Connect with us

Hirdetés

technokrata

Új SSD-vel hódítja meg a notebookokat a Samsung

Kütyük

Új SSD-vel hódítja meg a notebookokat a Samsung

A Samsung megkezdte a tömeggyártását legújabb nagy teljesítményű, alacsony energiafogyasztású SSD-jének, a PCI Express alapú SM951-nek, amely elsősorban ultravékony notebookok és munkaállomások esetében lehet ideális választás.

„Célunk, hogy az új, energiahatékony, hihetetlenül gyors PCIe SSD-kkel felgyorsítsuk az ultravékony notebookok piacának növekedését” – mondta Jeeho Baek, a Samsung  memóriákkal foglalkozó üzletágának alelnöke. Majd hozzátette, hogy „a Samsung a jövőben több következő generációs, nagy sűrűségű SSD bemutatását is tervezi, melyek még nagyobb teljesítménnyel rendelkeznek majd, ezzel is megerősítve versenyelőnyünket az SSD piacon.”

Az SM951 kiemelkedő teljesítménnyel büszkélkedhet, ráadásul  a PCIe 3.0 és a PCIe 2.0 csatolófelületeket is támogatja. A legmodernebb ultravékony notebookokban használva folyamatos olvasási sebessége az 1600 MB/s-os, folyamatos írási sebessége pedig a 1350 MB/s-os értéket is eléri a PCIe 2.0 sávon. Teljesítménye így háromszor nagyobb mint a legújabb SATA felületű SSD-ké, és 30 százalékkal gyorsabb elődjénél, a Samsung XP941-nél is. Ráadásul az új SSD véletlenszerű olvasási és írási tempója 130 000 IOPS, illetve 100 000 IOPS.

 

A PCIe 3.0 támogatással bíró ultravékony notebookok és munkaállomások esetén az SM951 lapka folyamatos olvasási és írási sebessége 2150 MB/s és 1550 MB/s, amely körülbelül négyszer gyorsabb folyamatos olvasási sebességet tesz lehetővé, mint amelyre a jelenlegi SATA felületű SSD-k képesek. A PCIe 3.0 támogatásnak köszönhetően a meghajtó lényegesen hatékonyabban dolgozik, fogyasztása folyamatos olvasás közben csupán 450 MB/s/watt, folyamatos írás esetén pedig 250 MB/s/watt, vagyis ezen a téren 50 százalékkal szárnyalja túl elődjét, az XP941 SSD-t.

Ezen kívül, az SM951 az első olyan SSD, amely támogatja azt L1.2, alacsony fogyasztású készenléti állapotot (ekkor a számítógép alvó vagy hibernált állapotában az összes nagy sebességű áramkör leáll). Ez esetben az SSD energiafelhasználása drasztikusan lecsökken, 2mW alá, amely 97%-kal kevesebb, mint az L1 állapot esetén.

Az új Samsung SM951 M.2 formátumban (80mm x 22mm) lesz elérhető, amely heted akkora, mint egy hagyományos 2,5″-es SSD, súlya pedig csupán 6 gramm. A meghajtó tökéletesen illeszkedik a legtöbb notebook dizájnjához, rengeteg helyet hagyva a többi komponensnek, így az akkumulátornak is. Az új SSD 512, 256 és 128 GB-os verzióban lesz elérhető. Az SM951 kezdetben kizárólag a Samsung eszközgyártó partnerei számára lesz elérhető, a végfelhasználóknak szánt változat a nyári hónapok folyamán érkezik majd.

Az SM951 bevezetésével és a többi 10 nanométeres gyártástechnológiával készült PCIe támogatottságú MLC NAND Flash memóriachipekkel a Samsung célja, hogy a rendkívül gyorsan növekvő globális PCIe SSD piacon is helyzetelőnyre tegyen szert. Éppen ezért a vállalat több olyan következő generációs PCIe támogatottságú NVMe felületű SSD bevezetésén is dolgozik, amelyek még tovább fokozhatják az SSD-k teljesítményét.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés