Connect with us

Hirdetés

technokrata

Itthon csak a lehúzás megy? Mobilelőfizetés körkép 2. rész

Kütyük

Itthon csak a lehúzás megy? Mobilelőfizetés körkép 2. rész

Folytatjuk sorozatunkat, ezúttal is egy szomszédos országot vizsgálunk meg.

Sorozatunk első cikke elég nagy vihart kavart, mind a szerkesztőségen belül, mind pedig azon kívül, az olvasóknál is. Már terveztük a folytatást, azonban előre nem látható okok miatt kicsit csúsztunk vele, most viszont itt van, és lesz még folytatás! Elsőnek a sokszor irigyelt osztrákokat vettük célpontba, ám az köztudott, hogy ott igen jó az életszínvonal, és igazából minden szempontból sokkal jobban állnak nálunk. Épp ezért másodjára északi szomszédunk, Szlovákia kínálatát vizsgáljuk át, hiszen ők egy kis ország, Ausztriánál jóval szerényebb gazdasági mutatókkal. Vajon itt milyen ajánlatok közül választhat az, aki mobiltelefon előfizetésre vágyik? Olvassatok tovább és meglátjátok!

mobilhivas

Orange

A szlovákoknál három mobilszolgáltatóból választhatunk, bár elvileg már négynek kellene lennie. A Swan néven futó cég viszont hiába kapott a frekvenciatenderen egy nagyobb csomagot, már közel egy éves késésben vannak az ígért induláshoz képest. Sebaj, nézzük inkább az Orange ajánlatait, van belőlük elég. Jópofa, hogy a cég négy állat nevével hirdeti csomagjait, így a Bagoly, Delfin, Kenguru és Párduc tarifacsaládokból választhatunk. Már a főoldalon jelzik az aktuális akciót, miszerint bárki, aki áthozza hozzájuk a számát, egyből 150 euró (kb. 47 ezer forint!) jóváírást adnak. Itthon a Vodafone-nak van hasonló opciója, a tarifától függően kapunk kedvezményt, az Orange viszont egy szimpla számhordozásnál és bármely csomagra megadja a 150 eurót. A Bagoly csomagon belül három változatból választhatunk, a legkisebb csupán 5 eurós (kb. 1600 forint) havidíjú. Ezért 50 perc belföldi beszélgetés jár, SMS vagy internet nem. Utóbbinál viszont megjegyeznénk, hogy ha mégis felcsatlakozik a mobilunk, akkor az első 10 MB-ért semmit nem számítanak fel. Ezután további 690 MB-ért legfeljebb 15 eurót számláznak, majd ha ez is elfogy, akkor 128 kbit-re(!) lassítanak és nincs további költség. Ha a 10 eurós (kb. 3100 forint) Bagoly tarifát választjuk, ott a 100 perc mellé már 100 MB netezés is kapcsolódik. Külön érdekesség, hogy kérhetünk egy ingyenes bónuszt, amiből az egyiknél egy megadott Orange számot korlátlanul hívhatunk vagy a másiknál a le nem beszélt havidíjat átvihetjük a következő hónapra(!).

orange_sk

Szintén spéci, hogy a havidíj kvázi egy keretösszeg, ami ha elfogy hóközben, akkor utána rátölthetünk, hogy tudjunk telefonálni (persze ez a korlátlan csomagoknál nem érvényes). Amúgy egy ilyen alap Bagoly tarifa mellé 2 euróért (kb. 630 forint) kérhetünk 700 MB-os(!) internetet, melynél az elhasználás után szintén 128 kbit-es lassítás lép életbe. Ugyanennyiért kaphatunk amúgy belföldi 70 darabos SMS/MMS csomagot is. Akinek némi internetre is szüksége volna, az inkább a Delfin tarifákból csemegézhet, itt 15 euróért (kb. 4700 forint) csak 50 perc beszélgetés jár, ám 500 MB a netkeret, amibe a Facebook nem is számít bele. A Delfin csomagoknál ha diákigazolványunk van és 26 év alattiak vagyunk, akkor 5 euróval olcsóbb a havidíj, továbbá korlátlan az SMS, a chatelés és a böngészés. A Kenguru csomag mindenből ad nekünk, havi 25 euróért (kb. 7800 forint) az Orange hívások már korlátlanok, további 100 percet beszélhetünk belföldön, valamint 50 SMS és 500 MB is jár. Akik pedig tényleg sokat beszélnek, a Párduc lesz a szimpatikus. Ebből a legkisebb havonta 35 euró (kb. 11 ezer forint), melyért Szlovákián belül mindenhova korlátlan a hívás, valamint az SMS és MMS, illetve 1 GB net is jön hozzá. Létezik ám Párduc Pro is, ahol 45 euró (kb. 14 ezer forint) fizetése ellenében az egész EU-ban korlátlan(!) beszéd, SMS és MMS jár, mellesleg pedig laza 6 GB(!) nettel is gazdálkodhatunk. Zárásnak pedig a legfullosabb Párduc Pro, melynél 100 eurót (kb. 31 ezer forint) számláznak havonta, de itt már egy kiválasztott EU-n kívüli országnál is korlátlan hívás, SMS és MMS van, meg egyébként 10 GB(!!) net, persze ezt nyilván kevesen választják.

