Connect with us

Hirdetés

technokrata

Teszt: HTC Desire 816 – Plasztikban a csoda

Kütyük

Teszt: HTC Desire 816 – Plasztikban a csoda

A HTC folytatja a Desire sorozatát, egy műanyag házba csomagolt, tepsi okosmobillal.

A tajvani készülékgyártó egy érdekesebb felső-középkategóriás készülékét igyekszem minél részletesebben bemutatni, milyen pozitív és negatív tulajdonságokkal rendelkezik..

Csomagolás

A telefont egy fehér jelöletlen dobozban kaptam, ennél azért biztosan igényesebb és gazdagabb csomagot fog kapni az, aki megvásárolja.. Egy töltőfej és adatkábel mindenképp jár hozzá, de a HTC-t ismerve egy sztereó fülhallgató is kiegészíti a pakkot.

Külső

A megjelenése egyedi, de azért tipikusan HTC-s, az alul és felül lévő hangszórórácsozat eltér a One szérián látottól. Az előlapon a kijelzőt közrefogva a sztereó hangszórópár ücsörög, illetve a mikrofon. Felül, még a hangszóró mellett találjuk az előlapi kamerát, valamint a fény- és közelségmérő szenzort. Középen egy hatalmas üveglap alatt 5,5 colos Super LCD2 panel lapul, mely 720 x 1280 pixeles felbontással rendelkezik. A kijelző képe szép, a színek kontrasztosak és a betekintési szögei is nagyok, akár filmnézésre is alkalmas lehet egy hosszabb utazás során.

Jobb oldalon egy ajtócska mögött férhetünk hozzá a SIM kártyához, valamint a microSD-hez is. Az alsó részen egy microUSB csatlakozó tátong, míg a bal oldalon fellelhető az alumíniumból készült hangerőszabályzó gombpáros és a bekapcsoló gomb. Felül a 3,5 mm-es jack aljzat és a másodlagos mikrofon van besüllyesztve a készülékházba.

Készülékünk egyik leggyengébb pontja a hátlap, mégpedig a lakkozott, nagyon koszolódó és karcgyűjtő felület. Itt egy matt vagy recés hátlapot jobban el tudtam volna képzelni, de sajnos ezt a HTC másképp gondolta. Az alján néhány információ látható elég halványan, középen egy HTC logó, felül pedig a kamera és a hozzá tartozó LED segédfény található. A burkolat nem bontható meg, de a belül lévő akkumulátor egy 2600 mAh-s lítium- polimer telep, mellyel a készülék akár 2 napot is kibír átlagos használat mellett.

Hardver/ Sebesség

A SoC itt is a már jól ismert Qualcomm Snapdragon 400-as, a maga négy magos, magonkénti 1,6 GHz-es processzorával szerelve. A grafikai feladatokat egy Adreno 305-ös GPU látja el, 1,5 GB RAM társaságában. Belső tárhelyünk mérete jelen esetben 8 GB, de ez bővíthető 128 GB-ig. A mobil működési sebessége több mint kielégítő, nagyon szépen, gördülékenyen működik.

Tesztalanyunk szoftvere nem más mind az Android rendszer, abból is a 4.4.2-es verzió. A HTC Sense UI sem maradhatott ki a készülékből, ez most a 6.0-ás verziónál tart. A Blinkfeed itt is megtalálható, de ha nem tartanánk rá igényt akár ki is törölhetjük a kezdőképernyők közül. A kezelőfelület letisztult lett, kevés memóriát használ, bizonyára ennek is köszönhető, hogy a sebességével sincs probléma.

Extra appnak megkapjuk a már jó ismert programokat, mint például a zseblámpa, hangrögzítő, Car, firka, Polaris Office 5, részvények és gyerekmód. A Car alkalmazás még mindig elég hasznos azoknak akik sokat vezetnek, de a zseblámpa funkció sem kevésbé felesleges, így nem kell külön appot beszereznünk erre a célra sem.

Multimédia

A hátlapba épített kamera 13 megapixeles felbontású, autófókuszos, LED villanóval felszerelt modul. A beállítások között találni sminkhatási lehetőséget, felbontást, mosolyrögzítés, ISO állítás és HDR mód is. A kamera képminősége a használható kategória felett van, egyedül hátránya, hogy az ég hajlamos beégni, de a zajszint is viszonylag alacsony.

Középkategóriás létére egész jó eredményt produkál, még néhány régebbi felsőkategóriás telefont is lepipál ezzel a produkcióval. A videózás Full HD felbontásban történik sztereó hanggal, itt is jó minőségű a felvétel.

Kapunk egy egyszerű FM-rádiót is, de ugorjunk egyből a HTC erősségére, mégpedig a zenélésre. A zenelejátszó a szokásos HTC-féle program, kapunk BoomSoundot, de cserébe nincs hangszínszabályzó. A hangzás kiváló, komolyan mondom zene füleimnek mikor megszólal. A külső hangszórókban is van magas és mély, és így sincs dobozhangja. A fülhallgatót csatlakoztatva még jobban felbőg a fenevad, és olykor már dobhártya szaggató hangerővel szól a muzsika belőle.

Okostelefonunk adatátviteli téren is sokrétű, van LTE modul, WiFi b/g/n, DLNA, Bluetooth 4.0 és GPS. Az NFC csak egyes verziókban érhető el, de a nálam járt példányból hiányzott ez a funkció. A GPS elég pontos, illetve a WiFi is erősebb az átlagnál.

Összegzés

A hatalmas tepsi megszerettette magát annak ellenére, hogy hátlapja csúszós, lakkozott felületű és hogy lassan külön poggyász kell a hordásához, de minimum fegyverviselési engedély. Kompaktabb méretben, matt hátlappal egy kiváló készülék lenne, így azonban kicsit gagyi hatást kelt. Megbarátkozni mint mindennel ezzel is meg lehet, de elsőnek az árával kell kezdenünk. Tesztalanyunk jelen pillanatban 99 900 forintba kerül kártyafüggetlenül. Őszintén megvallva a picit kisebb és jobb anyagminőségű Sony Xperia M2 készülék 84 900 forintot kóstál, ami már sokkal jobban megéri. Mindenképp ajánlott megvárni az árának mérséklődését, de jó úton halad a HTC.



Szólj hozzá!

További Kütyük

HTC Desire 816

  Megjelenés éve: 2014
  Pro:  
  - Üzemidő
  - Hardver
  - Szoftver
 
  Kontra:  
  - Anyaghasználat
  - Kamera
 
  Méretek:  
  • kijelző mérete: 5,5"
  • kijelző felbontása: 720 x 1280 pixel"
  • kijelző típusa: Super LCD2"
  • eszköz mérete: 156.6 x 78.7 x 7.9 mm
  • tömeg: 165 gramm
 
  Hardver:  
  • processzor: Qualcomm Snapdragon 400
  • memória: 1536 MB
  • háttértár: 8 GB
  • bővíthetőség:  
  • kártya típusa: microSDHC
  • portok: microUSB, 3,5 mm jack
 
  Multimédia:  
  • kamera felbontás: 13 megapixel
  • video chat:  
  • video felbontás: 1080p
  • FM rádió:  
  • 3D:  
 
  Hálózati adatok:  
  • mobil: GSM 850 / 900 / 1800 / 1900, HSDPA 850 / 900 / 2100, LTE 800 / 900 / 1800 / 2600
  • WiFi: Wi-Fi 802.11 b/g/n
  • Bluetooth: Bluetooth 4.0
  • GPS: A-GPS GLONASS
  • NFC:  
 
  Szoftverek:  
  • op. rendszer: Android 4.4.2 KitKat
  • spec. szoftverek: -
 
  Akkumulátor:  
  • gyári adatok: 2600 mAh
  • tapasztalat: 2 nap
 

ÖSSZEHASONLÍTÁS

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés