak 2017 június 15-én megszűnnek az Európai Unió területén. Ezzel az Unió bármely országában a hazai díjakon beszélgethetünk majd, nem lesz drágább sem a percdíj, sem az SMS, a mobilinternet esetén pedig a tarifánkhoz járó adatmennyiséget használhatjuk, mint ha csak itthon lennénk.

International Roaming, Travel & Surf, Business, Mobilfunk Deutsche Telekom AG

 Természetesen gondoltak a visszaélésekre is, mint például ha valaki vásárol egy másik ország szolgáltatójánál előfizetést és azt használná odahaza. Ez ugyanis működni fog, de csak korlátozottan, mert a roamingolásnál lesz egy úgynevezett Fair Use limit, tehát nem használhatjuk korlátlanul egy idegen szolgáltató kártyáját. Így hiába kapunk sokkal olcsóbban például egy osztrák korlátlan előfizetést, azt Magyarországon nem használhatjuk úgy, mint egy itthoni tarifát. Tehát aki azt álmodta, hogy majd ezzel megszabadul az Unió egyik legdrágább díjait nyújtó hazai mobilszolgáltatóktól, annak sajnos le kell törjük a lelkesedését.

roaming_title

Addig is, amíg elérkezik a fent említett dátum, 2016 áprilisában újabb csökkentés lép életbe, melyek alapján a maximális percdíj 0,05 euró (15 forint) percenként, az SMS díja 0,06 euró (19 forint) darabonként és a mobilinternet pedig 0,2 euró (63 forint) lesz megabájtonként. További érdekesség, hogy 2016 árpilis 30-tól egy új internetsemlegességi szabályzat is életbe lép. Ettől a dátumtól a netszolgáltatóknak megtiltják, hogy hálózatukon blokkolhassák bizonyos online tartalmak, alkalmazások és szolgáltatások használatát. Az Európai Bizottság következő lépése az lesz, hogy ezeket az új szabályokat véglegesítsék és törvénybe foglalják, melyhez szükséges az Európa Tanács és Parlament jóváhagyása is.Szólj hozzá!

További Kütyük

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

hono

SmartPhone

A HONOR 20 augusztus 1-től kapható Magyarországon

2019. július 22. hétfő
Sony A7R

Kamera

61 megapixeles fényképezőgép a Sonytól

2019. július 22. hétfő
longines-hydroconquest-full-black-ceramic-l3-784-4-56-9-1

SmartWatch

Igazán férfias sportórát mutatott be a Longines

2019. július 20. szombat
Business woman are checking stock market graph on digital tablet

Office

SUSE Enterprise Storage 6: miénk itt a tár!

2019. július 17. szerda
caw211w-fc6467-special-ed-through-time-80s-2019

Dotkom