T-Mobile

Következzék a T-Mobile, amely hazánkban is ismerősen cseng, mint mobilszolgáltató. Itt Happy néven futnak a tarifacsomagok, és lehet, hogy mi is boldogok lennénk ilyen ajánlatok mellett. Az alap a Happy XS, ez 10 eurós (kb. 3200 forint) havidíj ellenében vehető igénybe (ha nem kérünk készüléket, de hűséget aláírunk, akkor csak 9 euró). Mindezért csúcsidőn kívül és hétvégén ingyen beszélhetünk a Telekom mobilos és vezetékes számokkal, további 50 percünk van belföldre. Jön még hozzá 100 MB 4G-s internet (a böngszés és e-mailezés korlátlan!), az SMS darabja 0,1 euró (31 forint). Kicsit feljebb ugorva a Happy L tarifa 30 euróba (kb. 9400 forint) kerül (készülék nélküli hűséggel 26 euró) havonta. Itt már mindig korlátlan a Telekom mobil és vezetékes számok hívása, további 250 perc beszélgetés és korlátlan SMS/MMS belföldön, meg még 2 GB mobilnetet adnak.

t-mobile_sk

Még feljebb haladva a Happy XL már 40 euróba (kb. 12,5 ezer forint) kerül (telefon nélkül 34 euró), de szép csomagot kapunk érte. Szlovákiában teljesen korlátlan a hívás és az SMS/MMS (utóbbi az EU-ban is!), 1000 perc EU roaming, 100 perc nemzetközi beszélgetés mind benne van, meg mellesleg 4 GB(!) az adatkeretünk. Az igazi nagypályásoknak pedig ott a Happy Profi, ami 70 euróba (kb. 22 ezer forint) kerül, amiért tényleg profi csomag jár (készülék nélkül 60 euró a havidíj). Korlátlanul beszélünk Szlovákiában, 1000 perc van EU és világ roamingra, 200 perc nemzetközi hívás, ugyancsak korlátlan a világon bárhová az SMS és MMS, és végül hozzácsapnak 6 GB-os netet is, melyhez még 500 MB külföldi használat is jár, mindez minden hónapban.

O2

Jöjjön akkor a harmadik szolgáltató, az O2. Náluk Kék, Ezüst, Arany, Platina és Gyémányt nevű csomagokból válaszhatunk. Kezdjük itt is az alap, tehát Kék tarifával. 15 eurós havidíj (kb. 4700 forint), melyért 100 percet beszélgethetünk, de ezt nem csak belföldön, hanem Csehország felé is elhasználhatjuk. Ugyanezen irányokba korlátlan az SMS, illetve még 100 MB internetünk van hozzá (3 euróért 500 MB-ra bővíthetjük). Ugorjunk a középső, Arany csomagra, ami 30 euró havonta (kb. 9400 forint). Itt már 300 percet beszélgethetünk, ugyancsak korlátlan az SMS és 1 GB a mobilnet mennyisége (itt 3 euróért már 2 GB-ra bővítés jár!).

o2_sk

A fullos pakk pedig a Gyémánt, havi 65 euróért (kb. 20 ezer forint). Korlátlan beszélgetés belföldön, korlátlan SMS, 100+100 perc (kimenő és bejövő) hívás és 100 MB net az EU-ban, otthon pedig laza 15 GB-tal(!!) gazdálkodhatunk. Ja, itt is van 3 eurós netbővítés, így már 20 GB-unk lesz. Amúgy ha valaki nem vesz telefont az előfizetéshez, akkor a netbővítések ingyenesek. További érdekesség, hogy ha Platina vagy Gyémánt csomaggal rendelkezünk, akkor a nevünk alatt lévő Kék, Ezüst és Arany csomagoknál automatikusan és ingyenesen korlátlan belföldi beszélgetés jár. Szintén szimpatikus, hogy mindegyik csomagnál meg van adva egy konkrét összeg, hogy mennyi kedvezmény jár telefonvásárlás esetén a listaárból. Ezt a kedvezményt megoszthatjuk két eszközre is, tehát ha választunk egy olcsóbb telefont és a keretből még marad, akkor bedobhatunk mellé egy táblagépet is és csak az így fennmaradó árat kell kifizetnünk.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés