Connect with us

Hirdetés

technokrata

Még két évig kell fizetni a roamingért!

Kütyük

Még két évig kell fizetni a roamingért!

A roaming díjak végre megszűnnek, de azért vannak csavarok is a történetben.

Hosszú ideje várunk már arra a pillanatra, amikor eltörlik a roaming díjakat az Európai Unióban. Az Európa Parlament korábbi döntése alapján már eddig is évente fokozatosan csökkentek a beszélgetés, SMS és mobilinternet díjak. Elvben már akár meg is szűnhettek volna teljesen a roaming költségek, viszont az Európai Bizottság engedett a lobbistáknak, akik elérték, hogy későbbre tolják a teljes megszüntetés dátumát. Most viszont végre megszületett a döntés, a roaming díjak 2017 június 15-én megszűnnek az Európai Unió területén. Ezzel az Unió bármely országában a hazai díjakon beszélgethetünk majd, nem lesz drágább sem a percdíj, sem az SMS, a mobilinternet esetén pedig a tarifánkhoz járó adatmennyiséget használhatjuk, mint ha csak itthon lennénk.

International Roaming, Travel & Surf, Business, Mobilfunk Deutsche Telekom AG

 Természetesen gondoltak a visszaélésekre is, mint például ha valaki vásárol egy másik ország szolgáltatójánál előfizetést és azt használná odahaza. Ez ugyanis működni fog, de csak korlátozottan, mert a roamingolásnál lesz egy úgynevezett Fair Use limit, tehát nem használhatjuk korlátlanul egy idegen szolgáltató kártyáját. Így hiába kapunk sokkal olcsóbban például egy osztrák korlátlan előfizetést, azt Magyarországon nem használhatjuk úgy, mint egy itthoni tarifát. Tehát aki azt álmodta, hogy majd ezzel megszabadul az Unió egyik legdrágább díjait nyújtó hazai mobilszolgáltatóktól, annak sajnos le kell törjük a lelkesedését.

roaming_title

Addig is, amíg elérkezik a fent említett dátum, 2016 áprilisában újabb csökkentés lép életbe, melyek alapján a maximális percdíj 0,05 euró (15 forint) percenként, az SMS díja 0,06 euró (19 forint) darabonként és a mobilinternet pedig 0,2 euró (63 forint) lesz megabájtonként. További érdekesség, hogy 2016 árpilis 30-tól egy új internetsemlegességi szabályzat is életbe lép. Ettől a dátumtól a netszolgáltatóknak megtiltják, hogy hálózatukon blokkolhassák bizonyos online tartalmak, alkalmazások és szolgáltatások használatát. Az Európai Bizottság következő lépése az lesz, hogy ezeket az új szabályokat véglegesítsék és törvénybe foglalják, melyhez szükséges az Európa Tanács és Parlament jóváhagyása is.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés