Connect with us

Hirdetés

technokrata

Teszt: Microsoft Lumia 435 Dual SIM – A szükséges minimum

Kütyük

Teszt: Microsoft Lumia 435 Dual SIM – A szükséges minimum

Szuperolcsó kétkártyás telefonnal jelentkezett a Microsoft. Tesztünkben megvizsgáljuk, hogy vajon az olcsó ár fejében milyen korlátozásokat kell elviselnünk.

Mai tesztünkben egy igen jó árú készüléket mutatunk be, mégpedig a Lumia 435 Dual SIM-es változatát. Az olcsó, Windows Phone 8.1 rendszert futtató újdonság a megfizethető árért cserébe kétkártyás működést és egyszerű kezelhetőséget garantál.

Csomagolás

Az aprócska dobozban csak magát az eszközt, annak akkumulátorát és hálózati töltőjét találjuk. Semmi extra nincs, ilyen kis keretbe nem is fért más bele. A fülhallgató hiánya extra költséget vet fel, de pár ezer forintból egy viszonylag jó minőségű darabot is beszerezhetünk mellé.

Külső

Mivel olcsóbb modellről van szó, ezért az előlapra is csak egy 4 hüvelykes, 480 x 800 pixeles felbontással bíró panelt helyeztek el a mérnökök. Ez nem hangzik rosszul, de a TFT technológia átka sajnos itt is kibukik. A betekintési szögek kicsik és a színek sem az igaziak. Alul a Windows Phone kötelező vezérlőgombjait és a mikrofont találjuk, felülre pedig a beszédhangszóró, a Microsoft logó, a fény- és közelségmérő szenzorok és az  előlapi kamera került.

A jobb oldalon a ki- és bekapcsoló gombot, illetve a hangerőszabályzó gombokat láthatjuk. Alul a microUSB csatlakozót vehetjük szemügyre, míg az ellentétes oldalon a 3,5 mm-es jack néz velünk farkasszemet.

A hátlap kissé gömbölyded, matt plasztik anyagból készült. A régi Nokia telefonokhoz hasonlóan az építési minőség itt is példás. A zöld színben pompázó tesztkészülék hátoldalán a Microsoft logóra és a kamerára lehetünk még figyelmesek. Ez utóbbi sajnos nem kapott LED villanót, az a drágább modellek privilégiuma. Miután, némi szenvedés közepette lehámoztuk a hátlapot,  két microSIM kártyahelyet és a microSD foglalatot találuunk, illetve a középen helyet foglaló, cserélhető 1560 mAh kapacitású akkumulátort tehetjük a helyére. Ez egyetlen töltéssel akár két napig is kibírja, feltéve ha csak telefonálásra és kevés böngészésre használjuk az eszközt.

Hardver/ Sebesség

A zöld testben egy Qualcomm Snapdragon 200-as SoC látja el feladatait. Pontosabban két darab, magonként 1,2 GHz-es processzor és egy Adreno 302-es GPU dolgozik. A RAM mérete 1 GB, míg a belső tárhely 8 GB-os kapacitással rendelkezik. Utóbbi 128 GB-ig bővíthető microSD kártya segítségével.

A Lumia 435 Dual SIM-en a jól ismert Windows Phone 8.1 fut, ez később frissíthető lesz a 10-es verzióra. Némi gondolkozási idő és csekély akadás látható a menüben és a programok nyitásakor, de ennyi elnézhető és nem nagy mértékben zavaró, főképp, ha figyelembe vesszük, hogy cseppet sem felsőkategóriás eszközről van szó.

Az extra programok ezúttal sem tartogatnak meglepetéseket, a Microsoft fejlesztői a Windows Phone alap applikációi mellé a HERE Drive+ navigációt, az Utazás névre keresztelt alkalmazást, az Audiótékát, az egészségünk védelmét szolgáló Egészség és Fitnesz-t, az ételek készítését segítő Gasztronómiát és a kiváló játékokat garantáló Gameloft Hub-ot helyezték el. Természetesen megmaradtak a Nokiától örökölt Lumia extrák is így kapunk külön kameraalkalmazást és képszerkesztőt is.

 

Multimédia

A hátoldalon látható 2 megapixeles, fixfókuszos kamera beállításai elég csekélynek mondhatók, csak a képarány és a helyrajzi címke mentése állítható, egyébre nincs lehetőségünk.

 

Az itt elterülő szokásos tesztfotókat elnézve igencsak jelzésértékű a kamera. A részletek fogalma itt meg sem jelenik, a mosódás remek példája ez a két kép, de legalább az égbolt nem égett be.

A képeket elnézve nyugodtan állíthatjuk, hogy a  Microsoft olcsó készüléke mellé nem árt egy digitális fényképezőgépet is elrakni ha fotózni szeretnénk bármit is. Videózni is csak VGA felbontásban tudunk, annak tükrében, hogy manapság leginkább az 1080p az alapelvárás, ezt is hanyagolnunk kell.

Zenelejátszáshoz a szokásos alkalmazást kapjuk, ebben kapcsolható ismétlési móddal és keverés funkcióval is találkozhatunk. A külső hangszóró leginkább a csengőhangok megszólaltatására való, de a fülhallgatón is néhol torzulást hallani, szerencsére ez csak max hangerőnél jön elő. Van RDS támogatással felszerelt  FM-rádió is.

 

A Lumia 435 Dual SIM is rendelkezik a legtöbb kétkártyás telefon hátrányával, azaz ha hívást fogadunk az egyik kártyán, a másik lekapcsolódik a hálózatról. Ezen túl csak pozitívumokról számolhatunk be, hiszen a Microsoft újdonsága a 3G támogatás mellett WiFi, Bluetooth 4.0 és A-GPS funkciókkal kerül a piacra.

Összegzés

Ha figyelembe vesszük, hogy a Microsoft újdonságáért alig 27 ezer forintot kell fizetnünk, akkor a fentebb is említett hibák egyből homályosabbá vállnak. Tény, hogy a Lumia 435 Dual SIM nem tökéletes, de aki az első okostelefonját szeretné megvásárolni, netán két, öreg készüléket váltana ki eggyel, az jól járhat a mobillal.

A tesztkészüléket a PartNeroGSM biztosította, köszönjük.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Microsoft Lumia 435

  Megjelenés éve: 2015
  Pro:  
  - Üzemidő
  - Ár
  - Dual SIM
 
  Kontra:  
  - Kamera
  - Kijelző
 
  Méretek:  
  • kijelző mérete: 4"
  • kijelző felbontása: 480 x 800 pixel"
  • kijelző típusa: TFT"
  • eszköz mérete: 118.1 x 64.7 x 11.7 mm
  • tömeg: 134 gramm
 
  Hardver:  
  • processzor: Qualcomm Snapdragon 200
  • memória: 1024 MB
  • háttértár: 8 GB
  • bővíthetőség:  
  • kártya típusa: microSDHC
  • portok: microUSB, 3,5 mm jack
 
  Multimédia:  
  • kamera felbontás: 2 megapixel
  • video chat:  
  • video felbontás: 480p
  • FM rádió:  
  • 3D:  
 
  Hálózati adatok:  
  • mobil: GSM 850 / 900 / 1800 / 1900, HSDPA 900 / 2100
  • WiFi: Wi-Fi 802.11 b/g/n
  • Bluetooth: Bluetooth 4.0
  • GPS: A-GPS GLONASS
  • NFC:  
 
  Szoftverek:  
  • op. rendszer: Windows Phone 8.1
  • spec. szoftverek: -
 
  Akkumulátor:  
  • gyári adatok: 1560 mAh
  • tapasztalat: 2 nap
 

ÖSSZEHASONLÍTÁS

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés