Connect with us

Hirdetés

technokrata

Teszt: Nokia Lumia 830 – Az utolsó Mohikán

Kütyük

Teszt: Nokia Lumia 830 – Az utolsó Mohikán

Az utolsó modellek között érkezett, még Nokia márkanéven a Lumia 830. Meglátjuk, milyen is lett ez a jó anyagokból készült okos telefon.

Még most is érkezett a piacra Nokia név alatt Windows Phone alapú készülék, mégpedig a Lumia 830-as okostelefon. Talán ez az utolsó mohikán ha szabad így illetni, de korrekt készüléket rakott le a gyártó az asztalra.

Nokia-Lumia-830

Csomagolás

Tesztalanyunk igényes boxában megtalálható egy adatkábel, töltőfej és egy gumiharangos headset is. A fülhallgató végre nem csak jelzésértékű mint több más gyártónál, hanem használható is.

Külső

A Nokia Lumia 830 előlapja egy nagy feketeséget tükröző üveglap, alul csak a mikrofonnak lett kifúrva egy rés, attól hangyányival feljebb a három szokásos Windows Phone vezérlő gomb. A tetején a beszédhangszóró hosszabb sávja látható, mellette pedig a sötétségbe burkolódzik a fény-és távolságmérő szenzor, illetve az előlapi kamera. Ezek mellé a jobb sarkokra még egy szolid márkajelzés is elfért. A középen nyújtózkodó 5 hüvelykes, 720 x 1280 pixeles felbontással ellátott IPS panelről beszélhetünk. A megjelenítő igen jól szolgál, szépek a színek elég erős a fényerő és oldalról is jól látható.

A Nokia mérnökei fém keretet terveztek a Lumia 830-nak és nagyon jól sikerült, igazi prémium készüléket idéz ezzel meg. A jobb oldal tele van kezelőszervvel, kezdve a hangerőgombbóktól, a bekapcsológombon át a végső, dedikált kameragombig. Az alsó oldal és a bal teljesen üres, kopár akár a sivatag, de felül már oázis található, ugyanis itt láthatjuk a microUSB és 3,5 mm-es csatlakozókat is.

A hátul található zöld terület, akarom mondani zöld hátlap levehető és cserélhető is. Alul a hangszóró, feljebb egy Nokia feliratozás, illetve tovább haladva egy fekete körben megtaláljuk a főkamerát, annak LED segédfényét. Ezek után egy aprócska lyuk vehető észre a kamerától feljebb, itt található a másodmikrofon. Lepattintva a hátlapot elénk tárul a 2200 mAh-s, cserélhető akkumulátor, illetve itt találjuk a Nano-SIM és microSD kártyahelyet. Üzemidőt tekintve 1,5-2 napnyi szuflával számíthatunk egy teljes feltöltést követően.

Hardver/ Sebesség

Belül egy Qualcomm Snapdragon 400-as, négymagos, magonként 1,2 GHz-es processzorok találhatóak, mellettük egy Adreno 305-ös GPU is végzi a szükséges számításokat. Az 1 GB RAM a Windows Phone rendszerhez bőven elegendő, a belső tárhely 16 GB mely nem olyan kevés, de 128 GB-ig bővíthető is igény szerint.

Az operációs rendszer egy Windows Phone 8.1-es OS, mely elég gyors, nem akad és nincs tele buggal. A hardver nagyon jól hajtja meg a szoftvert, minden gördülékenyen fut és nincsenek korlátai, még ennek a középkategóriás processzornak se nagyon.

Extraként kapunk néhány Nokia képszerkesztő és fotózással kapcsolatos néhány trükköt tartalmazó appot, HERE térképszoftvereket, navigációt és egy Egészség és fitnesz alkalmazást is. Ezt már korábbról ismerjük, sportoláshoz elengedhetetlen program ha valaki komolyan gondolja az edzéseket, netán a fogyókúráját egy kis mozgással kombinálva.

Multimédia

A hátlapon szunnyadó kamera 10 megapixeles, 1/3,4” méretű szenzorral, Carl Zeiss optikával van ellátva, mely tartalmaz optikai képstabilizátort is. Nem utolsó sorban egy LED segédfény is a segítségére van éjszakai felvételek készítéséhez. A beállítások nem túl bőségesek, lehet az expozíciós értéket babrálni, az ISO értéket állítani, illetve oldalarányokat lehet még állítani az elkészült fotóknak, valamint utólagos szerkesztésre is képes az extra program.

Amint azt látni lehet, ezek a fotók abszolút nem rosszak, sőt elég részletesek, nem ég be az ég és próbál nem zajosodni a kép. Mindezeket egybevéve jó minőségű felvételek születhetnek vele. Videózás 1080p felbontásban 30 képkocka/ másodperccel történik sztereó hanggal rögzítve.

Nokia Lumia 830-as eszközünk tartalmaz rádiót, mely a headset csatlakoztatása után bírható működésre, illetve a Windows Phone alap zenelejátszója is a rendelkezésünkre áll. Equlaizer nincs, ellenben van többféle ismétlési mód és albumborító megjelenítés. A külső hangszóró majdnem, hogy kellően hangos de inkább az átlagot hozza. A mély hangok és a magasak inkább körülbelül egy skálán mozognak, de semmiképp nem tragikus! Fülhallgatón hallgatva picit jobb az eredmény de még így sem az igazi. Basszust nem sokat ad le a készülék a fülhallgatónak és a magasat is visszafolytja.

Adatkommunikációt tekintve megkapunk mindent amire szükségünk lehet. Rendelkezésünkre állnak az LTE hálózatok, a WiFi a/b/g/n, DLNA, Bluetooth 4.0, NFC és GPS. Itt még megemlíteném, hogy a telefon képes a vezeték nélküli töltésre is, ehhez a funkcióhoz csak egy ilyen töltőt kell beszereznünk és máris indulhat a zsinórmentes életünk.

Összegzés

Az összegkép a fejemben semmiképp nem lett negatív, de zenelejátszási képességei kicsit elszomorítottak, de a kamera, anyagminőség és az üzemidő kárpótolhat minket ezért. A Nokia Lumia 830 tehát egy igényes Windows Phone-os mobil lett, melynek az ára 110 ezer forint körül mozog kártyafüggetlenül. Ez még talán egy kicsit sok lehet érte, de ha 100 ezer alá megy az ára akkor rendkívül elgondolkodtató ajánlattá válik.

A készüléket a PartNeroGSM biztosította, köszönjük.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Nokia Lumia 830

  Megjelenés éve: 2014
  Pro:  
  - Kamera
  - Anyagminőség
 
  Kontra:  
  - Kiálló kamera
 
  Méretek:  
  • kijelző mérete: 5"
  • kijelző felbontása: 720 x 1280 pixel"
  • kijelző típusa: IPS lCD"
  • eszköz mérete: 139.4 x 70.7 x 8.5 mm
  • tömeg: 150 gramm
 
  Hardver:  
  • processzor: Qualcomm Snapdragon 400
  • memória: 1024 MB
  • háttértár: 16 GB
  • bővíthetőség:  
  • kártya típusa: microSDHC
  • portok: microUSB, 3,5 mm jack
 
  Multimédia:  
  • kamera felbontás: 10 megapixel
  • video chat:  
  • video felbontás: 1080p
  • FM rádió:  
  • 3D:  
 
  Hálózati adatok:  
  • mobil: GSM 850 / 900 / 1800 / 1900, HSDPA 850 / 900 / 1900 / 2100, LTE 800 / 900 / 1800 / 2100 / 2600
  • WiFi: Wi-Fi 802.11 a/b/g/n
  • Bluetooth: Bluetooth 4.0
  • GPS: A-GPS GLONASS
  • NFC:  
 
  Szoftverek:  
  • op. rendszer: Windows Phone 8.1
  • spec. szoftverek: -
 
  Akkumulátor:  
  • gyári adatok: 2200 mAh
  • tapasztalat: 1,5-2 nap
 

ÖSSZEHASONLÍTÁS

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés