Connect with us

Hirdetés

technokrata

Teszt: ConCorde SmartPhone 6500 Plus – hozzáadott érték

Kütyük

Teszt: ConCorde SmartPhone 6500 Plus – hozzáadott érték

Ha egy szóval kellene jellemezni, akkor azt mondanám: több. Mert szinte mindenben több, mint amit manapság kapni lehet. Több mag, több col, több pixel, több RAM, több ROM és több pont a tesztszoftverekben. Egy dologban kevesebb csupán, az árában.

Akik valaha belekóstoltak az óriás képernyős telefonok, vagy divatosabb nevükön a phabletek világába, azok soha többet nem akarnak “kicsi” telefont maguknak. Nos, egy jó hírem van a számukra: a tesztünkben szereplő phablet ÓRIÁSI. 6,44colos a kijelzője, ami minden eddiginél nagyobb. Az óriási mérethez fullHD felbontás tartozik és mindezt egy nyolcmagos erőgép pörgeti. Azt hiszem, ennyi étvágycsináló elég is és az sem vitás, hogy a ConCorde zászlóshajójával állunk szemben.

DSC09175_resize

Én magam mindig azt hiszem, hogy engem már nem érhet meglepetés. Aztán ezt a hitemet mindig eloszlatják. Amikor a ConCorde telephelyén (akiknek a tesztkészüléket köszönjük!) kezembe kaptam a ConCorde SmartPhone 6500+ dobozát, már a méretből sejtettem valamit. Aztán kinyitva láttam, hogy a nagy dobozban óriási telefon lapul. Első ránézésre éreztem, hogy valahonnan ismerős a készülék és a deja-vu nem véletlen: egy felfújt Samsung Galaxy Note II-esről van szó kinézetre. Annyi a különbség, hogy a Note 2-essel szemben ez nem recseg-ropog és ha ezzel valami baj történik, akkor nem kell hónapokat várni a javításra (lásd korábbi cikkemet ide kattintva).

DSC09177_resize

A ConCorde megbízható szervizhátteret tesz e mögé a készülék mögé is. Akiknek tehát bejött a Note II és netán éppen váltáson gondolkodnának, azoknak egyenes út vezet ehhez a készülékhez. Mégpedig azért, mert 84 ezres alatt meg tudjuk venni webáruházakban, és teljesítményét tekintve a Galaxy S IV környékére esik.

Screenshot_2014-08-21-12-20-10

Még érdekes és nem unalmas szám, hogy 13 megapixeles a hátlapi kamera és 8 (!!!) megapixeles az előlapi. Na, a számokból talán ennyi elég is lenne, bár nem nagyon fogom tudni megállni, hogy egyet kettőt még később bedobjak. Akit az összes adat érdekel, az megnézheti ezeket a ConCorde SmartPhone 6500+ hivatalos oldalán, ide kattintva.

DSC09178_resize

Kialakítását tekintve tehát Note II. Jobb oldallapon bekapcsológomb, bal oldallapon hangerőgombok, alul microUSB töltőcsatlakozó és felül a 3,5 milliméteres, szabványos fejhallgató jack aljzat. A hátlap lepattan, mögötte 3500 mAh-s akkumulátor és kettő darab microSIM foglalat. Mert ugyebár ez is dupla SIM-es, ahogyan azt már megszokhattuk. És a SIM-ek mellett egy hely a microSDHC-nek, amivel 32 GB-tal bővíthető az amúgy óriási, 16 GB-os belső tárhely. A legtöbb felhasználónak persze 16 GB is örökre elég, de megnyugtató, hogy bővíthető.

DSC09197_resize

A hátlap felszerelése előtt megakad a szemünk pár diszkrét feliraton. Alul a GSM/WCDMA felirat jelzi, hogy itt a telefon antenna, amit ne takarjunk el! Felül a GPS/WIFI/BT felirat jelzi, hogy itt meg a többi rádió antennája van, amit szintén ne takarjunk el! Jó ám ezeket tudni, mert gyengébb vételi viszonyok között az ilyen információ sokat segíthet. Sajnos NFC felirat nincs sehol, így ez – a szerintem egyébként haszontalan funkció – kimaradt a telefonból.

DSC09199_resize

A hátlap könnyedén a helyére pattan, ezután meg sem nyikkan. Nagyon pontos. Anyagát tekintve eléggé csúszós fajta és ujjlenyomatgyűjtő is, de meg lehet szokni. Ehhez a mérethez én már javasolnék egy tokot, amit lehet hozzá kapni a ConCorde-nál 3000 forint körül, de a dobozban ezúttal nem kapunk belőle. A készülék fogása nélküle is kellemes, telefonáláskor jellemzően az oldallapot fogjuk, az meg szálcsiszolt és nem csúszik. A hátlapon egy kamera, amelyről később szólok még és hozzá egy villanófény.

DSC09185_resize

Az előlapon – ahogyan a Note II-esnél is – nyomható, kiemelkedő, valós fizikai home gomb van alul, ezt sokan hiányoljuk mostanság a telefonokról. Mellette érintős vissza- és menügombok, ezek csak akkor látszanak, ha világítanak. Felül érzékelők és a 8 megapixeles előlapi kamera, amelyről később még szólok. A képernyő óriási és szép színei vannak. Minden szögből látszik és nincs túlhúzva, túlszaturálva.

DSC09179_resize

A beüzemelés – lévén Android – igazán egyszerű. 4.2.2-es KitKat fut a készüléken, a gyári szoftverek mellett 2 GB tényleg szabad hely van a saját dolgaink telepítéséhez és a rendszer betöltődése után tényleg 2 GB futtatási memória (RAM) van a szoftverek futtatására. A háttértár 16 GB-jából így 11 GB a miénk adattárolásra, de ez is sok. Felesleges szoftverek nincsenek telepítve, a ConCorde táblamagazinja és egy e-könyv olvasó szoftver az, ami a kötelezőkön kívül a ROM-ba égetve érkezik. Nem erőltetnek ránk semmilyen csillivilli kezelőfelületet, amit aztán úgysem használnánk.

DSC09180_resize

Írtam korábban a teljesítményről, itt azért érdemes kicsit megállni. Egy MediaTek Mt6592-es, nyolcmagos egység dolgozik a gépben, amihez egy Mali-450 MP grafikus egységet társítottak. A 6592-es MT-t teszik Lenovokba, Alcatelekbe, Huaweiekbe, Philipsekbe, szóval nem túl ritka. Amikor jobban megnézzük, azt látjuk, hogy a nyolc magból alap esetben 2 dolgozik, ezek viszont pörögnek rendesen. Gondolom, ezt majd frissítéssel lehet orvosolni. Mindenesetre a csipszett simán megbirkózik a keményebb feladatokkal is, a teszt alatt semmilyen belassulás vagy akadás még csak gyanú szintjén sem volt érzékelhető.

DSC09182_resize

Térjünk ki egy kicsit a multimédiára. A lejátszás oldalon nem nagyon izgultam, hiszen óriási képernyő, erős grafikus egység és erős proci garantálja, hogy semmilyen tartalom visszaadása ne okozzon gondot. Még a csomagban kapott füles is elfogadhatóan szól, így zenehallgatásra és filmnézésre bármilyen helyzetben alkalmas a készülék.

IMG_20140907_105148

De mi van a tartalmak készítésével? Na, ettől már jobban féltem, hiszen a hátlapi 13 megapixel és az előlapi 8 megapixel eléggé vonzó két szám. De mi van mögöttük?

DSC09184_resize

Sajnos a számok itt sem jelentenek semmit. A képek mérete tényleg nagy, de a minőségük még mindig nem az igazi. A videók esetében a hátlapi kamerával fullHD MP4 készíthető (legalább nem 3GP), de a hangja botrányos (16 bites, 128 kbps-es) és a framerate is csak 19 képkocka/másodperc. Az előlapi kamera VGA (640×480) videót tud csinálni, de a hangja ennek is gyenge.

IMG_20140907_104900_1

Videózni tehát csak akkor videóznék ezzel a telefonnal, ha nagyon muszáj. A fényképezést inkább szabadtérben érdemes próbálgatni, jó fényviszonyok között tűrhető fotókat lehet készíteni. A zárt térben készült képek zajosak, gyenge fényviszonyok és szembe-fény esetén nem sikerült jó fotót készíteni.

DSC09186_resize

Kellemes meglepetés a GPS, amely nem tud GLONASS-t (orosz műholdak vételére alkalmatlan), de az amerikai GPS-t szépen veszi és hamar fog jelet. A nagy képernyő miatt ez a telefon nagyon alkalmas navigálásra, még nagyobb autókban is, ahol messzire esik a vezetőtől. A szabványos felbontás miatt minden GPS szoftver fut rajta. A helymeghatározáshoz itt is három üzemmódból választhatunk. Szabadtéren elég a GPS, épületben a hálózati adatok és a wifi segítségével ad hozzávetőleges helyzetet és lehet ezeket kombinálni, ha nagyon pontos helyzetet szeretnénk. Mindez menüből kapcsolható.

DSC09194_resize

A dupla SIM foglalatról annyit mindenképpen hangsúlyoznék, hogy tökéletesen kezeli egyszerre a két vonalunkat és menüből tudunk váltogatni az adatkapcsolatok között is. Azoknak jön ez jól, akik sokszor tartózkodnak kétes lefedettségű helyeken, mert itt két különböző szolgáltatótól dupla az esélyünk a használható mobilinternetre.

DSC09188_resize

Kiknek és minek? Azoknak ajánlanám ezt a telefont, akiknek még a nagy is kicsi. Az óriási kijelző a legnagyobbra vágyókat is kielégíti. Azoknak is ajánlanám, akik olcsón szeretnének egy ütős telefont, mert hasonló tudású készüléket az ismertebb márkáknál 50 ezressel többért lehet csak kapni. Azoknak is ajánlanám, akik jelenleg egyszerre tableten és telefonon szenvednek, mert ez a telefon már simán kivált egy 7 colos tabletet, de még alkalmas a telefonként használatra is.  És természetesen azoknak is ajánlom, akik különlegesre vágynak, mert még csak hasonló sincs jelenleg a magyar piacon.



Szólj hozzá!

További Kütyük

ConCorde SmartPhone 6500+

  Megjelenés éve: 2014
  Pro:  
  - Óriás, minőségi, gyors, szép, olcsó
 
  Kontra:  
  - Közepes videó és fénykép
 
  Méretek:  
  • kijelző mérete: 6,44"
  • kijelző felbontása: fullHD"
  • kijelző típusa: IPS multi-touch kapacitív"
  • eszköz mérete: 172mm x 89mm x 8.9 mm
  • tömeg: 242 gramm
 
  Hardver:  
  • processzor: MediaTek MT6592 Octa-Core 1,6 GHz
  • memória: 2048 MB
  • háttértár: 16 GB
  • bővíthetőség:  
  • kártya típusa: microSDHC
  • portok: microUSB, 3,5 jack.
 
  Multimédia:  
  • kamera felbontás: 13 mpix
  • video chat:  
  • video felbontás: fullHD
  • FM rádió:  
  • 3D:  
 
  Hálózati adatok:  
  • mobil: quadband
  • WiFi: b/g/n
  • Bluetooth: 4.0
  • GPS: A-GPS
  • NFC:  
 
  Szoftverek:  
  • op. rendszer: Android 4.4.2 KitKat
  • spec. szoftverek: n/a
 
  Akkumulátor:  
  • gyári adatok: 3600 mAh
  • tapasztalat: 2 nap
 
Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés